Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος δίνουν ξανά ραντεβού - Ο «πάγος» 2,5 μηνών, οι ακραίοι του κλήρου, οι συμβολισμοί

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος δίνουν ξανά ραντεβού – Ο «πάγος» 2,5 μηνών, οι ακραίοι του κλήρου, οι συμβολισμοί

Που και πότε θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο – Στον συμβολισμό από την κοινή εμφάνισή τους ποντάρει η κυβέρνηση

Για περίπου 2,5 μήνες, οπωσδήποτε μετά από τη ψήφιση της ισότητας στον πολιτικό γάμο στα μέσα Φεβρουαρίου, το χαμηλό βαρομετρικό που εγκαταστάθηκε πάνω στις σχέσεις της κυβέρνησης και της Εκκλησίας «πάγωσε» και τους διαύλους στον άξονα Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής. Η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια έφερε ισχυρές αναταράξεις και όσο κι αν κατά διαστήματα επιχειρήθηκαν δημοσίως ήπιοι τόνοι και από τις δύο πλευρές ήταν αδύνατον να… κρυφτεί η ενόχληση για συγκεκριμένους χειρισμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και τρεις εβδομάδες μετά από τη ψήφιση του εν λόγω νόμου, ενόσω η κυβέρνηση προσπαθούσε να αφήσει στην άκρη τη συγκριμένη ατζέντα είχε καταγραφεί ξαφνική κλιμάκωση της έντασης.

Το βλέμμα της ΝΔ παραμένει κατά την ψήφιση του νόμου και σήμερα παραμένει στραμμένο στους δυσαρεστημένους, πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της παράταξης καθώς και στην κινητικότητα κομμάτων στα δεξιά της που ποντάρουν στο συγκεκριμένο θέμα για συσπείρωση του ακροατηρίου τους

Ήταν τότε που το Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται δυσάρεστα από αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Τόσο που «φωνές», και γαλάζιες και από τους κόλπους της ιεραρχίας, εκτιμούσαν ότι υπήρχαν τελικά ευρύτερες τριβές μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας και έλλειψη συνεννόησης σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος – και υψηλής προτεραιότητας για την επίσημη Εκκλησία.

Ισχυρός συμβολισμός

Στο πλαίσιο αυτό είναι ισχυρός ο συμβολισμός από την προετοιμασία της κοινής εμφάνισης Μητσοτάκη και Ιερώνυμου, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και λιγότερο από 45 ημέρες μέχρι την πολιτική αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος είχαν απευθείας επικοινωνία και προγραμματίζουν να επισκεφθούν από κοινού κοινωνική δομή που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι, έξω από τη Θήβα, την Παρασκευή. Εξάλλου ο Μητσοτάκης προγραμματίζει προεκλογική βόλτα στην περιοχή.

«Δεν εκδικείται»

Αυτή η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου μετά τις σοβαρές μεταξύ τους αποστάσεις από τον Φεβρουάριο έρχεται επιπλέον σε μια φάση που έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα περιστατικά «επιθέσεων» ιερέων ή πιστών σε γαλάζια στελέχη. Και για τα οποία τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Ιερώνυμος, με τρόπο που ικανοποίησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Τελευταίο περιστατικό, το χαστούκι στη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη σε εκκλησία της Καβάλας από γυναίκα στέλεχος της Νίκης – δεδομένης της πειθαρχικής διαδικασίας που κίνησε σε βάρος της το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού και της αναστολής της κομματικής δραστηριότητάς της.

Ο αρχιεπίσκοπος καθαρά άδειασε τις πιο ακραίες φωνές του κλήρου, τονίζοντας ότι η Εκκλησία «δεν εκδικείται», παρότι όπως επεσήμανε οι θέσεις της παραμένουν πάντα σταθερές. «Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της» σημείωσε ο Ιερώνυμος.

«Μεμονωμένα περιστατικά»

Περίπου την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έμενε σε γραμμή ηπιότητας διαχωρίζοντας το επίσημο πρόσωπο της Εκκλησίας από μεμονωμένα, δυσάρεστα περιστατικά. «Αυτά» είπε ο Παύλος Μαρινάκης «δεν νομίζω ότι χαρακτηρίζουν συνολικά τους ιερείς και την ελληνική Εκκλησία. Προφανώς αυτά, όταν γίνονται πρέπει να καταδικάζονται, να απομονώνονται».

Έχουν προηγηθεί αρκετά τέτοια και όχι μόνο απέναντι σε στελέχη της ΝΔ από τους λεγόμενους «σκληρούς» της ιεραρχίας. Για παράδειγμα ο μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος είχε θέσει εκτός μυστηρίων της Εκκλησίας τους βουλευτές Αλέξανδρο Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ), επειδή υπερψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και αυτό γιατί είχαν αφήσει εκτός επικρίσεων τον βουλευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα ο οποίος είχε καταψηφίσει.

Επίσης ο μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος είχε εξαπολύσει «βολές» κατά διαφόρων «που ασκούν λόμπι σε πολλά θέματα» με εμφανείς, όπως έλεγε, εκείνους «που πανηγυρίζουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε wine bar». Και έσπευδε να συγχαρεί τελικά ως πιστό μέλος της Εκκλησίας τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον μόνο βουλευτή της ΝΔ στη Λάρισα που καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο.

Το βλέμμα δεξιότερα

Όσο το θέμα της ισότητας στον γάμο ήταν πρώτο στην επικαιρότητα η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης ήταν ότι είναι «διαχρονικά σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας» αλλά «εμείς νομοθετούμε», ενώ και προσωπικά ο Μητσοτάκης τη μέρα της ψήφισης του νόμου επαναλάμβανε την εκτίμηση ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.

Το βλέμμα της ΝΔ ήταν τότε και παραμένει σήμερα στραμμένο στους δυσαρεστημένους, πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της παράταξης καθώς και στην κινητικότητα (και τη δυναμική) κομμάτων στα δεξιά της που ποντάρουν στο συγκεκριμένο θέμα για συσπείρωση του ακροατηρίου τους και διεκδίκηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Μητσοτάκη.

Δημοσκόποι άλλωστε παρατηρούν ότι η ενίσχυση στο δεξιότερο πολιτικό φάσμα – κυρίως στο ποσοστό της Ελληνικής Λύσης και στους δείκτες του Βελόπουλου – είχε ξεκινήσει από τις μέρες που η ισότητα στον γάμο ήταν ψηλά στην επικαιρότητα.

Με Παπασταύρου και Πιερρακάκη

Πάντως η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου δεν είναι η μοναδική ένδειξη μιας… βελούδινης επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών. Προ ημερών υπήρξε θετικό κλίμα στη συζήτηση του Ιερώνυμου με τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Πέτρο Μπελέρη, τον γιο του έγκλειστου στις αλβανικές φυλακές εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι. Ο Παπασταύρου  ήταν άλλωστε ένας από τους διαύλους Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής, πριν από την έξοδο του υπουργού Επικρατείας από την κυβέρνηση.

Άλλη μία «γέφυρα» εν αναμονή των κοινών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο στη Βοιωτία στήνεται σήμερα το πρωί. Έστω και σε μια «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» συνάντηση του Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024