Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμοι και οι περιφέρειες ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια μεταρρυθμισμένη και ισχυρή πολιτική συνοχής

Δήμοι και οι περιφέρειες ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια μεταρρυθμισμένη και ισχυρή πολιτική συνοχής

Η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει το κύριο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση των εδαφικών, οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων

Δύο μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι κύριες προκλήσεις για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης μετάβασης προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κοινωνία, της διασυνοριακής συνεργασίας και του ρόλου της πολιτικής συνοχής έναντι νέων μέσων, όπως το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, συζητήθηκαν στις 8 Απριλίου από μέλος της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» .

Η πολιτική συνοχής είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας που πρέπει τώρα να αναβαθμιστεί και να καταστεί απλούστερη, πιο ευέλικτη και πιο ισχυρή. Ωστόσο, η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει το κύριο επενδυτικό εργαλείο της ΕΕ για την καταπολέμηση των εδαφικών, οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η μεταρρύθμιση, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε ενημερωτικό της άρθρο,  μετά το 2027 δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής συνοχής: επιμερισμένη διαχείριση, τοποκεντρική προσέγγιση, ενισχυμένη εταιρική σχέση με όλα τα τμήματα της κοινωνίας και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με βάση πραγματικό διάλογο μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ενωσιακών αρχών.

Αυτά είναι τα κύρια μηνύματα που απηύθυναν οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής Θέμη Χριστοφίδου.

Η κ. Χριστοφίδου παρουσιάζει την 9η έκθεση συνοχής που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα μέλη της επιτροπής COTER. Ήταν η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δημόσια την έκθεση.

Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο μήνες δεν είναι απλώς μια τυπική διαδικασία. Η Ευρώπη όπως την ξέρουμε δεν είναι για πάντα και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τα πάντα ως δεδομένα. Μέχρι στιγμής, η πολιτική συνοχής λειτούργησε ως κόλλα που κράτησε την Ευρώπη ενωμένη. Καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας,το need για μια ισχυρή Cohesion Policy δεν ήταν ποτέ τόσο επείγον», υπογράμμισε ο πρόεδρος και δήμαρχος της COTER Cluj-Napoca, Emil Boc (RO/EPP).

Σε συνέχεια της συνεισηγήτριας για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) Vasco Alves Cordeiro (PT/PES) και ο πρόεδρος της επιτροπής COTER Emil Boc θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ηγηθούν των εργασιών της Επιτροπής για την 9η έκθεση. Οι νεοδιορισθέντες συνεισηγητές θα αξιολογήσουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες σχετικά με την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, υπό το πρίσμα της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμπερασμάτων της ομάδας  εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Η γνωμοδότηση Cordeiro-Boc έχει προγραμματιστεί να υιοθετηθεί στη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ τον Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος κ. Cordeiro και ο πρόεδρος της επιτροπής COTER Boc θα δώσουν τη φωνή των δήμων και των περιφερειών στο 9ο Φόρουμ Συνοχής, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτή την εβδομάδα και θα φέρει στις Βρυξέλλες περίπου 1000 εκπροσώπους θεσμικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα, ενδιαφερόμενους φορείς, κοινωνικούς εταίρους και πανεπιστήμια, προκειμένου να προβληματιστούν σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις για την πολιτική συνοχής.

Την επόμενη εβδομάδα, η ολομέλεια της ΕτΠ θα εγκρίνει επίσης επείγον ψήφισμα που θα αποτελέσει μια πρώτη αντίδραση στα πορίσματα της 9ης έκθεσης για την συνοχή και στα συμπεράσματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για το μέλλον της πολιτικής συνοχής πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΣ) μετά το 2027

Τα μέλη της επιτροπής COTER διεξήγαγαν μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) μετά το 2027. Υπογράμμισαν τον ζωτικό ρόλο της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και των πόλεων στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ξεπερνώντας παράλληλα τα εμπόδια πέραν των συνόρων της ΕΕ. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση ΕΕΣ υπό το πρίσμα γεγονότων όπως η πανδημία COVID-19 και τόνισαν περαιτέρω τη σημασία της εστίασης στην εδαφική συνεργασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων για τη διευκόλυνση των μελλοντικών διαδικασιών ολοκλήρωσης.

Ο κ. Karsten Uno Petersen (DK/PES), μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Νότιας Δανίας, είναι ο εισηγητής της γνωμοδότησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο από την ολομέλεια της ΕτΠ.

Δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων κινητικότητας

Τα μέλη της επιτροπής COTER διεξήγαγαν επίσης μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησης σχετικά με τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων κινητικότητας (EMDS), που εκπόνησε ο κ. Zdenk Hib (ΤΣ/Πράσινοι), πρώτος αντιδήμαρχος της Πράγας. Τόνισαν ότι οι περιφέρειες και οι πόλεις αντιμετωπίζουν αναπόφευκτες μετατοπίσεις προς την αυτόνομη κινητικότητα, τους ολοκληρωμένους τρόπους μεταφοράς και τις ψηφιακές καινοτομίες, όπως οι «έξυπνες πόλεις». Για τη στήριξη αυτών των εξελίξεων, σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως η συνδεσιμότητα 5G είναι ζωτικής σημασίας, αν και θέτουν προκλήσεις για τις αγροτικές και τις αραιοκατοικημένες περιοχές. Η γνωμοδότηση έχει προγραμματιστεί να υιοθετηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ τον Οκτώβριο.

Δίκαιη μετάβαση για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ

Τα μέλη της επιτροπής COTER πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησης με θέμα «Δίκαιη μετάβαση για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ» (εισηγητής: Marco Marsilio -IT/ECR-, Πρόεδρος της περιφέρειας Abruzzo). Κατά τη συζήτηση, τα μέλη τόνισαν ότι οι περιφέρειες και οι πόλεις χρειάζονται στοχευμένα και τοποκεντρικά σχέδια και στήριξη για την αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων που θέτει η στροφή προς την κλιματική ουδετερότητα. Τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, καθώς και με άλλα σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως η βιομηχανία, ιδίως σε ενεργοβόρους τομείς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και τη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης για όλους. Η γνωμοδότηση έχει προγραμματιστεί να υιοθετηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ τον Οκτώβριο.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης  και κατόπιν αιτήματος της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η σύνοδος φιλοξένησε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των πόλεων και τις προκλήσεις τους στην περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και εδαφική μετάβαση.

Επιπλέον, τα μέλη της επιτροπής COTER αναφέρουν τον αντιδήμαρχο κ. Pavel Branda (CZ/ECR), εισηγητή για τη γνωμοδότηση με θέμα «Επίλυση των εμποδίων στη συνεργασία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στις παραμεθόριες περιοχές της ΕΕ» και την κ. Marie-Antoinette Maupertuis (FR/EA), Πρόεδρο της Συνέλευσης της Κορσικής, ως εισηγήτρια της γνωμοδότησης «Προϋπολογισμός της ΕΕ και τοποκεντρικές πολιτικές: προτάσεις για νέους μηχανισμούς σχεδιασμού και υλοποίησης στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2027».

*Πηγή φωτογραφίας, ΕτΠ

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024