Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
10 συμβουλές για βιώσιμες διακοπές

10 συμβουλές για βιώσιμες διακοπές

Τόσο ο κλάδος του τουρισμού όσο και οι ταξιδιώτες μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Θα αναρωτιέστε κάποιοι τι μπορεί να σημαίνει ο όρος βιώσιμες διακοπές. Πρόκειται για τον αειφόρο ή βιώσιμο τουρισμό που στοχεύει στη μείωση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον από τις μετακινήσεις και την παραμονή μας σε έναν προορισμό, όπως επίσης και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, οικονομίας και πολιτισμού. Ουσιαστικά μιλάμε για πιο «πράσινες» διακοπές όπου ο ταξιδιώτης θα είναι πιο συνειδητά τοποθετημένος όσον αφορά το οικολογικό του αποτύπωμα.

Έχουν πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα περσινής έρευνας της γνωστής σε όλους μας ταξιδιωτικής πλατφόρμας Booking.com που ανέδειξε την αλλαγή στάσης των τουριστών ως προς τις βιώσιμες διακοπές, με το 50% να τις επιλέγουν προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα, ασχέτως αν αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους του ταξιδιού. Βλέπουμε δηλαδή ότι ενώ παλαιότερα ο βασικός παράγοντας επιλογής ήταν η σχέση κόστους-ποιότητας, πλέον αρχίζει αυτό να διαφοροποιείται με τις πράσινες επιλογές να μπαίνουν δυναμικά στην εξίσωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να αποφύγουν τους δημοφιλείς προορισμούς και τις στάνταρ συνήθειες διακοπών προς όφελος εναλλακτικών προορισμών που μπορεί να είναι πιο ακριβοί.

Για να δούμε όμως στην πράξη τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να ζήσουμε πιο βιώσιμες διακοπές φέτος.

Παρακάτω ακολουθούν δέκα τρόποι για να γίνουμε πιο «πράσινοι» ταξιδιώτες/τουρίστες.

Επιλογή οικολογικών προορισμών και εγκαταστάσεων

Πριν επιλέξουμε κάποιον προορισμό κάνουμε μία έρευνα για τον τόπο. Βλέπουμε αν εκεί ακολουθούν οικολογικές πρακτικές, αν υπάρχουν «πράσινα» καταλύματα και αν υποστηρίζεται η μείωση του αρνητικού αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Οικολογικά ξενοδοχεία υπάρχουν πλέον σε όλη την Ελλάδα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Κρήτη. Εμείς μπορούμε να τα ανακαλύψουμε μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Ελληνικής Φύσης (υπεύθυνη στη χώρα μας για το διεθνές οικολογικό προγράμματα ποιότητας Green Key), που βραβεύει με το Πράσινο Κλειδί όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν εναλλακτικές και «πράσινες» διακοπές.

Όσο για εμάς, μπορούμε επιπροσθέτως να υποστηρίζουμε την τοπική αγορά και εστιατόρια, σεβόμενοι τις παραδόσεις και ιστορία της περιοχής.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει να αποφεύγουμε περιοχές που πλήττονται από υπερτουρισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλα μέρη του κόσμου να ανακαλύψουμε την ομορφιά τους.

Πάμε camping

Ένας μοναδικός τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση είναι το camping. Είναι το πιο «πράσινο» κατάλυμα από όλα αφού δεν απαιτεί ενέργεια που καταναλώνεται σε ένα δωμάτιο (…και καθημερινό καθαρισμό του χώρου). Το μόνο που χρειάζεται είναι μία σωστή οργάνωση με όλα τα απαραίτητα που υπάρχουν στην αγορά για να γίνει η παραμονή μας στη Φύση μία ευχάριστη περιπέτεια.

Επιλέγουμε «πράσινες» δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, πολλοί εξ ημών, μας αρέσει να τις διανθίζουμε με διάφορες δραστηριότητες. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε αυτές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, το καγιάκ, το σέρφινγκ αλλά και επισκέψεις σε προορισμούς ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Ανακαλύπτουμε τον τόπο και προσεγγίζουμε μικρές τοπικές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τις ομορφιές της περιοχής, με έναν πιο βιώσιμο τρόπο.

Φροντίζουμε για το προσωπικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Όπου και αν βρεθούμε στις διακοπές μας, μπορούμε να επιλέξουμε μία πιο οικολογική υπεύθυνη προσέγγιση. Φροντίζουμε να μην δημιουργούμε πολλά σκουπίδια όπως και να έχουμε μαζί μας επαναχρησιμοποιούμενα χρήσιμα καθημερινά αντικείμενα όπως η κούπα του καφέ, το μπουκάλι του νερού και τα σκεύη φαγητού.

Αν μένουμε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα τα κλιματιστικά όπως και να κρατάμε κλειστά μέσα στην ημέρα τα παντζούρια για να μένει πιο δροσερός ο χώρος κατά την επιστροφή μας.

