Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει την Κίνα για την βοήθειά της προς την Ρωσία

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει την Κίνα για την βοήθειά της προς την Ρωσία

Στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πιέσει την Κίνα απειλώντας με κυρώσεις, για να ανακόψει την βοήθεια προς τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν κατά των κινεζικών εταιρειών που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στο Reuters, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο ταξίδι του στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει με όλο και πιο αυστηρούς όρους για αυτό που λένε ότι είναι η βοήθεια της Κίνας στην επανεκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας μετά τις πρώτες αποτυχίες στην εισβολή της στην Ουκρανία. Ανέφεραν μάλιστα ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη αποτελεί κορυφαίο κίνδυνο για τις σταθερές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Την ώρα που είναι έκδηλη η διάσταση απόψεων και για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Μπλίνκεν στη Σαγκάη και το Πεκίνο από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται «σε διαφορετικό σημείο» από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν οι σχέσεις είχαν βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό σημείο μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός ύποπτου κινεζικού αερόστατου παρακολούθησης. Βέβαια η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας φτάνουν έως και το TikTok.

Φρεγάτες της Ρωσίας και της Κίνας σε κοινά Γυμνάσια στη Νότια Αφρική.

ΗΠΑ εναντίον Κίνας για την Ουκρανία

«Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε μέτρα όταν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο εναντίον επιχειρήσεων που υπονομεύουν σοβαρά την ασφάλεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε ποια είναι η επιρροή που έχει η Ουάσινγκτον για να πείσει το Πεκίνο να σταματήσει να βοηθά τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

«Έχουμε δείξει την προθυμία μας να το κάνουμε αυτό όσον αφορά επιχειρήσεις από διάφορες χώρες, όχι μόνο από την Κίνα», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής όπλων με τη βοήθεια της Κίνας. «Θα εκφράσουμε την πρόθεσή μας να περιορίσει η Κίνα αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν στις 20 Μαΐου και θα παροτρύνουν το Πεκίνο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ακόμη και όταν ο στρατός της Κίνας έχει αυξήσει τη δραστηριότητά του κοντά στο νησί. Αξιοπρόσεκτο είναι πως δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην χρηματοδότηση 8 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν που στρέφεται κατά μέτωπον εναντίον της Κίνας.

Αναμένονται με ενδιαφέρον τυχόν δηλώσεις ή η απουσία αυτών, από τον Κινέζο ομόλογο του κυρίου Μπλίνκεν, κου Γουάνγκ Γι, σε σχέση με την χρηματοδότηση της Ταϊβάν με 8 δισ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να καλέσουν την Κίνα να δείξει αυτοσυγκράτηση – Τα υπόλοιπα ζητήματα στην ατζέντα

«Μπορείτε να περιμένετε ότι ο υπουργός θα υπογραμμίσει τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια το πάγιο ενδιαφέρον της Αμερικής για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής του νησιού, παρά το γεγονός ότι διατηρούν μόνο ανεπίσημους δεσμούς.

Ο Μπλίνκεν θα θίξει επίσης την κρίση στη Μέση Ανατολή, τις προκλήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την κρίση στη Μιανμάρ και την «απειλητική ρητορική και τις απερίσκεπτες ενέργειες» της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο αξιωματούχος, υποβαθμίζοντας την προοπτική να υπάρξουν τομές σε οποιοδήποτε από τα θέματα.

Οι επικριτές στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ασκήσει αρκετή πίεση στο Πεκίνο σχετικά με τις ουσίες που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία υπερβολικών δόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024