Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πίτερ Χιγκς: Ο επιστήμονας που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού», δεν πίστευε στον Θεό

Πίτερ Χιγκς: Ο επιστήμονας που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού», δεν πίστευε στον Θεό

Ο Πίτερ Χίγκς είχε τονίσει πως το μποζόνιο δεν έπρεπε να ονομαστεί «σωματίδιο του Θεού», καθώς κάτι τέτοιο ήταν παραπλανητικό.

Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να ονόμασε το μποζόνιο του Higgs ως «σωματίδιο του Θεού», αλλά ο Πίτερ Χίγκς, ο επιστήμονας πίσω από αυτή την ανακάλυψη, δεν συμφωνούσε καθόλου με αυτό καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήταν άθεος.

Ο Πίτερ Χίγκς πέθανε στις 9 Απριλίου στο σπίτι του στο Εδιμβούργο. Πρόκειται για έναν σπουδαίο νομπελίστα φυσικό που πρότεινε 48 χρόνια προτού αποδειχθεί πως ένα σωματίδιο, το «μποζόνιο του Χιγκς», βοήθησε να ενωθεί το σύμπαν.

Ο επιστήμονας είχε κάνει ξεκάθαρο πως ήθελε οι άνθρωποι να σταματήσουν να το αναφέρουν ως «σωματίδιο του Θεού», επειδή δεν πιστεύει ότι το σωματίδιο που συγκρατεί ενωμένο το φυσικό ιστό του σύμπαντος είναι έργο ενός παντοδύναμου δημιουργού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χιγκς, το ψευδώνυμο ξεκίνησε στην πραγματικότητα ως αστείο, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν πολύ καλό», σύμφωνα με τον Τelegraph, σε ένα άρθρο του 2013.

Πώς προέκυψε η ονομασία «σωματίδιο του Θεού»

Η φράση δημιουργήθηκε για ένα δημοφιλές επιστημονικό βιβλίο από το 1993 από τον Leon Lederman, βραβευμένο με Νόμπελ φυσικός, και τον Dick Teresi, έναν επιστημονικό συγγραφέα.

Ο Lederman έγραψε στο βιβλίο «God particle»: «Αυτό το μποζόνιο είναι τόσο κεντρικό στην κατάσταση της φυσικής σήμερα, τόσο κρίσιμο για την τελική μας κατανόηση της δομής της ύλης, αλλά τόσο άπιαστο, που του έδωσα ένα παρατσούκλι: το σωματίδιο του Θεού .

«Γιατί το σωματίδιο του Θεού; Ο εκδότης δεν θα μας επέτρεπε να το ονομάσουμε το σωματίδιο του Θεού, αν και αυτός μπορεί να είναι πιο κατάλληλος τίτλος».

Αλλά ο καθηγητής Χιγκς εξήγησε την αποστροφή του για τον όρο σε μια συνέντευξη στο BBC στη Σκωτία. Είπε: «Καταρχάς, είμαι άθεος».

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι ξέρω ότι αυτό το όνομα ήταν ένα είδος αστείου και όχι πολύ καλό. Νομίζω ότι δεν έπρεπε να ονομαστεί με αυτόν τον τρόπο καθώς είναι τόσο παραπλανητικό».

Ο καθηγητής Χιγκς έχει γίνει παγκόσμια διασημότητα τον περασμένο χρόνο από την ανακάλυψη ενός στοιχειώδους σωματιδίου σύμφωνου με το μποζόνιο Χιγκς, το οποίο προέβλεψε το 1964.

Στη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Χιγκς και άλλοι φυσικοί πρότειναν έναν μηχανισμό για να εξηγήσουν γιατί τα πιο βασικά δομικά στοιχεία του Σύμπαντος έχουν μάζα.

Ο μηχανισμός προβλέπει την ύπαρξη ενός σωματιδίου Higgs, η ανακάλυψη του οποίου διεκδικήθηκε πέρυσι στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Σύμφωνα με μια δημοφιλή εκδοχή της ιστορίας, ο καθηγητής Higgs σκέφτηκε την ιδέα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο Cairngorms.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024