Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία ξεκινά τη λειτουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού με 12 χρόνια καθυστέρηση

Η Γαλλία ξεκινά τη λειτουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού με 12 χρόνια καθυστέρηση

Από την έναρξη της κατασκευής το 2007, ο προϋπολογισμός του έργου έχει τετραπλασιαστεί σε 13,2 δισ. ευρώ

Η Electricite de France (EDF) έλαβε την έγκριση των γαλλικών αρχών για την έναρξη ενός νέου πυρηνικού σταθμού με 12 χρόνια καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έπειτα από κατασκευαστικά προβλήματα που εμφανίστηκαν και κυμαίνονταν από αδυναμίες στο σκυρόδεμα και ελαττωματικές σωληνώσεις.

Τα «πράσινο φως» για να τεθεί σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός Flamanville 3, ο οποίος θα βρίσκεται στη βορειοδυτική Γαλλία, επιτρέπει στην EDF να προχωρήσει σε δοκιμές και στη συνέχεια να τον θέσει σε λειτουργία, ανέφερε η αρμόδια γαλλική ρυθμιστική αρχή, Autorite de Surete Nucleaire, σε σημερινή της ανακοίνωση. Περαιτέρω εγκρίσεις θα χρειαστούν όταν επιτευχθούν βασικά ορόσημα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης, πρόσθεσε.

Μόλις συνδεθεί με το δίκτυο, ο σταθμός ισχύος 1,6 γιγαβάτ θα ενταχθεί στον στόλο των 56 αντιδραστήρων της EDF στη Γαλλία, οι οποίοι πέρυσι αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι καθυστερήσεις τετραπλασίασαν τον προϋπολογισμό του έργου

Η έναρξη λειτουργίας του έρχεται μετά από μια σειρά λαθών που υπονόμευσαν το εμβληματικό έργο και έπληξαν τα οικονομικά της EDF, η οποία επανήλθε πέρυσι υπό πλήρη κρατική ιδιοκτησία. Από την έναρξη της κατασκευής το 2007, ο προϋπολογισμός του έργου έχει τετραπλασιαστεί σε 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πολυετής διαδικασία έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας να κατασκευάζει αντιδραστήρες εγκαίρως και εντός χρονοδιαγράμματος , ένα ζήτημα που καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός στόλου έξι μονάδων στη Γαλλία.

Η κατασκευή δύο παρόμοιων αντιδραστήρων από την EDF στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε επίσης από συνεχόμενες καθυστερήσεις και υπερβάσεις στο κόστος, περιπλέκοντας την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει κεφάλαια για την κατασκευή ενός ακόμη ζεύγους πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η EDF έχει προχωρήσει στην κατασκευή δύο παρόμοιων μονάδων στην Κίνα και τον τοπικό εταίρο της την τελευταία δεκαετία με περιορισμένες καθυστερήσεις. Ένας πρώτος στο είδος του πυρηνικός αντιδραστήρας τρίτης γενιάς ξεκίνησε να λειτουργεί στη Φινλανδία μόλις πέρυσι, 14 ολόκληρα χρόνια αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024