Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουσκ για Μητσοτάκη: «Έχουμε εγγύτητα απόψεων και νοοτροπιών, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον»

Τουσκ για Μητσοτάκη: «Έχουμε εγγύτητα απόψεων και νοοτροπιών, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον»

«Έχουμε βρει ένα κοινό λεξιλόγιο, μια κοινή γλώσσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας», είπε μεταξύ άλλων ο πολωνός πρωθυπουργός

Στη Βαρσοβία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πριν από λίγη ώρα συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ. «Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει αισιόδοξο για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών στρατηγικών για την ασφάλεια, τη μετανάστευση» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ

«Έχουμε πολλές κοινές εμπειρίες και ήθελα να σημειώσω ότι για πολλούς λόγους, μια εγγύτητα απόψεων, μία εγγύτητα νοοτροπιών, η συνεργασία μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι πάντα εξαιρετική. Μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένης της σημασίας της Ελλάδος, αλλά και της Πολωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση».

Ακολούθως, ο κ. Τουσκ είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. «Φυσικά τα προβλήματα διαφέρουν λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των γειτόνων, αλλά οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η Ευρώπη, τα κράτη-μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη».

Σε άλλο σημείο ο Πολωνός πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι παρόμοιες, παρότι έχουμε διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικά έθιμα».

Τουσκ: «Έχουμε βρει κοινή γλώσσα»

Ο κ. Τουσκ στη συνέχεια είπε ότι «στην εξωτερική μας πολιτική έχουμε έρθει πολύ κοντά. Έχουμε στηρίξει την Ουκρανία, από την εισβολή της Ρωσίας και μετά έχουμε βρει ένα κοινό λεξιλόγιο, μια κοινή γλώσσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας. Είμαι πεπεισμένος ότι χάρη και στη συνεργασία μας, η ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα είναι ουσιαστική».

Και πρόσθεσε: «Θα συνεργαστούμε, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, για την ανάπτυξη νέων πολιτικών δομών μετά και τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και είμαι πεπεισμένος ότι χάρη στο γεγονός ότι είμαστε ένα πολύ καλό δίδυμο συνεργασίας, θα είναι εύκολο για εμάς μετά τις ευρωεκλογές, μετά το νέο Ευρωκοινοβούλιο, να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες, νέες δομές. Και εκεί οι απόψεις μας είναι κοντά και θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

«Ήταν πολύ ευχάριστο να ακούσω τα θερμά λόγια του πρωθυπουργού για τη βοήθεια των πυροσβεστών το προηγούμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα και είναι κάτι που θα επαναλάβουμε. Θα υποδεχθούμε άλλωστε και τον υπουργό Εσωτερικών, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας μας και θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής θερινής περιόδου».

Στη συνέχεια ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης. Θέλω αυτό να είναι ένα σλόγκαν, θέλω να είναι μια πραγματιστική, μη ιδεολογική πρακτική προσέγγιση στα θέματα ασφαλείας με την ευρεία έννοια. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί βασίζομαι σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την ελληνο-πολωνική συνεργασία, είτε μέσω της πρωτοβουλίας για τις Τρεις Θάλασσες είτε σε διμερές επίπεδο πάντα θα βρίσκουμε τρόπο να συμφωνούμε και να συνεργαζόμαστε πάντοτε».

Μητσοτάκης: «Οι αρχές είναι κοινές στο θέμα της μετανάστευσης»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχω πολύ σημαντικούς πολιτικούς αλλά και προσωπικούς λόγους να είμαι χαρούμενος που επισκέπτομαι την Πολωνία. Όπως γνωρίζετε, η σύζυγός μου έχει και πολωνική καταγωγή. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού και χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για τη δική μας σχέση, αλλά και για τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία».

«Είμαστε πλέον στον τρίτο χρόνο αυτής της απρόκλητης παράνομης επίθεσης της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Ο αντίκτυπος είναι αισθητός φυσικά εδώ στην Πολωνία. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον πρωθυπουργό Τουσκ, αλλά και στον πρόεδρο που ήταν χθες στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τις Τρεις Θάλασσες, ότι θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά για όσο καιρό χρειαστεί» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας ότι συζήτησαν τις κοινές προκλήσεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση: «Πράγματι, βρισκόμαστε σε διαφορετικές γωνιές της ηπείρου, με διαφορετικές προκλήσεις που απορρέουν από τη γεωγραφική μας θέση. Όμως οι αρχές είναι κοινές, το είπε αυτό και ο Ντόναλντ».

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας».

«Τα σύνορα δεν είναι απλά σύνορα των χωρών μας, αλλά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι σημαντικό το ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγνωρίζουμε τη σημασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είναι στο δικό μας χέρι ως κυρίαρχα κράτη, να αποφασίζουμε ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας και να μην το κάνουν αυτό οι διακινητές. Απαιτείται λοιπόν στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανταλλάξαμε κοινές εμπειρίες στο πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικά πολύ περίπλοκη κατάσταση, αυτό το περίπλοκο πρόβλημα».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024