Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Μαρινάκη - Αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ η κατάσταση με τους Σπαρτιάτες

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Μαρινάκη – Αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ η κατάσταση με τους Σπαρτιάτες

Είναι «απότοκο των πολλαπλών και ανεπαρκέστατων νομοθετικών ρυθμίσεων ΝΔ, που οδήγησαν στις γνωστές παλινωδίες με την εκλογή του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από βαστάζους», διαμηνύει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, απαντώντας στον Παύλο Μαρινάκη, για όσα είπε αναφορικά με τον χρόνο που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση για να καταθέσει υπόμνημα, με το οποίο ζητά από τον Άρειο Πάγο να «κόψει» τους Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές.

«Είναι υποκριτικό και εξοργιστικό να ‘κουνάει το δάκτυλο’ στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης για δήθεν απουσία μας από ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση των ‘Σπαρτιατών’», τονίζει ο κ. Αυλωνίτης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ο κ. Μαρινάκης γνωρίζει καλά ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, απότοκο των πολλαπλών και ανεπαρκέστατων νομοθετικών ρυθμίσεων του 2021 και 2023, που οδήγησαν στις γνωστές παλινωδίες με την εκλογή του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων» και προσθέτει πως «τότε, είχαμε ζητήσει τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

«Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταθέτει εμπεριστατωμένο κείμενο που αναδεικνύει όλες αυτές τις ολιγωρίες και ξεκαθαρίζω ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από βαστάζους και από υπομνήματα», υπογραμμίζει ο κ. Αυλωνίτης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «πάψει τους βερμπαλισμούς» και να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

ΣΥΡΙΖΑ:

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με μία εκτενή δήλωση, αναφέρεται στην υπόθεση των Σπαρτιατών, τονίζοντας πως η «αποτυχία της κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδη» στο θέμα αυτό.

Κάνοντας μια αναδρομή, η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε ένα ισχυρό συναγερμό για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Αποδείχθηκε μάλιστα δικαστικώς ότι τέτοιου τύπου νεοναζιστικά μορφώματα δεν μένουν στα λόγια, αλλά οργανώνονται ως δολοφονικές συμμορίες, παραβιάζουν τους κανόνες δικαίου, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά αφαιρούν ζωές. Μάλιστα οι ηγέτες αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για τις εγκληματικές πράξεις τους. Καμιά ψευδαίσθηση συνεπώς δεν μπορεί να παραμένει», επισημαίνει.

«Η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές»

Προσθέτει, ωστόσο, πως «η καταδίκη αυτή όμως δεν ήταν αρκετή για να κόψει το εγκληματικό τους μένος. Τα στελέχη, οι πρακτικές και η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής μέσα από πολλαπλά τεχνάσματα ‘επιβιβάστηκαν’ σε βραχύβια σχήματα και σε ήδη υπάρχον κόμμα για την λαθραία επάνοδο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο καταδικασμένος εγκληματίας Κασιδιάρης δεν υποστήριξε απλώς κάποιο συγγενές ‘ιδεολογικά’ κόμμα, αλλά εμφανιζόταν να είναι ένα και το αυτό, το αντιμετώπιζε ιδιοκτησιακά, θεωρούσε δε την επιτυχία του κόμματος δική του επιτυχία!».

«Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης»

«Οι ‘Σπαρτιάτες’ εισήλθαν στη Βουλή (στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023) με μέλη των συνδυασμών να προέρχονται από τον κομματικό σχηματισμό του Κασιδιάρη», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει τα εξής:

«Οι βουλευτές άλλωστε όπως και ο αρχηγός δεν παρέλειπαν να υπενθυμίζουν τη στενή σχέση τους με τον Κασιδιάρη και να αναγνωρίζουν ότι η είσοδός τους στη Βουλή οφειλόταν σ’ αυτόν και τη στήριξή του. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του φανερού αρχηγού Στίγκα ότι ο Κασιδιάρης υπήρξε η «κηροζίνη» στην εκλογική επιτυχία. Οι μεταγενέστερες εντάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, πάντα με επίκεντρο το ρόλο του Κασιδιάρη, προσομοιάζουν με εκείνες γύρω από τον αληθινό αρχηγό ενός κόμματος. Μάλιστα, η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκε στο πλευρό του Κασιδιάρη και κατά του εικονικού Αρχηγού. Καταγγέλθηκε δε ότι οι βουλευτές επισκέπτονταν τον Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού, στον οποίο ως αληθινό «ηγέτη» υπέβαλαν τα σέβη τους και έπαιρναν οδηγίες.

