Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι πήραν πάνω τους την άμυνα του Ισραήλ και έστειλαν «διακοπές» τον σιδερένιο θόλο

Ποιοι πήραν πάνω τους την άμυνα του Ισραήλ και έστειλαν «διακοπές» τον σιδερένιο θόλο

Η νίκη έχει πολλoύς πατέρες και για την απόκρουση της ιρανικής επίθεσης της 14ης Απριλίου το Ισραήλ δεν μπορεί να διεκδικεί αυτόν τον ρόλο

Παρά τον μικρό αριθμό των ιρανικών πυρομαχικών που βρήκανε στόχο, το θέαμα εκατοντάδων ρουκετών να διασχίζουν τον ουρανό τριών κρατών, στις 14 Απριλίου, άφησε ικανοποιημένη την Τεχεράνη με την επίδειξη ισχύος της. Μπορεί το Ισραήλ να επαίρεται ότι αναχαίτισε την ιρανική επίθεση, αλλά η επιτυχία είναι το λιγότερο μοιρασμένη.

Το Ιράν «πέτυχε όλους τους στόχους του και κατά την άποψή μας η επιχείρηση τελείωσε και δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Μοχάμαντ Μπαγκερί, αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση από το 1991 που δέχεται το Ισραήλ από άλλο κράτος. Διανύοντας εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις και χρησιμοποιώντας πολλά «δολώματα» και τακτικές σμήνους για να προσπαθήσει να συντρίψει την αεράμυνα της Μέσης Ανατολής, το Ιράν κατάφερε να χτυπήσει δύο στρατιωτικούς στόχους σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, πέντε πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Nevatim και τέσσερις έπληξαν μια άλλη βάση.

Εάν δεν ήταν όμως οι ένοπλες δυνάμεις της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, οι συνέπειες αυτής της μετριασμένης επίθεσης ίσως να είναι πιο σημαντικές.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι κατέρριψε την πλειονότητα των ιρανικών «κρουζ» είναι μάλλον υπερβολή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό The Intercept, οι ΗΠΑ κατέρριψαν περισσότερα drones και πυραύλους από ό,τι το Ισραήλ. Μπορεί το ευρύ κοινό να έχει άγνοια για την έκταση της αμερικανικής εμπλοκής, αλλά το Αμερικανικό Πεντάγωνο ήταν αυτό που συντόνισε την πολυεθνική άμυνα σε όλη την περιοχή, από το βόρειο Ιράκ έως τον νότιο Περσικό Κόλπο.

ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Γαλλία και Ιορδανία κατέρριψαν την πλειοψηφία των ιρανικών drones και πυραύλων. Επιπλέον, ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας είναι ασαφής, τόσο ως βάση για τις ΗΠΑ όσο και για τυχόν ενέργειες του σαουδαραβικού στρατού.

Περισσότερα από τα μισά όπλα του Ιράν καταστράφηκαν από αεροσκάφη και πυραύλους των ΗΠΑ πριν φτάσουν στο Ισραήλ. «Οι πληροφορίες εκτιμούν ότι τα μισά από τα όπλα που εκτόξευσε το Ιράν απέτυχαν κατά την εκτόξευση ή κατά την πτήση λόγω τεχνικών ζητημάτων», δήλωσε στο The Intercept ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Από τα υπόλοιπα 160 περίπου, οι ΗΠΑ κατέρριψαν την πλειοψηφία, είπε ο αξιωματικός. «Στην πραγματικότητα, διοικώντας μια πολυεθνική επιχείρηση αεράμυνας και ανακατεύοντας αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, αυτός ήταν ένας στρατιωτικός θρίαμβος των ΗΠΑ» όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο.

Υπερβολικοί οι Ισραηλινοί

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, οι δυνάμεις της που υποστηρίζονται από αντιτορπιλικά της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ «ενεπλάκησαν με επιτυχία και κατέστρεψαν περισσότερα από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (OWA UAV) και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους σκόπευαν να χτυπήσουν το Ισραήλ από το Ιράν και την Υεμένη».

Το Ισραήλ λέει ότι περισσότερα από 330 drones, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 πυραύλων κρουζ τύπου Paveh, 180 περίπου drones Shahed και 120 βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Emad, καθώς και άλλα είδη όπλων. Όλα τα drones και οι πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράν, λέει το Ισραήλ. Ορισμένοι πρόσθετοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης από το εσωτερικό της Υεμένης, σύμφωνα με στοιχεία του Ισραηλινού Στρατού.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Ισραηλινού Στρατού, Ναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, περίπου 25 πύραυλοι κρουζ «αναχαιτίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Αεροπορίας έξω από τα σύνορα της χώρας», πιθανότατα πάνω από το έδαφος της Ιορδανίας.

Επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές το The Intercept αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι κατέρριψε την πλειονότητα των ιρανικών «κρουζ» είναι μάλλον υπερβολή.

Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές και προκαταρκτικές αναφορές, αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων κατέρριψαν την πλειοψηφία των drones και των πυραύλων κρουζ.

Ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι τα βρετανικά Typhoon αναχαίτισαν «έναν αριθμό» ιρανικών όπλων στον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας. Η ιορδανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι το αεροσκάφος της κατέρριψε ορισμένα ιρανικά όπλα.

Ισραηλινοί πυροβολαρχία του αμυντικού συστήματος Σιδερένιος Θόλος κοντά στην Ασκελόν στις 17 Απριλίου (REUTERS/Hannah McKay)

«Θα αναχαιτίσουμε κάθε drone ή πύραυλο που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο. Οτιδήποτε αποτελεί απειλή για την Ιορδανία και την ασφάλεια των Ιορδανών, θα το αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνατότητες και τους πόρους μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi.

Γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν επίσης μερικά drones και πιθανώς πυραύλους κρουζ.

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα αμερικανικά αεροσκάφη που κατέρριψαν «περισσότερα από» 80 ιρανικά όπλα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με μέλη δύο μοιρών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle για να «τα επαινέσει για την εξαιρετική αεροπορία και την ικανότητά τους να υπερασπίζονται το Ισραήλ από μια άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση από το Ιράν».

Δύο μοίρες F-15 -η 494η Μοίρα Μαχητών και η 335η Μοίρα Μαχητών από την αεροπορική βάση Seymour Johnson στη Βόρεια Καρολίνα- αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον τα μισά αεροπλάνα στην αεροπορική βάση Muwaffaq Salti στην Ιορδανία.

Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Μεσόγειο -το USS Carney (DDG 64) και το USS Arleigh Burke (DDG 51)- κατέρριψαν τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους, αναφέρει το Πεντάγωνο. Αυτά τα πλοία μπορεί να εκτόξευσαν αναχαιτιστές Standard Missile 3 (SM-3) για πρώτη φορά.

Μια πυροβολαρχία Patriot του Στρατού των ΗΠΑ στο Ερμπίλ του Ιράκ κατέρριψε τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο. Συντρίμμια ιρανικού πυραύλου βρέθηκαν επίσης έξω από το Erbil, καθώς και σε ανοιχτή περιοχή έξω από την επαρχία Najaf.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024