Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τρώμε την πίτσα που περρίσεψε από το βράδυ αλλά έμεινε εκτός ψυγείου;

Τρώμε την πίτσα που περρίσεψε από το βράδυ αλλά έμεινε εκτός ψυγείου;

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προειδοποιούν να μην αφήνουμε μαγειρεμένες τροφές σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ιδίως όταν αυτή είναι υψηλή

Η πίτσα σίγουρα αντέχει να μείνει κάποιες ώρες εκτός ψυγείου, αλλά εξαρτάται από το πόσες θα είναι αυτές και το πόσο υψηλή θα είναι η θερμοκρασία δωματίου.

Οι θερμοκρασίες δωματίου – είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι – αποτελούν μια επικίνδυνη ζώνη αφού σε αυτές τα βακτήρια ευδοκιμούν

Δεν είναι λίγοι όσοι καταλήγουν να αφήνουν στο κουτί τα κομμάτια που περίσσεψαν και να τα καταναλώνουν το πρωί, αλλά πόσο ασφαλές είναι τελικά αυτό;

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων, πάντως, προειδοποιούν να μην αφήνουμε μαγειρεμένες τροφές σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ιδίως όταν αυτή είναι υψηλή, γιατί κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση.

Η πίτσα δεν είναι μόνο ψωμί και ντομάτα, υλικά για τα οποία δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μείνουν εκτός ψυγείου, αλλά επειδή περιέχει τυρί δεν μπορεί να μείνει στον πάγκο της κουζίνας περισσότερες από 2 με 3 ώρες.

Επικίνδυνα βακτήρια

Αν και δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ηθοποιούς σε ταινίες να ανοίγουν το κουτί της πίτσας που έχει μείνει από το βράδυ και να καταβροχθίζουν τα κομμάτια που περίσσεψαν, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στην πραγματική ζωή οι θερμοκρασίες δωματίου – είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι – αποτελούν μια επικίνδυνη ζώνη αφού σε αυτές τα βακτήρια ευδοκιμούν.

Ειδικά κάποια συστατικά είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη βακτηριδίων και έχουν να κάνουν με το ποσοστό υγρασίας και πρωτεϊνών που περιέχουν.

Ψημένα προϊόντα όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα έχουν χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης και υγρασίας κι έτσι μπορούν να μείνουν με ασφάλεια στον πάγκο της κουζίνας για μερικές ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται σε κάποιο δοχείο ή διάφανη μεμβράνη.

Τα συστατικά της πίτσας όμως – σάλτσα, τυριά, αλλαντικά, λαχανικά κ.λπ. – μπορεί να προσελκύσουν βλαβερά βακτήρια. Το τυρί, περισσότερο από όλα, ως γαλακτοκομικό προϊόν είναι πολύ επικίνδυνο για τροφικές δηλητηριάσεις, αλλά και υλικά όπως οι πιπεριές και τα μανιτάρια.

Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να κάποιος να καταλήξει ακόμα και στο νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, διάρροια, εμετό ή και πυρετό.

Πώς συντηρούμε σωστά την πίτσα

Τα κομμάτια της πίτσας που περίσσεψαν πρέπει να τα τοποθετούμε σε δοχείο τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς ή σε σακούλα για τρόφιμα και να τα βάζουμε στο ψυγείο.

Καλό είναι να αναγράφουμε σε αυτά την ημερομηνία και μην τα αφήνουμε ακόμα και μέσα στο ψυγείο για περισσότερες από τέσσερις ημέρες. Αν νομίζετε ότι δεν θα τα καταναλώσετε σε αυτό το διάστημα, προτιμήστε την κατάψυξη όπου η πίτσα μπορεί να διατηρηθεί φρέσκια έως δύο μήνες.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024