Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καίριος ο ρόλος Δήμων και Περιφερειών στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αστική ανάπτυξη

Καίριος ο ρόλος Δήμων και Περιφερειών στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αστική ανάπτυξη

Ο ρόλος τους υπερβαίνει την απλή διακυβέρνηση, ενεργούν ως φύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς και ως αρχιτέκτονες των μελλοντικών κοινοτήτων

Οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πόλεων, προωθώντας πιο βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής «Κοινωνική πολιτική, εκπαίδευση, απασχόληση, έρευνα» (SEDEC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), Tanya Hristova, στην ομιλία της στο Φόρουμ του Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η ενσωμάτωση αυτή όχι μόνο διαφυλάσσει την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα, αλλά προωθεί επίσης τη συμμετοχή και την ένταξη των πολιτών, δημιουργώντας αστικούς χώρους που αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία και την ταυτότητα των περιφερειών.

Η κ. Tanya Hristova (BG/EPP), δήμαρχος του Γκάμπροβο, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις στο φόρουμ του Φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 13 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωσε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν το ρόλο της δημιουργικότητας και της συνεργασίας στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και αισθητικά γοητευτικού κόσμου σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (NEB).

Δημιουργία δημοκρατικών πόλεων

Πώς επηρεάζει η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος την ταυτότητα και τον σκοπό και αντιστρόφως;» ήταν το θέμα της ομάδας υψηλού επιπέδου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου και στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής SEDEC. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συζητήσουν και να διερευνήσουν τους διάφορους τρόπους σύνδεσης του παραδοσιακού Μπάουχαους με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους και τον τρόπο χρήσης των πολιτιστικών αξιών στην κατασκευή και τον σχεδιασμό αστικών περιβαλλόντων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο συμμετοχής των πολιτών στη δημιουργία δημοκρατικών πόλεων όπου εκτιμάται η πολιτιστική κληρονομιά και όπου όλοι αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Στην παρέμβασή της, η Tanya Hristova είπε: «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αστική ανάπτυξη. Ο ρόλος τους υπερβαίνει την απλή διακυβέρνηση, ενεργούν ως φύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς και ως αρχιτέκτονες των μελλοντικών κοινοτήτων. Μέσω της πρωτοβουλίας «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους», οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν μια προσέγγιση για τον πολεοδομικό σχεδιασμό που θα ενσωματώνει την πολιτιστική κληρονομιά σε νέους και υφιστάμενους χώρους, ώστε να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών ταυτοτήτων. Πρόκειται για τη δημιουργία περιβάλλοντος που δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστο, αλλά και βαθύ νόημα για τις κοινότητες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής SEDEC τόνισε ότι οι τοπικές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη συμμετοχή των πολιτών στη δημιουργία του περιβάλλοντός τους, διασφαλίζοντας ότι τα έργα αστικής ανάπτυξης αντικατοπτρίζουν τις πολιτιστικές αξίες μιας κοινότητας και ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες αντικατοπτρίζουν τον πλούτο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εξηγεί ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές λειτουργούν επίσης ως φυτώρια καινοτόμων έργων, όπως τα εργαστήρια NEB, αποδεικνύοντας την πρακτική εφαρμογή των αρχών του NEB σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα. Τα εργαστήρια αυτά έχουν δύο αποστολές: να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οικολογική μετάβαση και να προωθηθεί η πραγματική αλλαγή στην πράξη.

Η διασφάλιση ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι μένουν πίσω σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο αστικής ανάπτυξης αποτελεί κεντρική πρόκληση για την ΕτΠ, τόνισε η κ. Hristova. Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε τονίζει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διακυβέρνησης και σχεδιασμού, προωθώντας την αίσθηση του ανήκειν και της ένταξης. Η ενσωμάτωση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε έργα αστικής ανάπτυξης έχει ως στόχο να εμπλουτίσει την ταυτότητα των κοινοτήτων και να εγγυηθεί την εκπροσώπηση και τον εορτασμό ποικίλων ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών πολιτιστικών ταυτοτήτων, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στο περιθώριο σε αυτή τη δυναμική διαδικασία αστικής οικοδόμησης». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δεσμεύεται να προωθήσει και να στηρίξει τις προσπάθειες των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη δημιουργία πιο συνεκτικών κοινοτήτων».

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024