Προσοχή στα σκουπίδια

Προσπαθούμε να ανακυκλώνουμε ακόμα και στις διακοπές. Δεν αφήνουμε πουθενά τα σκουπίδια μας, είτε πρόκειται για την παραλία, ένα πικ νικ στο βουνό ή μία εκδρομή που θα απαιτεί να έχουμε τρόφιμα και λοιπά συσκευασμένα προϊόντα. Και σε αυτό το σημείο να τονίσουμε την ανάγκη για επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, όπως και υφασμάτινες σακούλες για τα πιθανά μας ψώνια όπου πάμε.

Προτιμάμε πιο οικολογικές μετακινήσεις

Επιλέγουμε προορισμούς που δεν θα χρειαστεί η χρήση αυτοκινήτου. Ένα μέρος που μπορείς να μετακινηθείς με τα πόδια, με ένα ποδήλατο ή με κάποιο λεωφορείο για μία κοντινή απόδραση. Αν πάλι χρησιμοποιήσουμε αεροπλάνο, τότε προτιμάμε μία απευθείας πτήση και ελέγχουμε το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πτήσεων μέσω της επισήμανσης “Greener Choices”. Και στο κομμάτι της αερομεταφοράς μπορούμε να διαλέξουμε μία πιο «πράσινη» αεροπορική εταιρεία. Αν ο προορισμός μας βέβαια εξυπηρετείται με τρένο, τότε το επιλέγουμε και αν προτιμάμε το αυτοκίνητο, φροντίζουμε να ταξιδέψει η παρέα με ένα όχημα. Άλλωστε, όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο!

Όσο για τη θάλασσα, μήπως ήρθε η ώρα να ζήσουμε την εμπειρία ενός ιστιοπλοϊκού;

Φροντίζουμε για μία πιο οικολογική διατροφή

Πλέον γνωρίζουμε όλοι ότι η vegan και χορτοφαγική διατροφή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Αν πάλι θέλουμε το κάτι παραπάνω, δίνουμε βάση στα όσα παράγει ο τόπος ενισχύοντας έτσι και την τοπική κοινωνία. Το ελληνικό καλοκαίρι προσφέρει ντόπια και φρέσκα ψάρια που πιάστηκαν στην εποχή τους από παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης.

Ψωνίζουμε σουβενίρ του τόπου

Οι περισσότεροι τουρίστες θα αγοράσουν διάφορα σουβενίρ για να πάνε δωράκια πίσω στον προορισμό τους. Αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, τότε προτιμάμε χειροποίητα δωράκια από φυσικά προϊόντα που δεν φτιάχτηκαν σε κάποια χώρα μακριά από εδώ… Κατά αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το τοπικό και πολιτιστικό κομμάτι της περιοχής για μοναδικά αντικείμενα που είναι διαχρονικά και ανθεκτικά στον χρόνο. Αν βρεθούμε σε παρθένα μέρη, αποφεύγουμε να αγοράσουμε προϊόντα ειδών προς εξαφάνιση (κοράλλια, άγρια ζώα κα).

Ζούμε την εμπειρία του οικοτουρισμού και αγροτουρισμού

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για αυτά τα είδη τουρισμού που έχουν πολλά να προσφέρουν. Οι εμπειρίες για παράδειγμα που θα ζήσουμε σε μία οινογευστική διαδρομή ή σε πεζοπορίες παρατήρησης της πανίδας του τόπου ή σε κάποια εκπαιδευτικά σεμινάρια (πχ παραγωγής τοπικών προϊόντων) θα μας ταξιδεύουν για πολλά χρόνια μετά. Οπότε μία τέτοια εναλλακτική προσέγγιση θα μας δώσει τη μοναδική ευκαιρία ουσιαστικής αλληλεπίδρασης με τη φύση, τον πολιτισμό και την τοπική κοινότητα, προωθώντας παράλληλα από την πλευρά μας την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Εθελοντισμός

Και όμως. Μπορούμε να κάνουμε διακοπές προσφέροντας παράλληλα και την πολύτιμή βοήθειά μας σε οργανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και σε κοινότητες. Οι νεότεροι μπορούν να αναζητήσουν τέτοιες δράσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να συνδράμουν τις τοπικές κοινωνίες μέσω πρακτικής υποστήριξης του πληθυσμού: με ένα κλικ στο Pack for a purpose θα βρούμε αναλυτικά είδη που μπορούμε να βάλουμε στη βαλίτσα για να βοηθήσουμε ανθρώπους που σας έχουν ανάγκη στον προορισμό μας.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι τρόποι για να μπορέσουμε και ως ταξιδιώτες να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον ενώ παράλληλα να απολαύσουμε τις διακοπές μας με ένα διαφορετικό και σίγουρα πιο ενδιαφέροντα τρόπο.

Καλές βιώσιμες διακοπές σε όλους.

 

 

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024