Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μακροζωία: Το μυστικό κρύβεται στις… σκάλες

Μακροζωία: Το μυστικό κρύβεται στις… σκάλες

Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής καθώς αποτελεί σημαντικό «αρωγό» της καλής λειτουργίας της καρδιάς, σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση μελετών.

Αν αντί για το ασανσέρ προτιμάτε τις σκάλες, τότε έχετε βάλει πλώρη για μια μακριά υγιή ζωή! Αυτό έδειξε μια νέα μετα-ανάλυση μελετών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Προληπτικής Καρδιολογίας 2024 (ESC Preventive Cardiology 2024) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (European Society of Cardiology – ESC) το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 25 ως τις 27 Απριλίου.

Επιτεύξιμος στόχος

«Αν μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ασανσέρ και σκάλας, προτιμήστε τη σκάλα καθώς έτσι θα βοηθήσετε την καρδιά σας» σημείωσε η κύρια συγγραφέας της μετα-ανάλυσης δρ Σόφι Πάντοκ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (University of East Anglia) και εξήγησε ότι «ακόμη και οι σύντομες ‘εκρήξεις’ σωματικής άσκησης έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στο πλαίσιο αυτό το ανέβασμα ή το κατέβασμα της σκάλας είναι ένας επιτεύξιμος στόχος για ενσωμάτωση στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου».

Πάνω από 1 στους 4 δεν ασκείται επαρκώς

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω δραστηριοτήτων όπως η άσκηση. Ωστόσο σήμερα περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενηλίκους σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αγγίζουν τα επαρκή επίπεδα σωματικής άσκησης.

Tο ανεβοκατέβασμα σκαλιών συνδεόταν με μειωμένο κατά 24% κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο

Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας αποτελεί έναν πρακτικό και εύκολα προσβάσιμο τρόπο φυσικής άσκησης που συχνά παραβλέπεται. Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε αν το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, ως είδος φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Αφήστε το ασανσέρ και προτιμήστε το κλιμακοστάσιο, λένε οι ερευνητές

Το «προφίλ» της μετα-ανάλυσης

Οι συγγραφείς της μελέτης συνέλεξαν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα τα οποία περιλαμβάνονταν σε εννέα μελέτες με συνολικά 480.479 συμμετέχοντες. Στις μελέτες συμμετείχαν τόσο υγιείς εθελοντές όσο και εθελοντές με προηγούμενο ιστορικό καρδιακού επεισοδίου ή περιφερικής αρτηριοπάθειας (ή περιφερικής αρτηριακής νόσου). Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 35 ως 84 ετών και το 53% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Σημαντική μείωση του κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας

Οπως προέκυψε από την ανάλυση, το ανεβοκατέβασμα σκαλιών συνδεόταν με μειωμένο κατά 24% κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο και με μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα κατά 39%. Συνδεόταν επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό καθώς και με μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Οσο πιο πολλά τα σκαλιά, τόσο πιο πολλά τα οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με τη δρα Πάντοκ «με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τον πληθυσμό να υιοθετήσει το ανεβοκατέβασμα της σκάλας στην καθημερινότητά του. Η μελέτη μας έδειξε ότι όσο περισσότερα σκαλιά ανεβοκατεβαίνει κάποιος τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την υγεία του – ωστόσο αυτό το εύρημα πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε στη δουλειά, είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο άλλο μέρος πηγαίνετε από τη σκάλα». Αφήστε το ασανσέρ… στην υγειά σας!

Sports in

Τι σημαίνουν τα κόκκινα, μπλε και λευκά εισιτήρια στον τελικό του Conference League

Τι σημαίνουν οι συγκεκριμένοι χρωματισμοί στα εισιτήρια του τελικού του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024