Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Όποιος ήθελε συγκάλυψη θα πετούσε τα χώματα στη θάλασσα, είπε ο Φλωρίδης για το μπάζωμα

Τέμπη: Όποιος ήθελε συγκάλυψη θα πετούσε τα χώματα στη θάλασσα, είπε ο Φλωρίδης για το μπάζωμα

Ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης χαρακτήρισε ως χυδαίες και προκλητικές τις εν λόγω δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

«Γιατί η κυβέρνηση δαπάνησε 650.000 ευρώ και μετέφεραν χώματα ακριβώς μερικές ώρες μετά από το τραγικό δυστύχημα, όταν όλοι οι επιστήμονες λένε ότι τα χώματα μιλάνε για την ανεύρεση εκείνου του υλικού, εκείνου του αερίου, εκείνου του υγρού που προξένησε δυο απανωτές εκρήξεις που είκοσι επτά νέοι άνθρωποι εξαφανίστηκαν και εξαϋλώθηκαν;».

Αυτήν την ερώτηση για την εθνική τραγωδία των Τεμπών έθεσε σήμερα (15/4) στη Βουλή ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Αυλωνίτης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνη Γιώργο Φλωρίδη.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Όποιος ήθελε συγκάλυψη στα Τέμπη θα πετούσε τα χώματα στη θάλασσα

Απαντώντας ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι όλα τα υλικά, τα οποία ήταν στον χώρο του δυστυχήματος, ήταν και παραμένουν στη διάθεση των πραγματογνωμόνων, είναι εκεί και φυλάσσονται, ενώ έθεσε το ερώτημα γιατί κάποιος ο οποίος θα οργάνωνε μια επιχείρηση συγκάλυψης, δεν πήγε να εξαφανίσει τα χώματα στη θάλασσα παρά τα άφησε δίπλα σε χώρο φυλασσόμενο στη διάθεση των πάντων;

«Λοιπόν, τα ψέματα καταρρέουν, η υπόθεση αποκαθίσταται, η ανάκριση διεξάγεται με έναν πραγματικά υποδειγματικό τρόπο, και βεβαίως ο ανακριτής, δεν υπάρχει σημείο που να μη διερευνά» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Προσέθεσε ότι ειδικά μετά τον ορισμό υπερπραγματογνώμονα από το ΕΜΠ, ο οποίος θα άρει τη σύγκρουση μεταξύ των εκθέσεων των πραγματογνωμόνων (αυτών που όρισε ο ανακριτής και των πραγματογνωμόνων από την πλευρά των συγγενών) και θα μπορέσει να δώσει όλη την πιστοποίηση που χρειάζεται η ανάκριση για τα πάντα: είτε αφορά την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη όποιων υλικών, είτε αν έγινε κάτι ή δεν έγινε κάτι στα βίντεο.

«Χυδαίες και προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης»

«Όλα είναι στα εργαστήρια για να μπορέσουν να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Ο φάκελος της ανάκρισης, όταν κλείσει, θα έχει απαντήσει σε όλα μα όλα τα ερωτήματα τα οποία υπάρχουν» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Άρα, λοιπόν, ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τη διαδικασία την ανακριτική για να μπορέσει να αποδοθεί η δικαιοσύνη στον χρόνο που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε μέσα από την απόφαση της Δικαιοσύνης να υπάρξει δικαίωση όλων αυτών των ανθρώπων που την επιδιώκουν σήμερα» κατέληξε.

Ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης χαρακτήρισε ως χυδαίες και προκλητικές τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τι καταγγέλλουν, ωστόσο, οι συγγενείς των θυμάτων

Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι προ ημερών καταγγέλθηκε ότι στην καθυστερημένη δειγματοληψία η οποία έγινε στα χώματα δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα. Όπως προκύπτει από νέα επιστολή συγγενών, εξακολουθούν να μπαίνουν εμπόδια στην υπόθεση των ερευνών, αφού και στην «καθυστερημένη δειγματοληψία δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα αλλά ούτε και επισημάνθηκαν από τους προϊσταμένους των δικαστικών αρχών, λες και συνεχίζεται η προσπάθεια απόκρυψης και αλλοίωσης στοιχείων και πειστηρίων».

Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι «στο χώρο έχουν επέμβει τα βαριά οχήματα για τη δειγματοληψία και όχι ελαφρά χειροκίνητα ειδικά εργαλεία (καροτιέρες) όπως προβλέπεται από τους κανόνες δειγματισμού». Οι συγγενείς και συγκεκριμένα ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της αδικοχαμένης Βασιλικής Χλωρού, εκφράζει μέσω επιστολής τις ανησυχίες του σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι δειγματοληψίες.

Καλεί τους «αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση, διότι κινδυνεύει να ακυρωθεί η δειγματοληψία, παρά τις επισημάνσεις μας για τη μόλυνση του πεδίου, όπως και στη δειγματοληψία στο Κουλούρι και το λάθος τρόπο συλλογής δειγμάτων, σύμφωνα και με την έκθεση τεχνικών συμβούλων μας, του καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών στο University of Houston Texas dr Παπαδάκη Εμμανουήλ (επισυνάπτω παρακάτω τις παρατηρήσεις) και της εταιρείας πραγματογνωμόνων Γκλαβόπουλος, η οποία αναφέρει πως έγιναν ακριβώς τα ίδια πράγματα στην προηγούμενη δειγματοληψία στο Κουλούρι».

Και επισημαίνεται στην επιστολή ότι «όλα αυτά γεννούν πληθώρα ερωτηματικών, μήπως υπάρχει σκοπιμότητα στον τρόπο συλλογής δειγμάτων είτε για ακύρωση είτε για παραποίηση στοιχείων». Παράλληλα τεχνικοί σύμβουλοι και πραγματογνώμονες σημειώνουν ότι «δεν ακολουθήθηκε η ορθή μεθοδολογία και όπως επιβάλλουν οι στατιστικοί κανόνες για τον προσδιορισμό του αριθμού των δειγμάτων».

«Επομένως εξ υπαρχής με αυτόν τον τρόπο έχει υπονομευτεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χώρος παρέμεινε απροστάτευτος για κάθε μόλυνση επί 13 μήνες, πόσο μάλλον που δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακρίβεια των ισχυρισμών ότι το διερευνώμενο έδαφος είναι εξ ολοκλήρου , ή μόνο αυτό, από την περιοχή του δυστυχήματος» υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της επιστολής. Τέλος ζητούν «ο δειγματισμός να γίνει επίσης σε βάθος 1 χιλιοστού τουλάχιστον ώστε ανιχνευτεί τυχόν εκτόνωση επ’ αυτού χημικών αερίων κ.λπ. Η ηλεκτροχημική ή όχι σύνδεση του υλικού, θα είναι ζωτική απόδειξη της έκρηξης και του υλικού που την προκάλεσε».

Η επιστολή του Χρήστου Κωνσταντινίδη:

«Με μπουλντόζες και εκσκαφείς η δειγματοληψία από το χημείο του κράτους, παρουσία δικαστικών πραγματογνωμόνων, τεχνικών συμβούλων και δικαστικών λειτουργών, στο οικόπεδο της εταιρείας Πανδρεμμένου, όπου όχι νομίμως μεταφέρθηκαν 300 κυβικά αδρανών και μη υλικών, ίσως και βιολογικού υλικού των ανθρώπων, από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό.

Οι δειγματοληψίες γίνονται βάσει κανονισμών, με διεθνή πρότυπα, τα οποία στην επίμαχη και καθυστερημένη δειγματοληψία δεν τηρήθηκαν αλλά ούτε και επισημάνθηκαν από τους προϊσταμένους των δικαστικών αρχών, λες και συνεχίζεται η προσπάθεια απόκρυψης και αλλοίωσης στοιχείων και πειστηρίων.

Σήμερα Δευτέρα 08-04-2024 από το πρωί θα παρευρεθούν, στο μολυσμένο πλέον χώρο τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ομάδας Anubis, του δικαστικού πραγματογνώμονα Ελευθέριου Νικολιδάκη. Θα προσπαθήσουν με επιστημονικό τρόπο να χαρτογραφήσουν το χώρο και να ελέγξουν για βιολογικό και μη υλικό στον τόπο, αφού συνεννοηθούν με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου κ. Πανδρεμμένο για τα αναχώματα και μπαζώματα του χώρου και από πού αυτά προήλθαν.

