Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Copa – Cogeca: Πώς θα επανέλθει η γεωργία σε τροχιά ανάπτυξης – Οι προτεραιότητες

Copa – Cogeca: Πώς θα επανέλθει η γεωργία σε τροχιά ανάπτυξης – Οι προτεραιότητες

Στόχος η ανάκτηση μιας στρατηγικής σκέψης για τη γεωργία της ΕΕ

Την επανατοποθέτηση της γεωργίας σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία θα αποτελέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη, ζητούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa –  Cogeca, οι οποίες παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη για τις ευρωεκλογές, στον οποίο περιλαμβάνονται οι επτά προτεραιότητες, με τις οποίες πρέπει να βάλει ψηλά στην ατζέντα της, η επόμενη θητεία της Κομισιόν.

Έτσι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου, οι Copa – Cogeca δημοσίευσαν σήμερα ένα μανιφέστο, στο οποίο κατέληξαν κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Διαμορφωμένο με γνώμονα την θητεία 2019-2024 και με στόχο την ανάκτηση μιας στρατηγικής σκέψης για τη γεωργία της ΕΕ, το μανιφέστο περιγράφει επτά βασικές προτεραιότητες, συνοδευόμενες από τέσσερις παράγοντες, που είναι ζωτικής σημασίας για να επανέλθει η γεωργία σε τροχιά

«Η γεωργία αποτελούσε ανέκαθεν ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διαδραματίζοντας στρατηγικό ρόλο στην οικονομία και εξασφαλίζοντας την αυτονομία της ΕΕ στον τομέα των τροφίμων. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε εκ νέου στις αγροτικές περιοχές και τη γεωργία για να ανακτήσουμε την αγροτική πυξίδα της ΕΕ. Η πρόσφατη έξαρση των αγροτικών διαδηλώσεων υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ζητήματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στις αγροτικές περιοχές και τη γεωργία στην πολιτική της ατζέντα», δήλωσε ο Lennart Nilsson, πρόεδρος της Cogeca, παρουσιάζοντας το μανιφέστο.

Οι προτεραιότητες

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε απαριθμεί τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία κατά τη διάρκεια της νέας θητείας 2024-2029, δείχνοντας την ανάγκη να καθορίσει η ΕΕ προτεραιότητες για την προετοιμασία της γεωργίας του 2030. Οι Copa – Cogeca έθεσαν 7 σημαντικές προτεραιότητες στο μανιφέστο τους, καθώς και μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα παρουσιαστούν λεπτομερέστερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Εκτός από τις βασικές προτεραιότητες, το έγγραφο προσδιορίζει τέσσερις διακοινοτικές πολιτικές, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή τους, με βάση τα κύρια διδάγματα που αντλήθηκαν από την τρέχουσα θητεία.

Οι Copa  – Cogeca ζητούν μια πραγματική αναθεώρηση του αγροτικού προϋπολογισμού για την ευθυγράμμιση των περιβαλλοντικών, γεωπολιτικών και οικονομικών φιλοδοξιών. Αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό μόνο μετά από μια συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων των υφιστάμενων γεωργικών πολιτικών στην αρχή της επόμενης θητείας, καθώς και μετά από μελέτες σκοπιμότητας για νέες προτάσεις.

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν επίσης την αυξανόμενη ανάγκη για συνοχή μεταξύ της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και των φιλοδοξιών της για την εσωτερική αγορά.

Τα δύο αιτήματα

Τέλος, από θεσμική άποψη, οι Copa – Cogeca προβάλλουν δύο αιτήματα: έναν ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικών Περιοχών με ρόλο αντιπροέδρου και την ενίσχυση των ομάδων στρατηγικού διαλόγου ως μακροπρόθεσμο εργαλείο στρατηγικού διαλόγου για την Επιτροπή.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας 2019-2024, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ρυθμιστικό τσουνάμι σε γεωργικά θέματα με τις πολιτικές που απορρέουν από την Πράσινη Συμφωνία. Κατά την επόμενη θητεία, θέλουμε λιγότερες ρυθμίσεις αλλά καλύτερες, με λιγότερη προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, με κατάλληλη χρηματοδότηση και με έμφαση στην επιτόπια επιβολή. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό, το βλέπουμε σήμερα με τον στρατηγικό διάλογο. Παραμένουμε πεπεισμένοι Ευρωπαίοι και καλούμε όλους τους ψηφοφόρους της υπαίθρου να κινητοποιηθούν για αυτές τις εκλογές!», δήλωσε η Christiane Lambert, πρόεδρος της Copa, στο συμπέρασμά της.

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024