Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αϊτή: Ορκίζεται και αναλαμβάνει εντός της ημέρας το συμβούλιο μετάβασης

Αϊτή: Ορκίζεται και αναλαμβάνει εντός της ημέρας το συμβούλιο μετάβασης

Το συμβούλιο μετάβασης αναμένεται, αφού αναλάβει, να ονομάσει νέο, υπηρεσιακό πρωθυπουργό που με τη σειρά του θα σχηματίσει κυβέρνηση στην Αϊτή, η οποία θα κληθεί ν’ αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη.

Η τελετή της ορκωμοσίας και της ανάληψης των καθηκόντων του λεγόμενου προεδρικού συμβουλίου μετάβασης στην Αϊτή, που αναμενόταν εδώ κι εβδομάδες, θα γίνει το πρωί (τοπική ώρα) στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του απερχόμενου πρωθυπουργού της χώρας Αριέλ Ανρί χθες Τετάρτη (στη φωτογραφία του Reuters/Ralph Tedy Erol, επάνω, πάνοπλοι αστυνομικοί στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς).

Οι συμμορίες απαιτούν να πάρουν μέρος στις συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον της Αϊτής

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες από το γραφείο του κ. Ανρί αναφέρεται πως η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην επίσημη έδρα του πρωθυπουργού, τη Villa d’Accueil, κι όχι στο Palais National, την έδρα της προεδρίας στο κέντρο της πόλης, που έγινε στόχος επανειλημμένων επιθέσεων συμμοριών τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα, ο ισχυρός αρχηγός συμμαχίας συμμοριών, Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός επίσης ως «Μπάρμπεκιου», πρώην αξιωματικός της αϊτινής αστυνομίας, απαίτησε αντιπρόσωποι του οργανωμένου εγκλήματος να πάρουν μέρος στις συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον της Αϊτής.

Το συμβούλιο μετάβασης αναμένεται, αφού αναλάβει, να ονομάσει νέο, υπηρεσιακό πρωθυπουργό που με τη σειρά του θα σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί ν’ αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και κατόπιν να οργανώσει εκλογές στη χώρα της Καραϊβικής που βρίσκεται σε κρίση.

Αγώνας για εδάφη και εξουσία

Ωστόσο η ορκωμοσία και η ανάληψη των καθηκόντων του οργάνου καθυστέρησε εβδομάδες, εν μέσω παρασκηνιακών προσπαθειών διαφόρων πολιτικών δυνάμεων για περισσότερο έλεγχο.

Η ίδρυσή του θεωρείται το πρώτο βήμα της διαδικασίας για να τερματιστεί το χάος στη χώρα της Καραϊβικής, το οποίο αποδίδεται στην ισχυροποίηση συμμοριών που πολεμούν για εδάφη κι εξουσία και στην απουσία των κρατικών θεσμών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024