Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΛ.ΑΣ.: Πανάκριβες αποσπάσεις των 5.500 ευρώ μηνιαίως

ΕΛ.ΑΣ.: Πανάκριβες αποσπάσεις των 5.500 ευρώ μηνιαίως

Αναστάτωση στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. για τις υψηλές αμοιβές τουλάχιστον 1.200 ενστόλων που μεταφέρονται από την περιφέρεια για να καλύψουν κεντρικές «μαύρες τρύπες» στην αστυνόμευση

Κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. προκαλούν τα οικονομικά οφέλη που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα 5.500 ευρώ μηνιαίως και απολαμβάνουν περί τους 1.200 αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν κληθεί από την Περιφέρεια όπου υπηρετούν προκειμένου να ενισχύσουν οκτάωρες περιπολίες και ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή σε τουριστικές περιοχές.

Στην Αττική όπου καταγράφεται το 50%-60% της εγκληματικότητας της χώρας υπηρετεί το 35% των αστυνομικών – Οι μισοί από ό,τι απαιτείται

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών και αναφορές για στελέχη «δύο ταχυτήτων», καθώς οι «ντόπιοι» αστυνομικοί που συμμετέχουν στα ίδια μέτρα, συχνά ακόμα και στην ίδια περιοχή, συνεχίζουν να λαμβάνουν περίπου 1.000 ευρώ, ενώ οι «αποσπασμένοι» λαμβάνουν αμοιβή διπλάσια από αυτήν των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για μια επιλογή που «τινάζει» τον προϋπολογισμό της Αστυνομίας, με την επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων να υπολογίζεται ετησίως σε 70-80 εκατ. ευρώ.

«Πολλοί από τους αστυνομικούς που καλούνται στα αστικά κέντρα και λαμβάνουν τέτοιο δυσθεώρητο ποσό είχαν μετατεθεί με «ρουσφέτια» στην επαρχία για να αποφύγουν τον φόρτο εργασίας. Δηλαδή, είναι διπλά ωφελούμενοι, κάτι που προκαλεί περαιτέρω αντιδράσεις από τους μη προνομιούχους συναδέλφους τους» λένε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν αναρτήσεις ενστόλων σε διαδικτυακή πλατφόρμα που αποδεικνύουν τα «τρικ» με τις υποτιθέμενες πληρωμές ξενοδοχείων

Σε αρκετές περιπτώσεις, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, υποκρύπτονται υποθέσεις διαφθοράς, όχι μόνο για να προχωρήσουν αυτές οι ευνοϊκές αποσπάσεις αλλά και γιατί πολλοί από τους μετακινούμενους παίρνουν εικονικές αποδείξεις από ξενοδοχεία για να δικαιολογήσουν τα ποσά που λαμβάνουν για την εκτός έδρας διαμονή τους.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που αστυνομικοί της Περιφέρειας μετακινούνται προσωρινά προς τα αστικά κέντρα, συνάδελφοί τους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετακινούνται προς τις περιοχές που οι πρώτοι έχουν… εγκαταλείψει, με τους μεν να καλύπτουν τα κενά που δημιουργούν οι δε και όλους να λαμβάνουν υπέρογκα ποσά.

Πιέσεις πολιτικών

Η ιδιόρρυθμη αυτή κατάσταση με τους «πλούσιους» αστυνομικούς έχει προκύψει από την προσπάθεια που καταβάλλεται κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνόμευση κυρίως στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη, μετά την αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων κατά 50%-60%, τη μείωση της εμφανούς αστυνόμευσης και των αστυνομικών μπλόκων.

Και αυτό με το δεδομένο ότι στην Αττική, όπου καταγράφεται το 50%-60% της εγκληματικότητας της χώρας, υπηρετεί τελικά το 35% των αστυνομικών – δηλαδή περίπου οι μισοί από αυτούς που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για πλήρη και επαρκή αστυνόμευση – και ορισμένοι σε αδρανείς υπηρεσίες.

Στην Αττική, όπου καταγράφεται το 50% – 60% της εγκληματικότητας της χώρας, υπηρετεί τελικά το 35% των αστυνομικών – δηλαδή περίπου οι μισοί από αυτούς που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για πλήρη και επαρκή αστυνόμευση

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αποδίδουν αυτή την αποψίλωση σε προγενέστερες χαριστικές πράξεις, σε πιέσεις πολιτικών και μεθοδεύσεις, με τουλάχιστον 250-300 αστυνομικούς ετησίως να κάνουν χρήση ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας προκειμένου να εξασφαλίσουν μεταθέσεις στους τόπους καταγωγής τους.

Η ζήτηση της προαναφερόμενης μετακίνησης, λοιπόν, αυξήθηκε κατακόρυφα όταν η αποζημίωση για διαμονή σε ξενοδοχείο αυξήθηκε από τα 35 ευρώ ημερησίως στα 102-105 ευρώ στα τέλη του 2023. Επιπλέον αυτών, δίνεται σταθερά καθημερινά ποσό 30 ευρώ για τη διατροφή των μετακινούμενων αστυνομικών.

Ο τριπλασιασμός της δαπάνης διανυκτέρευσης υιοθετήθηκε ύστερα από πιέσεις συνδικαλιστών αλλά και αναφορών αξιωματικών ότι αποστολές αστυνομικών από τα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια δεν έβρισκαν κατάλυμα με τις παλιές τιμές.

Με βάση, ωστόσο, τα νέα δεδομένα ένας αποσπασμένος αστυνομικός μπορεί για έναν μήνα παραμονής εκτός έδρας να λαμβάνει 4.200-4.500 ευρώ, στα οποία προστίθεται και ο κανονικός μισθός του. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, σημαντικός αριθμός αποσπασμένων διαμένει σε σπίτια οικείων τους ή νοικιάζουν από κοινού διαμερίσματα, παρουσιάζοντας στην υπηρεσία τους εικονικές αποδείξεις από ξενοδοχεία κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες τους.

«ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν αναρτήσεις ενστόλων σε διαδικτυακή πλατφόρμα που αποδεικνύουν τα «τρικ» με τις υποτιθέμενες πληρωμές ξενοδοχείων. Σε μία εξ αυτών, λοιπόν, αστυνομικός ρωτάει συναδέλφους του: «Συγγνώμη για την ερώτηση, αλλά όσοι συνάδελφοι έρχεστε από την επαρχία στην Αθήνα για δικαστήριο από ποιο ξενοδοχείο παίρνετε απόδειξη; Το «……» που πήγαινα εγώ έκλεισε».

Κατά πληροφορίες, στο σύστημα έκδοσης παραστατικών σε ξενοδοχεία της Αττικής δραστηριοποιούνται δύο-τρία συστήματα ιδιωτών. Η πρακτική, μάλιστα, έγινε αντιληπτή από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και προ μηνών προτάθηκε να δίνεται στους αστυνομικούς voucher για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία, με τη συγκεκριμένη πρόταση όμως να εγκαταλείπεται για άγνωστους λόγους.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Η αποκάλυψη του Μονέκε για την πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού

Ο Τσίμα Μονέκε «φιλοξενήθηκε» στο «Urbonus» podcast και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε έναν παίκτη που ενδέχεται να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό την νέα σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024