
Η επιμονή του Νετανιάχου να επιτεθεί στη Ράφα έκανε τη Χαμάς να σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις
Τις δηλώσεις έκανε ισραηλινός αξιωματούχος στους New York Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας
Ένας ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Ράφα -είτε υπάρξει εκεχειρία είτε όχι- έκαναν τη Χαμάς να σκληρύνει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων.
Ο αξιωματούχος μιλώντας στους New York Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε “κρίση” και ότι η Χαμάς τις χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν θα ξεκινήσουν χερσαία επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας.
“Η Χαμάς, είπε ο αξιωματούχος, αναζητούσε τώρα περαιτέρω εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει μόνο ένα μέρος μιας συμφωνίας και στη συνέχεια θα συνεχίσει τις μάχες”, γράφουν οι New York Times.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε “κρίση”
Η εφημερίδα περιγράφει ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ένα “πισωγύρισμα” κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
“Ήμασταν πολύ κοντά, αλλά η στενοκεφαλιά του Νετανιάχου ματαίωσε τη συμφωνία”, λέει στην εφημερίδα ο Mousa Abu Marzouk, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.
Το Σάββατο, εν μέσω ενδείξεων ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πιθανή συμφωνία, ένας άλλος ισραηλινός αξιωματούχος εξέδωσε δύο δηλώσεις στις οποίες διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία για τους ομήρους που θα συνεπαγόταν τον τερματισμό του πολέμου.
Χθες, ο Νετανιάχου επέμεινε στην απόρριψη του αιτήματος της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα διατηρούσε την παλαιστινιακή οργάνωση στην εξουσία στη Γάζα και θα αποτελούσε απειλή για το Ισραήλ.
Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν βαλτώσει εν μέρει εξαιτίας της απαίτησης της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και των όρκων του Νετανιάχου να συντρίψει τους εναπομείναντες μαχητές της οργάνωσης στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου έχει καταφύγει ο μισός πληθυσμός της πόλης.
- Πώς η FIFA «κλειδώνει» την εμπορική χρήση του Μουντιάλ
- Κόνιτσα: Επιχείρηση διάσωσης 53χρονης από το μονοπάτι Αώου
- Η στιγμή που 50χρονος βάζει φωτιά στην Άνοιξη Αττικής – Συνελήφθη για εμπρησμό από πρόθεση – Βίντεο ντοκουμέντο
- Σοκαριστική απόφαση Ισραήλ: Οι κροκόδειλοι του Νείλου θα εκτρέφονται για να χρησιμοποιηθούν σε φυλακές
- Άρης: Έρχεται την Κυριακή (19/7) και ολοκληρώνει τη μεταγραφή του ο Ντέλε-Μπασίρου
- Αρβανίτης για Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση της συγκάλυψης πανηγυρίζει για το Κράτος Δικαίου μετά την έκθεση της ΕΕ





