Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φοβούνται το μήνυμα και την οργή των πολιτών και ψάχνουν τρόπο να ερμηνεύσουν βολικά των ευρωεκλογών τα ποσοστά

Φοβούνται το μήνυμα και την οργή των πολιτών και ψάχνουν τρόπο να ερμηνεύσουν βολικά των ευρωεκλογών τα ποσοστά

Οι πολίτες αισθάνονται ότι ζουν από τύχη, ο Μητσοτάκης ότι η χώρα του ανήκει, ο Κασσελάκης «ευλογημένος» να σώσει τον κόσμο προορισμένος. Όταν η ουσιαστική πολιτική είναι χαμένη από χέρι, δεν αρκεί μια Μέλπω Λεκατσά την άνοιξη να φέρει

Αντιθέσεις

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάνουν την διαφορά. Πως να το κάνουμε; Η Νέα Δημοκρατία για λόγους προεκλογικής στρατηγικής επέλεξε να εντάξει στο ψηφοδέλτιο της τον κ. Φρέντη Μπελέρη και τον κ. Γιώργο Αυτιά. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επέλεξε να τοποθετήσει μία εμβληματική προσωπικότητα του Πολυτεχνείου: την Μέλπω Λεκατσά!

Αξιοπρέπεια

Πρόκειται για δύο σαφείς επιλογές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η κυρία Λεκατσά, φαρμακοποιός κατ΄ επάγγελμα, είναι μία σεμνή παρουσία στο χώρο της αριστεράς, που ουδέποτε ένιωσε την ανάγκη να εκταμιεύσει πολιτικά την υπεραξία της συμμετοχής της στην πιο εμβληματική εξέγερση της νεοελληνικής κοινωνίας και ιστορίας.

Δίδυμο

Σίγουρα είναι το κορυφαίο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και μαζί με την κυρία Σοφία Μπεκατώρου αποτελούν ένα γυναικείο δίδυμο υποψηφίων, που δεν διαθέτει κανένα από τα άλλα δύο «μεγάλα» ψηφοδέλτια!

Ολοι μαζί!

Πάντως χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης μετά από τις «γκέλες» των προηγούμενων ημερών, έκανε restart και «γύρισε σελίδα». Με την παρουσία του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση – «γειά σου Αλέξη» τον προσφώνησε από μικροφώνου – έδωσε την εικόνα ότι ό,τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν έμεινε πίσω και «πάμε όλοι μαζί». Η προσπάθεια θα φανεί στο αποτέλεσμα….

Εκπλήξεις

Εν πάση περιπτώσει όλα θα κριθούν στις 9 Ιουνίου. Ωστόσο χθες ολοκληρώθηκε από τα κόμματα η κατάθεση της πλήρους σύνθεσης των ψηφοδελτίων. Να συμπληρώσω ότι και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έκανε την έκπληξη του, με την συμμετοχή του ηθοποιού κ. Μιχάλη Αεράκη, που παίζει στο πιο εμβληματικό σήριαλ των τελευταίων χρόνων, τον «Σασμό»! Και η «Νέα Αριστερά» όπως σας ενημέρωσα, εκτός του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, περιλαμβάνει και την πεζογράφο κυρία Μάρω Δούκα. Την γνώμη σας την είπα εγκαίρως!

Συγκρίσεις

Ομως διαπιστώνω ότι σιγά – σιγά έχει αρχίσει και αναπτύσσεται μία συλλογιστική αρκετά πονηρή και «χαμηλόφωνα» προς το παρόν. Σύμφωνα με την οποία η σύγκριση το βράδυ το εκλογών θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019 και όχι των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Είναι προφανές ότι αυτό βολεύει αρκετούς – για διάφορους λόγους τον καθένα!

Ο κ. Μάκης Βορίδης

Χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης – που σ΄αυτή την προεκλογική σύγκρουση έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο … – μιλώντας στο Open το επανέλαβε για μία ακόμη φορά την τελευταία περίοδο. Για ποιο λόγο; Διότι ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία πιάσει 33%, που ήταν το ποσοστό της τον Ιούνιο του 2019, θα υπολείπεται οκτώ μονάδες από τις εθνικές της επιδόσεις. Σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανιστεί πως έχασε οκτώ μονάδες στον πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας….

