Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

«H Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Κλείδωσε» για τον Μάιο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (18/4) ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του στις 13 Μαΐου.

Για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς αναφέρεται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων σε έναν σταδιακό τρόπο υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμο, αν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας, και προφανώς επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

«Οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας»

Ερωτηθείς για τα θαλάσσια πάρκα και τις προκλητικές αντιδράσεις της Τουρκίας, καθώς και αν αυτές επηρεάζουν την επίσκεψή του στην Άγκυρα δήλωσε:

«Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα ανταποδίδοντας την επίσκεψη Ερντογάν. Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα».

«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα», συμπλήρωσε.

«Tο Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του έναντι του Ισραήλ»

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του έναντι του Ισραήλ».

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα συμπεράσματα και ως προς Μέση Ανατολή δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όλα τα μέρη να εργαστούν έτσι ώστε να αποτρέψουμε κλιμάκωση της κρίσης και επέκταση των συγκρούσεων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, «πέραν της αυτονόητης στήριξης στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση από το Ιράν είναι εξαιρετικά θετική η αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι τέτοια που απαιτεί άμεση κατάπαυση πυρός».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024