Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σινο-ρωσική εισβολή στην «αυλή» των ΗΠΑ – «Στρατηγέ πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα;»

Σινο-ρωσική εισβολή στην «αυλή» των ΗΠΑ – «Στρατηγέ πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα;»

Μια μεγάλη ειρωνεία στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, πόσο μάλλον όταν διατυπώνεται από μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ακραίες θέσεις.

To «δικαίωμα» των ΗΠΑ να στείλουν στρατό στην Ουκρανία είναι αναφαίρετο, αλλά για Κίνα και Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη ακόμα και η οικονομική επιρροή τους στην Αμερική. Αυτή είναι η θέση ενός από τα μεγαλύτερα και επικίνδυνα «γεράκια» στις ΗΠΑ που χτυπάει συναγερμό στη χώρα του.

Πρόσφατα, ο σημαντικότερος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο Ρότζερ Γουίκερ, διαφώτισε τους συναδέλφους του σχετικά με τις απειλές για τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική ενώ παρόντες ήταν και οι διοικητές της Βόρειας Διοίκησης (NORTHCOM) και της Νότιας Διοίκησης (SOUTHCOM).

Σημειώνεται ότι ο Γουίκερ κατατάσσεται στους υπέρμαχους της χρήσης πυρηνικών εναντίον της Ρωσίας ενώ είναι σταθερός υποστηρικτής του Ισραηλινού Στρατού στην ισοπέδωσης της Γάζας. Έχει πάλιστα υποστηρίξει ότι νοιάζεται τόσο πολύ ο Ισραηλινός Στρατός για τους αμάχους που στην προσπάθειά του να τους προστατεύσει, κινδυνεύει να δίνει το πάνω χέρι στον εχθρό!.

Τι ήταν αυτά που δήλωσε ο γερουσιαστής όμως που προκαλούν εντύπωση;

«Οι αντίπαλοί μας –ιδιαίτερα η Κίνα και η Ρωσία– εργάζονται ενεργά για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία της Αμερικής. Το κάνουν εδώ στην πατρίδα και επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε αυτό το δυτικό ημισφαίριο» δήλωσε ο γερουσιαστής ανοίγοντας την ομιλία του.

«Στρατηγέ πρέπει να κατανοήσουμε την απειλή που αποτελούν για την εθνική μας ασφάλεια – πόσο πραγματική είναι; Πόσο σημαντικό είναι».

Επεσήμανε πως εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες κινεζικές απειλές στην Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική. «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει τα γνωστά του κόλπα στα χωράφια της Νότιας Διοίκησης» χρησιμοποιώντας «επιθετικά ληστρικές οικονομικές και διπλωματικές πρακτικές για να επηρεάσει τις κυβερνήσεις».

Ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο το Πεκίνο θέτει προϋποθέσεις για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία, να συγκεντρώσει πληροφορίες και να περιορίσει την πρόσβαση και την επιρροή των ΗΠΑ. Ο Ρότζερ τόνισε τον μεγάλο ανταγωνισμό για ισχύ που λαμβάνει χώρα στην Αμερική τον οποίο δεν πρέπεοι να αγνοήσει η χώρα του.

Για τον Ρότζερ είναι εξαιρετικά επικίνδυνο που το Πεκίνο καθιστά εξαρτημένη τη Λατινική Αμερική στη Huawei για την τεχνολογία επικοινωνιών στο πλαίσιο της οικονομικής του επιρροής. Ανέφερε και την στρατιωτική επιρροή της Κίνας στην Κούβα όπου σύμφωνα με τους Αμερικανούς υπάρχει μεγάλο κινεζικό κέντρο συλλογής πληροφοριών.

Στη συνέχεια ο γερουσιαστής απευθυνόμενος στη διοικήτρια της Νότιας Διοίκησης στρατηγό Τζέιν Ρίτσαρντσον τη ρώτησε πως αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα της περιοχής μας. «[Στρατηγέ] Πρέπει να κατανοήσουμε την απειλή που αποτελούν για την εθνική μας ασφάλεια – πόσο πραγματική είναι; Πόσο σημαντικό είναι».