»Ο ‘φανερός’ αρχηγός Στίγκας έκανε λόγο στη Βουλή για τους βουλευτές των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ως καθοδηγούμενους από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα τύπου Greek mafia. Ο Κασιδιάρης, από την άλλη, λειτουργούσε ως de facto αρχηγός του κόμματος, όταν κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, χρησιμοποιώντας ομοιάζουσες αφίσες αλλά και παρόμοια συνθήματα, ώστε να γίνεται οπωσδήποτε η σύνδεση από το εκλογικό σώμα. Προκύπτει εξάλλου πλειάδα κοινών υποψηφίων των Σπαρτιατών και σχημάτων του Κασιδιάρη, σε εθνικές ή αυτοδιοίκητές εκλογές».

«Οι Σπαρτιάτες είναι η ‘αφανής εταιρεία του Κασιδιάρη»

«Ο Κασιδιάρης ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί πραγματική ηγεσία του κόμματος Σπαρτιάτες προς το εκλογικό σώμα. Ξεκάθαρα, το κόμμα Σπαρτιάτες είναι η ‘αφανής εταιρεία’ του Κασιδιάρη για να ξεγλιστρήσει από τη νομοθεσία, καταστρατηγώντας τα κωλύματα που έχουν τεθεί. Άλλωστε και στο παρελθόν, σε αντίστοιχη προσπάθεια, ο Άρειος Πάγος  αναγνώρισε ότι ήταν ο ‘μοναδικός πραγματικός αρχηγός’ και τον απέκλεισε από τις εκλογές.

»Πρόσφατα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, την άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της εξαπάτησης εκλογέων. Υπόδικοι σ’ αυτή την δίωξη είναι αφενός οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών, αφετέρου ο Κασιδιάρης για ηθική αυτουργία, ως πραγματικός αρχηγός του κόμματος. Όλοι αυτοί εξαπατούσαν τους ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεγαν ψηφοδέλτιο ‘Στίγκα’ και τους έβγαινε ‘Κασιδιάρης’!

»Σύμφωνα με το άρ. 32 π.δ 26/2012 δεν ανακηρύσσεται συνδυασμός αν στην ‘πραγματική ηγεσία’ του συμμετέχουν πρόσωπα καταδικασμένα για ορισμένα εγκλήματα. Πραγματική ηγεσία είναι εκείνη που διαφέρει από την φανερή η οποία είναι ‘εικονική’. Προϋπόθεση, εξάλλου, για να ανακηρυχθεί το κόμμα αποτελεί η οργάνωση και η δράση να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην περίπτωση των Σπαρτιατών συντρέχουν και οι δύο προϋποθέσεις αποκλεισμού, δηλ. πραγματικός αρχηγός, άλλο από τον φανερό, ο οποίος είναι καταδικασμένος.

»Απ’ όλα τα παραπάνω, προκύπτει ανενδοίαστα κώλυμα του συνδυασμού Σπαρτιάτες για την ανακήρυξη και συμμετοχή του στις προσεχείς ευρωεκλογές, καθώς ο πραγματικός αρχηγός του (Κασιδιάρης) έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Είμαστε μπροστά σε μια ακόμα προσπάθεια να βγει το ναζιστικό μόρφωμα από το λαγούμι του για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μάλιστα. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Οι ευθύνες της ΝΔ για την ‘δι’ αντιπροσώπων’ παρουσία του Κασιδιάρη στη Βουλή είναι μεγάλες»

«Η Δημοκρατία μας δεν ανέχεται μασκαρέματα, πολιτικούς μαριονέτες, εικονικούς και πραγματικούς αρχηγούς κομμάτων. Πιο πολύ όμως δεν  ανέχεται νεοναζιστές να εμπαίζουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να χειραγωγούν το εκλογικό σώμα. Ο κίνδυνος διασυρμού της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αποφευχθεί», προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει, ωστόσο, πως «δεν μπορεί όμως και να γίνει αποδεκτή η υποκρισία για αυτή την κατάληξη», υπογραμμίζοντας ότι «οι ευθύνες της ΝΔ για την ‘δι’ αντιπροσώπων’ παρουσία του Κασιδιάρη στην Βουλή και τη νέα απόπειρά του να μπει στο ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλες. Η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές. Όπως και η μη διαψευσθείσα συνάντηση υπουργού με ανώτατο δικαστικό για τις νομοθετικές αλλαγές».

«Η αποτυχία των επιλογών της κυβέρνησης και οι ευθύνες της αποδείχτηκαν πολλαπλώς, από τη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από το έλλειμα που αναδεικνύεται για τις ευρωεκλογές, αλλά και από την δίωξη που άσκησε πρόσφατα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους εκλεγέντες βουλευτές των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο κρατούμενος Κασιδιάρης διεξήγαγε με άνεση ένα διαρκή προεκλογικό αγώνα, μέσα από τη φυλακή, χωρίς να λάβει μέτρα η κυβέρνηση», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να καταλήξει πως «η αποτυχία της κυβέρνησης είναι εμφανής και πολυεπίπεδη», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο Άρειος Πάγος θα πράξει το σωστό προστατεύοντας τη Δημοκρατία και περισώζοντας το κύρος της εκλογικής διαδικασίας».​

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024