Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Intel απαντά στην Nvidia με «καλύτερο» επεξεργαστή ΑΙ

H Intel απαντά στην Nvidia με «καλύτερο» επεξεργαστή ΑΙ

«Ανάβει» ο ανταγωνισμός για τους επεξεργαστές που τροφοδοτούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Intel προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του Gaudi 3, του νέου της επεξεργαστή για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη ημιαγωγών που μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα ΑΙ, όπως αυτό που υποστηρίζει το ChatGPT της OpenAI.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Intel το νέο τσιπ Gaudi 3 είναι πάνω από δύο φορές πιο αποδοτικό από τις υπάρχουσες προτάσεις και μπορεί να τρέξει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μιάμιση φορά πιο γρήγορα από την GPU H100 της Nvidia. Έρχεται επίσης σε διαφορετικές διαμορφώσεις, όπως μια δέσμη οκτώ τσιπ Gaudi 3 σε μία μητρική πλακέτα ή μια κάρτα που μπορεί να τοποθετηθεί σε υπάρχοντα συστήματα.

Η Intel δοκίμασε το τσιπ σε μοντέλα όπως το ανοιχτού κώδικα Llama της Meta και το Falcon που υποστηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το Gaudi 3 μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση ή την ανάπτυξη μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου Stable Diffusion ή του OpenAI Whisper για την αναγνώριση ομιλίας.

Επιπλέον, η Intel υποστηρίζει ότι τα τσιπ της καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από της Nvidia.

H «έκρηξη» της ζήτησης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχει υπερτριπλασιάσει τη μετοχή της Nvidia τον περασμένο χρόνο

Σημειώνεται ότι η Nvidia κατέχει περίπου το 80% της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με τους επεξεργαστές γραφικών της, γνωστούς ως GPU, οι οποίοι ήταν το κορυφαίο τσιπ επιλογής για τους κατασκευαστές τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο χρόνο.

Η Intel είπε ότι τα νέα τσιπ Gaudi 3 θα είναι διαθέσιμα στους πελάτες από το τρίτο τρίμηνο και σε εταιρείες όπως η Dell, HP και Supermicro οι οποίες θα αναπτύξουν συστήματα με τα εν λόγω τσιπ. Παρόλα αυτά δεν ανακοινώθηκε εύρος τιμών για το Gaudi 3.

H Intel προσπαθεί να καλύψει το χαμένο δρόμο στην κούρσα ης ΑΙ (Reuters)

Συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά

Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης των κέντρων δεδομένων αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς οι πάροχοι cloud και οι επιχειρήσεις δημιουργούν υποδομές για την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει χώρος για άλλους ανταγωνιστές, ακόμη και αν η Nvidia συνεχίσει να παράγει τη συντριπτική πλειονότητα των τσιπ AI.

Με αυτό σαν δεδομένο η εκτέλεση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και η αγορά μονάδων γραφικών Nvidia μπορεί να είναι δαπανηρή με τις εταιρείες να αναζητούν επιπλέον προμηθευτές για να μειώσουν το κόστος.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο η «έκρηξη» της ζήτησης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχει υπερτριπλασιάσει τη μετοχή της Nvidia τον περασμένο χρόνο. Η μετοχή της Intel αυξήθηκε μόνο κατά 18% την ίδια χρονική περίοδο.

Η AMD, παλιός παραδοσιακός αντίπαλος των Intel (στους επεξεργαστές) και Nvidia (στις κάρτες γραφικών) προσπαθεί επίσης να επεκταθεί και να πουλήσει περισσότερα τσιπ AI για διακομιστές. Πέρυσι, παρουσίασε μια νέα GPU για κέντρα δεδομένων που ονομάζεται MI300X, η οποία ήδη μετρά τη Meta και τη Microsoft ως πελάτες.

Νωρίτερα φέτος, η Nvidia αποκάλυψε τις GPU B100 και B200, οι οποίες είναι οι διάδοχοι του H100 και υπόσχονται επίσης αυξημένη απόδοση. Αυτά τα τσιπ αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται αργότερα μέσα στο έτος.

Η Nvidia ήταν τόσο επιτυχημένη χάρη σε μια ισχυρή σουίτα αποκλειστικού λογισμικού που ονομάζεται CUDA που επιτρέπει στους επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες υλικού μιας GPU. Η Intel συνεργάζεται με άλλους κολοσσούς τσιπ και λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της Google, Qualcomm και Arm για τη δημιουργία ανοιχτού λογισμικού που δεν είναι ιδιόκτητο και θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες λογισμικού να αλλάζουν εύκολα παρόχους τσιπ.

Το Gaudi 3 βασίζεται σε στη διαδικασία παραγωγής πέντε νανομέτρων, μια σχετικά πρόσφατη τεχνική κατασκευής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί εξωτερικό χυτήριο για την κατασκευή των τσιπ. Εκτός από το σχεδιασμό του Gaudi 3, η Intel σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει τσιπ AI, πιθανώς για άλλες εταιρείες, σε ένα νέο εργοστάσιο στο Οχάιο που αναμένεται να ανοίξει το 2027 ή το 2028, δήλωσε ο CEO Πάτρικ Γκέλσινγκερ τον περασμένο μήνα.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024