Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η πρόταση Μπορέλ για την αγορά όπλων

Ουκρανία: Η πρόταση Μπορέλ για την αγορά όπλων

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει να χρησιμοποιήσει η ΕΕ το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει στην Ευρώπη, για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι θα προτείνει το υπόλοιπο 10% να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τι είχε δηλώσει για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε πως θα υποβάλει την πρόταση αύριο, Τετάρτη, στα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παραγάγουν μέχρι το 2027 κέρδη από 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ μετά τους φόρους, ανάλογα με την παγκόσμια διακύμανση των επιτοκίων.

Αύριο η κατάθεση της πρότασης

Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει στη Δύση, βρίσκονται στο κεντρικό βελγικό αποθετήριο Euroclear, το οποίο κρατά το ισόποσο 190 δισεκ. ευρώ σε χρεόγραφα και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και όχι τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία. Πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 3 δισεκ. ευρώ ετησίως. «Η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί αύριο», δήλωσε. «Θα πρέπει να συμφωνήσουν σ’ αυτή τα κράτη μέλη».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024