Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορέλ: Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του σε ολόκληρη την Ένωση

Μπορέλ: Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του σε ολόκληρη την Ένωση

Ο Ζοζέπ Μπορέλ  μίλησε ανοιχτά και για το ενδεχόμενο ενός «συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης».

Kαμπανάκι από τον Ζοζέπ Μπορέλ  για αποσταθεροποιητικές ενέργειες εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και την πιθανότητα εκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «μοίρα» των Ουκρανών δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ξεχωριστά από αυτή των Ευρωπαίων διεμήνυσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν « είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του σε ολόκληρη την Ένωση και αποσταθεροποίηση δεν είναι μόνο βομβαρδισμός».  « Θα δείτε στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές πώς οι δραστηριότητες αποσταθεροποίησης θα απειλούν τη δημοκρατία μας» προειδοποίησε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ  μίλησε ανοιχτά και για το ενδεχόμενο ενός «συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης».

«Η πιθανότητα ενός συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε» τόνισε ο Ύπατος μιλώντας στο φόρουμ Νueva Economia.  Eστίασε στην ανάγκη της αυτονομίας της ΕΕ και την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η εξωτερική πολιτική και η άμυνα παραμένουν εθνική αρμοδιότητα και θα αποτελέσουν πεδίο μάχης μεταξύ των θεσμικών οργάνων στο επόμενο νομοθετικό σώμα».

Άλλωστε αυτό είναι ήδη κάτι το οποίο έχει διαφανεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ ενός επιτρόπου άμυνας -στο πλαίσιο των κοινοτικών αρμοδιοτήτων-  στην ερχόμενη θητεία και εφόσον εκλεγεί, δεχόμενη πυρά τόσο από τον Τιερί Μπρετόν αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, αλλά και τον ίδιο τον Ζοζέπ Μπορέλ να επαναλαμβάνει πολλάκις ότι τόσο η άμυνα όσο και η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών κι αυτό που θα ήταν καλό να υπάρχει είναι «περισσότερη δράση σχετικά με την αμυντική βιομηχανία» (Διάσκεψη του Μονάχου 18/2).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αποσαφήνισε  για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει ευρωστρατός και στο «πρώτο επίπεδο» στο κομμάτι της άμυνας βρίσκονται τα κράτη: «Τα κράτη έχουν στρατούς. Δεν έχουμε στρατό στις Βρυξέλλες και δεν θα έχουμε ευρωπαϊκό στρατό αύριο. Τα κράτη είναι οι κύριοι των αμυντικών πολιτικών και άκουσα κάποιους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λένε ότι δεν θέλουμε να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητές μας στην Κοινότητα».

Ξεκάθαρο ήταν τέλος το μήνυμά του και για την «ανεξαρτητοποίηση» της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες : «χωρίς υπερβολές, χωρίς να πούμε ότι ο πόλεμος είναι επικείμενος, ότι θα ξεκινήσει αύριο, αλλά να κάνουμε τους πολίτες μας να καταλάβουν ότι η ομπρέλα των ΗΠΑ που μας προστάτευσε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή. Ίσως ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην υποστήριξη των Αμερικανών και στην ικανότητα της Αμερικής να μας προστατεύσει».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024