Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυτός είναι ο δράστης που σκότωσε έξι άτομα

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυτός είναι ο δράστης που σκότωσε έξι άτομα

Η επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, διαπράχθηκε από έναν 40χρονο άνδρα με ψυχολογικά προβλήματα

Η επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ στοίχισε την ζωή έξι ατόμων, ενώ αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά από ενέργειες της αυστραλιανής αστυνομίας ο δράστης ταυτοποιήθηκε. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ο δράστης, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από μια ανώτερη αστυνομικό, ήταν ο 40χρονος Joel Cauchi. Ο βοηθός διοικητή της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντονι Κουκ δήλωσε την Κυριακή ότι ο άνδρας καταγόταν από τη βορειοανατολική πολιτεία Κουίνσλαντ και ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές.

Δεν είχε ποινικό μητρώο

Ο βοηθός διοικητής της αστυνομίας του Κουίνσλαντ Ρότζερ Λόου δήλωσε ότι ο 40χρονος είχε έρθει σε επαφή με την αστυνομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά δεν είχε ποινικό μητρώο.

Ακόμη, ο υποδιοικητής δήλωσε ότι η αστυνομία του Κουίνσλαντ είχε τελευταία φορά επαφή με τον Cauchi τον Δεκέμβριο, αλλά τόνισε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να υποδεικνύει προηγουμένως ότι ο άνδρας θα μπορούσε να είναι ικανός για τέτοιες φρικτές πράξεις.

Τέλος, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Δεν έχει διωχθεί ή συλληφθεί ή κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα εντός του Κουίνσλαντ και δεν έχει καταγραφεί στα δικαστήρια για εντολή ενδοοικογενειακής βίας.»

Ψυχικά διαταραγμένος ο δράστης

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο Cauchi είχε ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας, αποκλείοντας προς το παρόν οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές ιδεολογίες. Από ότι φαίνεται δε, ο δράστης που καταγράφηκε σε βίντεο να τρέχει μέσα στο κέντρο οπλισμένος με μαχαίρι και φορώντας μια πράσινη και χρυσή φανέλα των Kangaroos, έπασχε από σχιζοφρένεια.

Ακόμη, αστυνομικοί επισκέφθηκαν την Κυριακή το πατρικό σπίτι του Cauchi στην Toowoomba, με έναν γείτονα να δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε συναντήσει τον Joel και να τον περιγράφει ως «διαταραγμένο».

«Είναι ένα spin out, θα μπορούσε να το έχει κάνει αυτό εδώ», είπε ο άνδρας, σύμφωνα με την Daily Telegraph. «Φαίνονται σαν μια ωραία οικογένεια με ένα ωραίο σπίτι, αλλά αυτός είχε σχιζοφρένεια μεγαλώνοντας.»

Η ανάρτηση που αναζητούσε άτομα που να πυροβολούν 

Μία περίεργη ανάρτηση

Μόλις έξι ημέρες πριν από το φρικτό περιστατικό, ο Cauchi δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αναζήτηση συντρόφων για σερφ στην παραλία Bondi Beach. Ο Cauchi, έκανε συχνά αναρτήσεις σε ομάδες χόμπι στο Facebook αναζητώντας φιλία ή συμβουλές για δραστηριότητες όπως η αστροφωτογραφία μέσα στα χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2020, σε μια ανάρτηση που πλέον έχει σκοτεινές προεκτάσεις, έγραψε σε μια σελίδα για υπαίθριες περιπέτειες για να ρωτήσει τα μέλη αν θα τον ακολουθούσαν σε μια φωτογράφιση.

«Γεια σας, ψάχνω για ομάδες ανθρώπων που πυροβολούν με όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πιστολιών, για να συναντηθώ, να συνομιλήσω και να γνωριστώ», έγραψε ο 40χρονος. Ο ίδιος συμπλήρωσε «Παρακαλώ στείλτε μου ένα DM αν μπορείτε να με βοηθήσετε! Παρεμπιπτόντως, ζω στο Μπρίσμπεϊν.»

Αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο που σκοτώθηκε ο δράστης

Αστυνομικός κατάφερε να εξουδετερώσει τον δράστη

Μετά την επίθεση, ο δράστης, Τζόελ Κάουτσι, καταδιώχθηκε, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από μία αστυνομικό. Η Κάρεν Γουέμπ, μία άλλη αξιωματούχος της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε ότι έχασαν τη ζωή τους πέντε γυναίκες και ένας άνδρας.

Δώδεκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν εξάλλου στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 9 μηνών που βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία. Η μητέρα του υπέκυψε στα τραύματά της.

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024