Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας 4ης γενιάς – Τι είναι η τεχνολογία HTGCR

Σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας 4ης γενιάς – Τι είναι η τεχνολογία HTGCR

Οι αντιδραστήρες HTGCR ψύχονται με αέριο και λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες εφαρμογές όπως η θέρμανση και η αφαλάτωση.

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο στον κόσμο πυρηνικό αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς, ένα νέο σχεδιασμό που υπόσχεται περισσότερη ενέργεια και μικρότερο κίνδυνο ατυχήματος.

Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, o οποίος βρίσκεται στην Σαντόνγκ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενεργοποίησε έναν αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας που ψύχεται με αέριο (HTGCR), αντί με νερό όπως οι περισσότεροι σημερινοί αντιδραστήρες.

«Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού του Σιντάο Μπέι άρχισε επισήμως» μετέδωσε την Τετάρτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η χρήση αερίου ήλιου στο σύστημα ψύξης επιτρέπει στους αντιδραστήρες HTGCR να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, κάτι που αυξάνει την απόδοση, ενώ παράλληλα προσφέρει οικονομικά οφέλη και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο αντιδραστήρας του Σιντάο Μπέι εστάλη στο εργοτάξιο προκατασκευασμένος

Το πανεπιστήμιο του Τσίνγκουα όπου σχεδιάστηκε ο αντιδραστήρας διαβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι «εγγενώς ασφαλές» καθώς σε περίπτωση ατυχήματος ο πυρήνας με τα ραδιενεργά καύσιμα «δεν θα λιώσει».

Επιπλέον, εκτός από πυρηνική ενέργεια -200 MW- ο νέος αντιδραστήρας παράγει και υδρογόνο, το οποίο στο μέλλον θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως πράσινο καύσιμο.

Ο αντιδραστήρας HTGCR κατά τη μεταφορά του στην τελική θέση (CNCC)

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του αντιδραστήρων του Σιντάο Μπέι είναι ότι βασίζεται σε «αρθρωτό» σχεδιασμό, εστάλη δηλαδή στο εργοτάξιο προκατασκευασμένος.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMR) θα μπορούσαν να τροφοδοτούν απομακρυσμένες τοποθεσίες ή να αξιοποιηθούν για άλλες εφαρμογές, όπως η θέρμανση, η αφαλάτωση νερού ή ακόμη η παραγωγή ατμού για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Από την άλλη, οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι αντιδραστήρες SMR, οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα στην πράξη, θα ήταν πολύ ακριβοί.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από γαιάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες.

Πάνω από το 90% του εξοπλισμού στο του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε στο Xinhua ο Ζανγκ Γιανσού ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πάνω από 80 σχέδια SMR βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.

Η Κίνα σχεδιάζει να παράγει το 10% της ηλεκτρική της ενέργεια από πυρηνικούς σταθμούς έως το 2035 και το 18% έως το 2060.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024