Όταν ζητούσε πυρηνικά εναντίον της Ρωσίας

Εδώ πέρα φαίνεται η μεγάλη ειρωνεία στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, πόσο μάλλον όταν διατυπώνεται από μια προσωπικότητα με ακραίες θέσεις σε αρκετά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και 200 χρόνια βασικός πυλώνας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι το περίφημο Δόγμα Μονρόε -από το όνομά του Πρόεδρου Τζέιμς Μονρόε, τον πρώτο που το διατύπωσε. Σύμφωνα με αυτό απόπειρες των ευρωπαϊκών κρατών να αποικίσουν ή να αναμειχθούν στα πολιτικά πράγματα των κρατών της Βόρειας ή Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, που απαιτεί παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ο Γουίκερ είναι από τους υποστηρικτές κάθε είδους χρήσης εναντίον της Ρωσίας. Το 2021 είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στο Fox News ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν καμία επιλογή για απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων ή ακόμη και πυρηνικής επίθεσης.

«Η στρατιωτική δράση θα μπορούσε να σημαίνει ότι αντιστεκόμαστε με τα πλοία μας στη Μαύρη Θάλασσα και καταστρέφουμε τη ρωσική στρατιωτική ικανότητα», είχε πει. «Θα μπορούσε να σημαίνει ότι. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι συμμετέχουμε, και δεν θα το απέκλεια, δεν θα απέκλεια αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος. Δεν αποκλείουμε την πρώτη χρήση πυρηνικής ενέργειας».

Το αντιτορπιλικό USS Porter -κλάσης Άρλη Μπερκ- πλέει δίπλα στο αεροπλανοφόρο USS Τζορτζ Ουάσινγκτον -κλάσης Νίμιτζ- στον Ατλαντικό Ωκεανό. Και τα δύο πλοία, μαζί με το USNS John Lenthall, θα αναπτύχθηκαν στην περιοχή επιχειρήσεων Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ για τις Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Nicholas A. Russell)

«Στην πραγματικότητα, τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια είναι παρόντα στην Ουκρανία σήμερα. Η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνια και ο ουκρανικός στρατός έχουν μια εταιρική σχέση, επομένως υπάρχουν ένστολοι Αμερικανοί στρατιώτες παρόντες εκεί σήμερα, όπως υπάρχουν στρατεύματα του Μισισιπή σε ορισμένους από τους άλλους συμμάχους μας στα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ».

Μα και μόνο η ύπαρξη Νότιας Διοίκησης δείχνει την φεουδαλική νοοτροπία που διαπνέεται η αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η εν λόγω διοίκηση ιδρύθηκε μετά το φιάσκο του Κόλπου των Χοίρων αναλαμβάνοντας την παροχή σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, επιχειρήσεων και συνεργασίας ασφαλείας για την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, τα χωρικά τους ύδατα και για την προστασία των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ σε αυτές τις τοποθεσίες. Ο θυρεός της διοίκησης είναι αποκαλυπτικός, δείχνοντας τη Νότια Αμερική.

Με άλλο λόγια οι ΗΠΑ μπορούν να δημιουργούνε στρατιωτικές συμμαχίες περικυκλώνοντας τη Ρωσία (NATO) -κάτι με το οποίο διαφωνούν οι πλέον μετριοπαθείς εμπειρογνώμονες- αλλά για τη Ρωσία και την Κίνα κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια ροπάλου. Οι επεκτατικές διαθέσεις Μόσχας και Πεκίνου πάντα θεωρούνται ως… επεκτατικές, αλλά οι πόλεμοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014, απλά επέκταση της δημοκρατίας με άλλα μέσα.

Sports in

Μετά το Youth League πήραν και το πρωτάθλημα τα «χρυσά» παιδιά του Ολυμπιακού (0-0)

Ο Ολυμπιακός Κ19 έμεινε στο 0-0 με την αντίστοιχη ομάδα του Παναιτωλικού και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 2023-24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024