Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος δικαστικός χάρτης: «Κόκκινη κάρτα» από τους δικηγόρους στη διάσπαση των πρωτοδικείων Αθήνας και Πειραιά

Νέος δικαστικός χάρτης: «Κόκκινη κάρτα» από τους δικηγόρους στη διάσπαση των πρωτοδικείων Αθήνας και Πειραιά

Ζητούν να γίνει αμέσως συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, κι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δικηγόροι για την επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθήνας και Πειραιά που προωθεί ο νέος δικαστικός χάρτης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως τονίζουν θα έχει «δραματικές δυσκολίες έως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος», ενώ τη χαρακτηρίζουν ως «ρύθμιση χειρότερη από την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή».

Η «ιστορική μεταρρύθμιση» και τα… ολέθρια λάθη

Θυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο νέος δικαστικός χάρτης ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης» και «ιστορική μεταρρύθμιση» που στόχο έχει την επίσπευση του χρόνου έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες).

«Ρύθμιση χειρότερη από την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή» – Τι λένε οι δικηγόροι

Στον απόηχο του νέου σχεδίου νόμου συνεδρίασε σήμερα 11-4-2024 η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με τις προωθούμενες διατάξεις: σε ορισμένα σημεία αναγνωρίστηκε ως θετική η ανάγκη των προωθούμενων αλλαγών, υπήρξαν όμως και εκείνα στα οποία τήρησαν κατηγορηματικά αντίθετη στάση επιδεικνύοντας τα προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν.

Το βασικότερο σημείο του νέου δικαστικού χάρτη στο οποίο στάθηκαν είναι η επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους.

Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα του παρουσιάσουν και εξηγήσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων ου προωθούνται προς ψήφιση, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν.

Σε έκτακτη σύγκληση της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο (20/04) θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις του δικηγορικού κλάδου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

«Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεωρεί ως θετική εξέλιξη την αποδοχή των θέσεων της Ολομέλειας και συμφωνεί με την ανάγκη ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Εφετείων και των Πρωτοδικείων των νησιωτικών και των ακριτικών περιοχών. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ολομέλειας για τη διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων της χώρας, ως έχουν σήμερα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις για τη λειτουργία παράλληλων Πρωτοδικείων.

Εκφράζει επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη διάσπαση των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς με τη δημιουργία πολλών περιφερειακών Πρωτοδικείων στην Αττική (πέραν των υφισταμένων Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά) στη θέση των καταργούμενων Ειρηνοδικείων, γεγονός που θα έχει δραματικές δυσκολίες ως και αδυναμία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στους νέους και μικρομεσαίους δικηγόρους. Μία ρύθμιση που ξεπερνά την αντίστοιχη πρωτοβουλία επί υπουργίας Κοντονή, που είχε συγκεντρώσει την ομόθυμη αντίθεση του δικηγορικού σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των προωθούμενων προς ψήφιση διατάξεων στην απονομή της δικαιοσύνης και τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, με φυσική παρουσία των μελών της, για τη λήψη αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις του κλάδου».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024