Να επισημάνουμε ότι στο χώρο έχουν επέμβει τα βαριά οχήματα για τη δειγματοληψία και όχι ελαφρά χειροκίνητα ειδικά εργαλεία (καροτιέρες) όπως προβλέπεται από τους κανόνες δειγματισμού.

Δεύτερη επισήμανση και σημαντική είναι το ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από το χώρο είναι πάρα πολύ λίγα, 12 στον αριθμό, ενώ ο όγκος είναι τεράστιος. Το σημαντικότερο είναι πως δεν πάρθηκαν δεύτερα δείγματα για ταυτοποίηση σε περίπτωση λάθους.

Πάλι ΜΠΑΧΑΛΟ λοιπόν.

Επιπλέον, ερωτηματικά δημιουργούνται από δηλώσεις τεχνικών συμβούλων, οι οποίες αναφέρονται σε ενέργειες και διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας στο οικόπεδο και αναφέρονται στην σχεδόν άψογη εφαρμογή του τρόπου δειγματοληψίας, σε αντίθεση με αυτό που έχει εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη δειγματοληψία και καταδεικνύει παραβάσεις και λάθη.

Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια επιστημονική γνώση ή εμπειρία για παρόμοιες διαδικασίας δειγματοληψίας.

Θα πρέπει να πάψουν οι προσχηματικές δηλώσεις για την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα.

Περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση, διότι κινδυνεύει να ακυρωθεί η δειγματοληψία, παρά τις επισημάνσεις μας για τη μόλυνση του πεδίου, όπως και στη δειγματοληψία στο Κουλούρι και το λάθος τρόπο συλλογής δειγμάτων, σύμφωνα και με την έκθεση τεχνικών συμβούλων μας, του καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών στο University of Houston Texas dr Παπαδάκη Εμμανουήλ (επισυνάπτω παρακάτω τις παρατηρήσεις) και της εταιρείας πραγματογνωμόνων Γκλαβόπουλος, η οποία αναφέρει πως έγιναν ακριβώς τα ίδια πράγματα στην προηγούμενη δειγματοληψία στο Κουλούρι.

Όλα αυτά γεννούν πληθώρα ερωτηματικών, μήπως υπάρχει σκοπιμότητα στον τρόπο συλλογής δειγμάτων είτε για ακύρωση είτε για παραποίηση στοιχείων».

Οι επισημάνεις των τεχνικών συμβούλων
«Για μια όμως ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι η θεωρητική γνώση των Ελλήνων επιστημόνων για τον τρόπο και την διαδικασία δειγματισμού είναι ελλιπής όπως και η μη επαρκής γνώση για τις ακολουθούμενες πρακτικές.

Τόσο οι χημικοί της Λάρισας όσο και παρόντες τεχνικοί σύμβουλοι όπως προβλήθηκαν στα ΜΜΕ, δεν συνέλεξαν ή δεν απαίτησαν να συλλεγούν, επαρκή αριθμό δειγμάτων, μάλλον λόγω άγνοιας βασικών πρακτικών αρχών της στατιστικής.

Δώδεκα(12) δείγματα είναι μικρός αριθμός για μια αξιόπιστη έρευνα ειδικά όταν ψάχνεις κάτι σπάνιο και κάτω από αυτές τις συνθήκες μετά παρέλευση 13 μηνών.

Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο θέμα αν έψαξαν τα σωστά χώματα. Ας πούμε ότι το έκαναν. Τέλος η δειγματοληψία δεν έγινε με εργαλεία αφαίρεσης στήλης χώματος(καρότα) ώστε να λαμβάνεται δείγμα από όλη τη διαστρωμάτωση του κάθε φορτίου χωμάτων. Το πιθανότερο είναι το ξυλόλιο και το τολουόλιο αλλά και το έλαιο σιλικόνης και τυχόν άλλες χημικές ενώσεις, λόγω της παρελεύσεως ενός και πλέον έτους από το συμβάν να έχουν κατασταλάξει και διαχυθεί κατά πλάτος μήκος στον πάτο του κάθε λοφίσκου.

Δεδομένου ότι το ξυλόλιο εξατμίζεται εύκολα, η μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό όταν εισέρχεται στο έδαφος και το νερό αναμένεται να πάει στον αέρα όπου διασπάται από το ηλιακό φως σε διάστημα λίγων ημερών.