«Δημοψήφισμα»

Αμφισβητώντας το γεγονός ότι αυτές οι ευρωεκλογές με τα έντονα εθνικά χαρακτηριστικά που έχουν πάρει, αποτελούν επί της ουσίας όχι μόνο μία μεγάλη δημοσκόπηση, αλλά κυρίως ένα ιδιότυπο «δημοψήφισμα» της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Είναι σαφές!

«Γραμμή άμυνας»

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε την δημοσκοπική δεύτερη θέση, είναι προφανές ότι θέλει να συγκριθεί με το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών, που υπολείπονταν κάτι το 8%. Ετσι θα εμφανίσει επί παραδείγματι μία άνοδο από τρεις ως και πέντε μονάδες! Διότι γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί και την «γραμμή άμυνας» απέναντι στις παντοειδείς επιθέσεις που θα δεχθεί έτσι κι αλλιώς, λόγω της τρίτης θέσης, που φαίνεται ότι θα αποσπάσει….

Στην Κουμουνδούρου είναι αλλιώς…

Αντιθέτως στην Κουμουνδούρου είναι διαφορετική η στόχευση. Ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 πλησίασε το 24%, στις τελευταίες εθνικές εκλογές «προσγειώθηκε» στο 17,8%. Αν τα πράγματα πάνε «όλο δεξιά» για τον κ. Κασσελάκη και πλησιάσει το εθνικό ποσοστό του περασμένου Ιουνίου, είναι προφανές ότι θα το πανηγυρίσει αρκούντως – και έχοντας υποστεί δύο διασπάσεις! Να σας θυμίσω ότι ορισμένες δημοσκοπήσεις πριν από μερικούς μήνες έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μέχρι και μονοψήφιο ποσοστό!

Κι η «Δεξιά της Δεξιάς»

Σε αντίστοιχη φορά με την Κουμουνδούρου βρίσκονται και τα άλλα μικρά κόμματα, εκ δεξιών και εξ αριστερών του πολιτικού φάσματος. Ιδιαίτερα τα δύο κόμματα στα «Δεξιάς της Δεξιάς», η «Ελληνική Λύση» και η «Νίκη» με την άνοδο των ποσοστών τους θέλουν να τονίσουν την – έτσι κι αλλιώς συντελούμενη – «διάρρηξη» του «σκληρού πυρήνα» της Νέας Δημοκρατίας – για την παγίωση της ανόδου τους! Είναι λογικό. Και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ξεκινήσουν από διαφορετική αφετηρία….

Αλλά και η Αριστερά

Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση στο αριστερό φάσμα του πολιτικού συστήματος, για την «Πλεύση Ελευθερίας» και το ΚΚΕ. Η περίπτωση της «Νέας Αριστεράς» είναι διαφορετική. Το «νεαρότερο» κόμμα της ελληνικής Βουλής επιδιώκει την πρώτη του εκλογική καταγραφή. Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, επιθυμεί η πρώτη του εκλογική επίδοση να καταγραφεί με την απόσπαση μιας έδρας στην ευρωβουλή. Για να θέσει υποθήκη στις επόμενες εθνικές εκλογές την ανάδειξη του σε εθνικό κοινοβουλευτικό κόμμα. Από όλα τα κόμματα η μεγαλύτερη κρισιμότητα των εκλογών αφορά στη «Νέα αριστερά». Είναι περίπου υπαρξιακή!

Πολιτικά

Ωστόσο όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, πρέπει να επισημάνω πως μπορεί τυπικά η σύγκριση να γίνει με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ένα αυστηρό πλαίσιο. Να εξηγούμαστε! Δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη οι εθνικές επιδόσεις των κομμάτων. Οχι με έναν τυπικό αριθμητικό τρόπο. Αλλά με έναν πολιτικό τρόπο. Στο διάστημα του ενός χρόνου που έχει μεσολαβήσει έχουν συμβεί πολλά πράγματα. Κι οι πολίτες τα αξιολογούν. Τελεία!

Sports in

Σέλτικς- Πέισερς 133-128: Η Βοστώνη άνοιξε το σκορ στην… παράταση

Οι Σέλτικς επικράτησαν των Πέισερς με 133-128 στην παράταση και ενώ για να πάνε εκεί έβαλε το χέρι του ο Τζέιλεν Μπράουν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024