Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Έχουν κατασχεθεί ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,9 δισ. ευρώ

Γερμανία: Έχουν κατασχεθεί ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,9 δισ. ευρώ

Η Γερμανία έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Το ποσό συμπεριλαμβάνει μετρητά, εταιρικές επενδύσεις και πολυτελή γιώτ.

Τα 3,9 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων της Ρωσίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων, όπως μετρητά, εταιρικές επενδύσεις και σκάφη αναψυχής. Παρόλα αυτά κάποιοι ολιγάρχες θα βγουν από τις λίστες των κυρώσεων κάποιοι μετά από δέκα χρόνια.

Οι γερμανικές αρχές έχουν σήμερα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του TASS, το υπουργείο ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων, όπως μετρητά, εταιρικές επενδύσεις και σκάφη αναψυχής.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας. Ωστόσο, ο αριθμός υπόκειται στις διακυμάνσεις της αγοράς και εξαρτάται επίσης, για παράδειγμα, από τον αποκλεισμό φυσικών προσώπων από τους καταλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε το υπουργείο. Κατασχέσεις έχουν γίνει και στις ΗΠΑ, οι οποίες πληρώνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την συντήρηση των super yacht, που θεωρούνται «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία.

Η Ρωσία απειλεί με αντίμετρα αν η Γερμανία κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι εάν η Δύση χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η Τράπεζα της Ρωσίας θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατανοούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν από την απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι πράγματι τεράστιες».

«Η νομική υπηρεσία οποιασδήποτε τράπεζας κατανοεί τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας δραστηριότητας κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Εάν εφαρμοστούν τέτοιες αποφάσεις, αυτό θα επιφέρει πολύ σοβαρές συνέπειες για εκείνους που τις έλαβαν και εκείνους που τις εφάρμοσαν», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα, το Reuters ανέφερε επικαλούμενο πηγές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζουν τις Βρυξέλλες να ξεχάσουν την αξιοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας. Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει φόρο κοντά στο 100% στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Τα κεφάλαια που θα εισπράττονται θα πηγαίνουν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σκοπεύει στη συνέχεια να τα μεταφέρει στο Κίεβο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε την απόφαση, εξηγώντας ότι, κατά τη γνώμη του, τα κεφάλαια αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν – και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία.

Sports in

Διεθνώς ρεζίλι το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Η Φραπάρ φυγαδεύτηκε από την αστυνομία, μετά από ντου του Καρυπίδη» (pics)

Τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία γράφουν για όσα συνέβησαν μετά τον τελικό του Κυπέλλου και το «ντου» του Καρυπίδη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024