Από μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, διαπιστώθηκε ο ρόλος διαφόρων μικροοργανισμών για την αποτελεσματική αποικοδόμηση(διάσπαση) του ξυλολίου συμπεριλαμβανομένων των Alcaligenes,Pseudomonas putida,Yeom and Daugulis & patoraea.

Εάν στην ανάλυση υπάρχει παρουσία οποιουδήποτε από αυτούς τους μικροοργανισμούς, το δείγμα πρέπει να απορριφθεί. Τα ίδια ισχύουν και την χημική ουσία τολουόλιο.

Διαπιστώθηκε επίσης κατά την δειγματοληψία παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, άσχετων ανθρώπων, ΜΜΕ κ.α. , γεγονός αντικανονικό και απαράδεκτο που από μόνο του αποτελεί ουσιαστική ακύρωση της διαδικασίας.

Η παρουσία Τεχνικών συμβούλων κατά τις προανακριτικές ή ανακριτικές πράξεις, έχει ως μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν δεν ακολουθηθεί και η σωστή μεθοδολογία και ως εκ τούτου πρέπει να διαφοροποιούνται άμεσα χωρίς να εκφράζουν προσωπικά αλλά τεχνοκρατικά συναισθήματα.

Στην προκείμενη περίπτωση (έτσι όπως ενημερωθήκαμε από δηλώσεις στα ΜΜΕ), δεν ακολουθήθηκε η ορθή μεθοδολογία και όπως επιβάλλουν οι στατιστικοί κανόνες για τον προσδιορισμό του αριθμού των δειγμάτων.

Επομένως εξ υπαρχής με αυτόν τον τρόπο έχει υπονομευτεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο χώρος παρέμεινε απροστάτευτος για κάθε μόλυνση επί 13 μήνες, πόσο μάλλον που δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακρίβεια των ισχυρισμών ότι το διερευνώμενο έδαφος είναι εξ ολοκλήρου , ή μόνο αυτό, από την περιοχή του δυστυχήματος».

Μετά από αυτά παρακαλούμε όπως αιτηθείτε για την επανάληψη της διαδικασίας με τον ορθό τρόπο και επίσης την λήψη δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του κράτους από:

1.Περιμετρικά από όλες τις πλευρές του βαγονιού Νο 4 της εμπορικής αμαξοστοιχίας με μηχανική αποκόλληση σε βάθος τουλάχιστον 1 χιλιοστού.

Θεωρούμε την λήψη του δείγματος αυτού σημαντική καθότι πιστεύουμε ότι επ’ αυτών υπήρξαν συνέπειες του φαινομένου της ηλεκτροστατικής βαφής, ίσως από Γαλακτωματοποίηση καθαρού ξυλενίου(ξυλολίου) και όχι από την καύση ελαίου σιλικόνης καθότι το υπό τέλειες συνθήκες παραχθέν διοξείδιο του πυριτίου(άμμος) δεν θα μπορούσε ως αδρανές υλικό να επικολληθεί ως βαφή επί των κάθετων επιφανειών.

2.Από το πίσω μέρος του εμπορευματοκιβωτίου(κοντέινερ) με τα διακριτικά ΟCCL το οποίο φέρει χαρακτηριστικά σημάδια και στρεβλώσεις τα οποία προκλήθηκαν από εξωτερική δύναμη που του ασκήθηκε, δύναμη η οποία ήταν τέτοια που ξεπέρασε την δύναμη τόσο της πέδησης όσο και κυρίως της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα το κοντέινερ αυτό να είναι το μοναδικό που αντίθετα με όλα τα άλλα που κινήθηκαν φυσιολογικά μπροστά, αυτό κινήθηκε πίσω.

Ο δειγματισμός να γίνει επίσης σε βάθος 1 χιλιοστού τουλάχιστον ώστε ανιχνευτεί τυχόν εκτόνωση επ’ αυτού χημικών αερίων , κ.λ.π. Η ηλεκτροχημική ή όχι σύνδεση του υλικού, θα είναι ζωτική απόδειξη της έκρηξης και του υλικού που την προκάλεσε».

Sports in

Oι πέντε καλύτερες φάσεις του τελικού της Euroleague (vid)

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κέντρικ Ναν ήταν η κορυφαία φάση στον τελικό της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024