Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Αυξάνεται δραματική η πείνα στη Δυτική Αφρική

ΟΗΕ: Αυξάνεται δραματική η πείνα στη Δυτική Αφρική

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, προβλέπεται ότι σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή θα δυσκολευτούν να τραφούν

Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και η υποτίμηση εθνικών νομισμάτων, αλλά και οι εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε καθεστώτα της περιοχής είναι οι πιο πρόσφατοι λόγοι που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες, εξαιτίας των οποίων τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των Δυτικοαφρικανών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, προβλέπεται ότι σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την περιοχή θα δυσκολευτούν να τραφούν τους επόμενους μήνες, 4 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και κατά 12% περισσότεροι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι εμπορικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε στρατιωτικά καθεστώτα έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σε δήλωση την Παρασκευή.

«Η οικονομική κατάσταση γίνεται εξέχουσα κινητήρια δύναμη της επισιτιστικής κρίσης στην περιοχή», δήλωσε ο Ollo Sib, ανώτερος ερευνητής στο WFP. Η κατάσταση είναι χειρότερη σε χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος, με τη Νιγηρία, τη Γκάνα και τη Σιέρα Λεόνε μεταξύ αυτών που δέχονται τις χειρότερες επιπτώσεις».

Οι τιμές των βασικών σιτηρών σε όλη την περιοχή έχουν δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, λόγω των ασθενέστερων τοπικών νομισμάτων και του υψηλότερου κόστους καυσίμων και μεταφοράς. Η περιφερειακή παραγωγή δημητριακών για την αγροτική περίοδο 2023-24 παρουσιάζει έλλειμμα 12 εκατομμυρίων τόνων.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων από ορισμένες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού επηρεάζουν επίσης το εμπόριο και περιορίζουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων.

«Επιπλέον, το κόστος των τροφίμων και της μεταφοράς αυξήθηκε και όλα αυτά έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, επειδή όλες αυτές οι χώρες εισάγουν τρόφιμα», δήλωσε ο Sib.

Η Νιγηρία, το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, έχει τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων με επισιτιστική ανασφάλεια με περισσότερα από 26 εκατομμύρια, από 25 εκατομμύρια πέρυσι.

Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στο ανατολικό Τσαντ, μια περιοχή όπου οι άνθρωποι συνήθως έχουν αρκετά για να φάνε, επειδή έχει δει μια εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν διαφύγει από τα σύνορα για να γλιτώσουν από έναν εμφύλιο πόλεμο στο γειτονικό Σουδάν.

Πηγή: OT

Sports in

Τα «σενάρια» είναι για μετά…

Τα ονόματα κάνουν «παρέλαση» για τον Ολυμπιακό αλλά αυτό που προέχει, ειδικά τώρα, είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024