Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακάο: Πάνε πίσω οι παραγγελίες – Τι συμβαίνει στις αγορές

Κακάο: Πάνε πίσω οι παραγγελίες – Τι συμβαίνει στις αγορές

Πολλοί έμποροι και εταιρείες σοκολάτας επιλέγουν να καθυστερήσουν τις αγορές κόκκων για την επόμενη σεζόν

Για την επόμενη σεζόν μετατίθενται οι αγορές κακάο από εμπόρους και εταιρείες σοκολατοποιίας, με φόντο μια κρίση ρευστότητας που ανατρέπει την παγκόσμια αγορά του προϊόντος.

Αυτό γράφει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα της αγοράς. Σύμφωνα με αυτές, οι επενδυτές ξεμένουν από μετρητά λόγω της κρίσης ρευστότητας που πλέον έχει κάνει πιο ακριβό για τους traders να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Η τρελή πορεία του κακάο φέτος σημαίνει ότι οι έμποροι έπρεπε να βρουν περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν περιθώρια, αναγκάζοντάς τους να κλείσουν θέσεις. Το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για το κακάο της Νέας Υόρκης, ή ο αριθμός των συμβάσεων που εκκρεμούν, έχει μειωθεί σε μια αγορά που «ησυχάζει», στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία συναλλαγών που αναλύθηκαν από το Bloomberg.

Η αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων κόκκων κακάο θα απαιτούσε από αυτούς να αντισταθμίσουν τις αγορές τους στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Ως εκ τούτου, πολλοί έμποροι και εταιρείες σοκολάτας επιλέγουν να καθυστερήσουν τις αγορές κόκκων για την επόμενη σεζόν.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, που αποτελούν  περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων προμηθειών, συνήθως πωλούν έως και το 80% της συγκομιδής κακάο πριν από την έναρξη της συγκομιδής τον Οκτώβριο. Οι προθεσμιακές πωλήσεις δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια ελάχιστη κατώτατη τιμή για τους καλλιεργητές κακάο, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κακοκαιρία, η γήρανση των δέντρων και οι καλλιεργητές ασθένειες έχουν μειώσει την παραγωγή αυτήν τη σεζόν, αναγκάζοντας και τις δύο χώρες να καθυστερήσουν τις παραδόσεις. Οι συμμετέχοντες στην αγορά χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά τους να τηρούν τα προθεσμιακά συμβόλαια και υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για τον όγκο της επόμενης καλλιέργειας – ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί επέλεξαν να αναβάλουν τις αγορές, λένε οι γνωρίζοντες.

Η αγορά του κακάο βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτη σερί χρονιά μεγάλων ελλείψεων και μια κρίση ρευστότητας που ωθεί τις απρόβλεπτες και μεγάλες  διακυμάνσεις των τιμών.

Οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν φέτος και ξεπέρασαν τα 11.000 δολάρια τον τόνο, καθιστώντας το κακάο πιο ακριβό από τον χαλκό.

Αλλά στην αρχή αυτής της εβδομάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν έως και κατά 27% οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 1960.

Ορισμένοι μικροί και μεσαίοι εμπορικοί οίκοι έχουν ήδη αναγκαστεί να διακόψουν τις συναλλαγές τους καθώς η πρόσβαση στη χρηματοδότηση γίνεται δύσκολη λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου από τις τράπεζες που είναι επιφυλακτικές για αθετήσεις δανείων και χρεοκοπία.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024