Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεντιλίμπαρ: Στον δρόμο για να θυμίσει τον Ολυμπιακό του… Βαλβέρδε

Μεντιλίμπαρ: Στον δρόμο για να θυμίσει τον Ολυμπιακό του… Βαλβέρδε

Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αρχίζει σταδιακά να θυμίζει το σύνολο του Ερνέστο Βαλβέρδε

Ηταν, ασφαλώς, διδακτικό το ματς του Ολυμπιακού με τη Φενερμπαχτσέ για τα προημιτελικά του Κόφνερενς Λιγκ. Κυρίως για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται πλέον το παιχνίδι οι Ερυθρόλευκοι, πώς το διαχειρίζονται και τι ακριβώς περιμένουν ή ζητούν.

Υπάρχουν συμπεράσματα και η δουλειά ή αν προτιμά κάποιος το άγγιγμα του Μεντιλίμπαρ στην ομάδα, είναι κάτι που φαίνεται με εμφανή τρόπο. Θα έλεγε δε κάποιος, πως αρχίζει σταδιακά να θυμίζει το σύνολο του Βαλβέρδε, του τόσο αγαπητού στο κοινό του Πειραιά προπονητή, του ανθρώπου που κατέβαζε μια ομάδα και αυτή …έπνιγε τον αντίπαλο, επιβάλλοντας τον ρυθμό της και ασκώντας πίεση από τα πρώτα λεπτά.

Πώς σημείωσε δύο από τα τρία γκολ το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός; Πάνω κάτω με συγκεκριμένο τρόπο: στο πρώτο, η αστάθεια στις κινήσεις του (γκολκίπερ) Λιβάκοβιτς, οι όχι σίγουρες πάσες στην οπισθοφυλακή των Τούρκων, η μπάλα στον Φορτούνη, κανονιά και στα δίχτυα. Στις δε αρχές του δευτέρου ημίχρονου, η ίδια ιστορία, με τη διαφορά πως ο Κροάτης «άσος» αντέδρασε επιτυχώς στο σουτ του Ελ Κααμπί. Και λίγο μετά, ξανά κλέψιμο κοντά στο κέντρο, αντεπίθεση και μετάβαση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, Τσικίνιο και γκολ για το 3-0.

Φυσικά, ο ξέφρενος ρυθμός και η ένταση δεν μπορούν να αποτελούν κανόνα και να διαρκούν σε όλο το 90λεπτο ή όσο κρατά η αναμέτρηση. Απαιτείται ισορροπία και επί του παρόντος αυτή αναζητεί ο Μεντιλίμπαρ. Εφτασε πριν από περίπου 60 μέρες στο Λιμάνι και παλεύει με το υλικό που βρήκε έχοντας στόχο να φτιάξει ομάδα σύμφωνα με τα δικά του «θέλω». Οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν τον χειμώνα αξίζουν πολλά και ήδη ανεβάζουν επίπεδο τον Ολυμπιακό-ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Τίποτα, όμως, δεν μοιάζει εύκολο στην αγωνιστική μετάλλαξη μιας ομάδας και εν προκειμένω των Ερυθρόλευκων.

Η ψήφος σε Γιόβετιτς

Σε άλλες εποχές και χωρίς την κατάργηση της σημασίας του εκτός έδρας γκολ, το 1-0 στην έδρα σου θα ήταν μια σημαντική νίκη. Μα, πολύ κοντά σε αυτό δεν είναι και το 3-2 του Ολυμπιακού επί της Φενέρ σε ένα τετ-α-τετ ευρωπαϊκών προημιτελικών; Σημαντική η επιτυχία.

Το ζήτημα σχετίζεται με πώς θα μπορεί να κρατά παραπάνω ένα τέτοιο τέμπο ο Ολυμπιακός. Ο Μεντιλίμπαρ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες «ψηφίζει» Γιόβετιτς και κάνει καλά διότι ο Μαυροβούνιος κυνηγός ανταποκρίνεται σε πάρα πολλά, καταθέτοντας παράλληλα υψηλή κλάση. Όπως έχει ειπωθεί αρμοδίως, γυρίζει λίγο πίσω αλλά συνδράμει την επίθεση και όχι τόσο τον έλεγχο του κέντρου. Με τη Φενέρ, αυτό ζήτησε ο Μεντιλίμπαρ γιατί διαπίστωσε κενά στην άμυνα των φιλοξενούμενων και ο Γιόβετιτς το εκμεταλλεύτηκε με ένα ωραίο γκολ, κατόπιν ασφαλώς μιας μαγικής ασίστ του Φορτούνη.

Ο Ορτα ίσως δεν ήταν 100% έτοιμος και άλλωστε, η απάντηση στο δίλημμα Ορτα ή Γιόβετιτς, έχει την απάντησή της στο γεγονός πως ο μέσος προσφέρει περισσότερα στην κυκλοφορία της μπάλας, την «ξεκούραση» των συμπαικτών και την κάλυψη των χώρων. Κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις σε κάθε ματς.

Το ζήτημα είναι να γίνεται η δουλειά και ο Ολυμπιακός, ασφαλώς και εξελίσσεται με τρόπο που ενθουσιάζει το κοινό. Και έχοντας δύο παραπάνω διαθέσιμες επιλογές εν όψει της ρεβάνς στην Τουρκία, τους Ορτα και Ποντένσε, σίγουρα η αισιοδοξία μπορεί να συντροφεύσει τα μέλη της αποστολής που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για μια ρεβάνς που αναμένεται συναρπαστική.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024