Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απαιτούνται επενδύσεις στην ασφάλεια και αποδοτικότερες υποδομές για την προώθηση της ποδηλασίας

Απαιτούνται επενδύσεις στην ασφάλεια και αποδοτικότερες υποδομές για την προώθηση της ποδηλασίας

Για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα για το 2025, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις αστικές περιοχές, στις οποίες κατοικεί το 75 % του πληθυσμού της ΕΕ.

Η πιο διαδεδομένη χρήση ποδηλάτων απαιτεί περισσότερες επενδύσεις στην ασφάλεια και αποδοτικότερες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων χωριστών ποδηλατοδρόμων, αυστηρών ορίων ταχύτητας και καλύτερης επιβολής των κανόνων κυκλοφορίας. Αυτή είναι η βασική σύσταση των περιφερειών και των πόλεων, όπως διατυπώνεται στη γνωμοδότηση που εκπόνησε η Arianna Censi (IT/PES), Αντιδήμαρχος Κινητικότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μιλάνου, η οποία εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στις 17 Απριλίου. 

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ της ευρωπαϊκής δήλωσης για το ποδήλατο, η οποία αποσκοπεί στη θέσπιση κοινών κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της ποδηλασίας ως κρίσιμου μέρους των προσπαθειών για την απαλλαγή των συστημάτων μεταφορών της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές. Τόνισαν ότι, για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα για το 2025, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις αστικές περιοχές, στις οποίες κατοικεί το 75 % του πληθυσμού της ΕΕ.

Τα οφέλη της ποδηλασίας

Η ευρεία χρήση της ποδηλασίας προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής, μειώνει τη συμφόρηση στις αστικές περιοχές, βελτιώνει τον δημόσιο χώρο και προωθεί πιο συνεκτικές κοινότητες, περιφέρειες και πόλεις. Ωστόσο, η έλλειψη ασφάλειας αποτελεί επί του παρόντος σημαντικό εμπόδιο. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν κατάλληλες υποδομές για τους ποδηλάτες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ποδηλατοδρόμων που είναι πλήρως διαχωρισμένες από τις λωρίδες κυκλοφορίας των μηχανοκίνητων οχημάτων, των ορίων ασφαλούς ταχύτητας και της αυστηρής επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Τα μέλη της ΕτΠ καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση καινοτόμων υποδομών ποδηλασίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών και στην ανάπτυξη υποδομών που προωθούν την ποδηλασία. Η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη των μελλοντικών στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποδηλατική κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο.

Οι πολυτροπικές πλατφόρμες διευκολύνουν την ομαλή μεταφορά των αστικών και προαστιακών συστημάτων μεταφορών, επιτρέποντας τον συνδυασμό διαφόρων τρόπων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, σε μια δεδομένη διαδρομή. Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ζητούν πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών, των μεταφορικών επιχειρήσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για την ανάπτυξη και την ενίσχυση αποτελεσματικών λύσεων για τις πολυτροπικές μεταφορές.

Οι δήμοι και οι περιφέρειες ζητούν την αναθεώρηση των κανονιστικών πλαισίων για την ποδηλασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καθοριστούν ενδεικτικά ελάχιστα ευρωπαϊκά πρότυπα για τον σχεδιασμό και την ποιότητα των υποδομών ποδηλασίας, να προωθηθεί η ασφάλεια και η ευρεία χρήση των ποδηλάτων. Τόνισαν τη σημασία της συλλογής δεδομένων σχετικά με την ποδηλασία στις αστικές περιοχές για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών και κατάλληλων δημόσιων πολιτικών.

Τέλος, η ΕτΠ ενθαρρύνει τους δήμους και τις αρμόδιες αρχές να προωθήσουν την ασφαλή χρήση των ποδηλάτων και να πραγματοποιήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια. Η ΕτΠ ζητεί επίσης τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητα και την αύξηση της προβολής της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου.

Η πρόταση ευρωπαϊκής δήλωσης για την ποδηλασία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2023.

Sports in

Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός, μετράει αντίστροφα για το Final Four (vids)

O Oλυμπιακός έφτασε στο Βερολίνο για το Final Four και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον κόσμο των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024