Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Προειδοποίηση για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες

Apple: Προειδοποίηση για επιχείρηση υποκλοπών σε 92 χώρες

Χρήστες λαμβάνουν μηνύματα με τα οποία η Apple τους προειδοποιεί ότι βρίσκονται στο στόχαστρο.

Σε μια υπόθεση που θυμίζει το σκάνδαλο του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, η Apple προειδοποίησε χρήστες της σε 92 χώρες ότι τα κινητά τους έχουν παραβιαστεί από λογισμικό παρακολούθησης άγνωστης προέλευσης.

Το εύρος της επιχείρησης υποκλοπών υποδεικνύει ότι πρόκειται για έργο κάποιας κυβέρνησης, αν και η Apple δεν έκανε καμία αναφορά στην προέλευση των «μισθοφόρων» που όπως λέει πραγματοποίησαν την επίθεση.

«Η Apple ανίχνευσε ότι έχετε στοχοθετηθεί από μισθοφορική επίθεση spyware που προσπαθεί να παραβιάσει από απόσταση το iPhone που συνδέεται με το Apple ID –xxx», έγραφε το μήνυμα που έστειλε η εταιρεία σύμφωνα με το TechCrunch.

«Η επίθεση αυτή πιθανόν στοχοθετεί ειδικά εσάς λόγω της ταυτότητας ή της ιδιότητάς σας. Αν και δεν είναι ποτέ εφικτό να επιτευχθεί απόλυτη βεβαιότητα στην ανίχνευση τέτοιων επιθέσεων, η Apple έχει ισχυρές ενδείξεις για αυτή την προειδοποίηση –παρακαλώ λάβετέ τη σοβαρά.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που δεκάδες χώρες του κόσμου, από τις ΗΠΑ και την Ινδία μέχρι τη Νότια Αφρική, προσέρχονται για εκλογές –μια περίοδος στην οποία αναμένεται έξαρση της κυβερνοκατασκοπείας και των επιχειρήσεων επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Η Apple, όπως και η Meta Platforms, είχε υποβάλλει αγωγή κατά της ισραηλινής εταιρείας NSO, δημιουργού του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και άλλων στόχων σε όλο τον κόσμο, συχνά από απολυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με σελίδα υποστήριξης της Apple, από το 2021 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για spyware σε περισσότερες από 150 χώρες.

H Ινδία, στην οποία επίσης πραγματοποιούνται φέτος εκλογές, είναι μία από τις 92 χώρες που αφορά η νέα προειδοποίηση, αναφέρει το Reuters.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ορισμένοι ινδοί πολιτικοί ανέφεραν ότι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα που έγραφε «Η Apple πιστεύει ότι έχετε στοχοθετηθεί σε επίθεση για λογαριασμό ξένου κράτους».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024