Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρανίου τόπος η Χαν Γιούνις - Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν και βρίσκουν... ερείπια

Κρανίου τόπος η Χαν Γιούνις – Οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν και βρίσκουν… ερείπια

Μετά την μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Γάζα, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αρχίζουν να επιστρέφουν στην κατεστραμμένη πόλη

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, έχοντας πλέον εξαντληθεί από τον πόλεμο και τις εκτοπίσεις, επέστρεψαν στην κατεστραμμένη πόλη Χαν Γιούνις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, πολλοί Παλαιστίνιοι έκαναν το ταξίδι με τα πόδια από τη γειτονική Ράφα, αγωνίστηκαν να βρουν σπίτια που είχαν ατομοποιηθεί από τη δύναμη των βομβαρδισμών σε γειτονιές, όπου οικογένειες και γείτονες εργάζονταν για να ξεθάψουν πτώματα θαμμένα εδώ και καιρό στα χαλάσματα.

Πάνω από το 50% της πόλης καταστράφηκε

Βίντεο από το Χαν Γιουνίς τη Δευτέρα έδειχνε ένα τοπίο με κατεστραμμένα πολυώροφα κτίρια, μερικούς τοίχους παραμορφωμένους με εβραϊκά γκράφιτι και ανθρώπους να τρέχουν πάνω από συντρίμμια.

Με περίπου το 55% των κτιρίων της πόλης να έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, για πολλούς που επέστρεψαν στις γειτονιές τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας η εμπειρία ήταν συναισθηματικά συγκλονιστική.

«Όλα είναι μόνο ερείπια»

«Ελπίζαμε ότι θα βρίσκαμε το σπίτι ή τα απομεινάρια του ή ότι θα παίρναμε κάτι από αυτό για να μας καλύψει», δήλωσε στο AFP ο Καντίλ, 46 ετών, ένας από εκείνους που επέστρεψαν στο Χαν Γιουνίς. «Δεν βρήκαμε το σπίτι.»

«Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας μάρτυρας, ένας τραυματίας. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής και του πόνου που βιώσαμε. Κλαίγαμε υστερικά στη θέα του αίματος».

«Δεν έχει μείνει τίποτα. Δεν μπορώ να αντέξω το θέαμα. Θα ψάξω στα χαλάσματα μέχρι να βρω ρούχα να φορέσω. Θα γυρίσω πίσω και θα ζήσω δίπλα στα ερείπια του σπιτιού μου, έστω και σε μια σκηνή. Ο Ahmad Abu al-Rish είπε: «Όλα είναι μόνο ερείπια. Τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν εδώ, οπότε πώς θα μπορέσει να ζήσει ένας άνθρωπος;.»

Τι σημαίνει η ξαφνική υποχώρηση του Ισραήλ

Η ξαφνική υποχώρηση του Ισραήλ από την πόλη και τον ευρύτερο νότο έχει μπερδέψει πολλούς, μετά από μήνες κατά τους οποίους αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρουσία του στρατού εκεί είχε σχεδιαστεί για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους.

Αν και ανώτεροι ισραηλινοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση δεν σηματοδοτεί το τέλος της σύγκρουσης ή την αναβολή της απειλούμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, ήρθε παράλληλα με αντικρουόμενα μηνύματααπό τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο, με κάποιους να περιγράφουν σημαντική πρόοδο.

Αν και ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η απόσυρση των δυνάμεών του από τη νότια Γάζα ήταν απλώς μια ανασυγκρότηση καθώς ο στρατός ετοιμαζόταν να κινηθεί προς το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, τη Ράφα, ο ισχυρισμός αυτός αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ισραηλινούς σχολιαστές. Ο λόγος είναι ότι εκείνοι είδαν ελάχιστα στοιχεία, ότι έχουν ξεκινήσει οι ισραηλινοί προετοιμασίες για μια επίθεση στη Ράφα ή για την εκκένωση των 1,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την πόλη.

Εικάνα από εκεί που υπήρχε ένα νοσοκομείο

Τι ανέφεραν οι επικριτές του Νετανιάχου – Η προειδοποίηση των ακροδεξιών προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Αντιθέτως, οι επικριτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυρίζονται ότι αρκείται στη συνέχιση του πολέμου με πολύ χαμηλότερη ένταση και ρυθμό για να παρατείνει τη σύγκρουση και τη δική του πολιτική επιβίωση. Η υπόνοια ότι η αποχώρηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώνει, προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των ακροδεξιών μελών του συνασπισμού του Νετανιάχου και των σχολιαστών των εφημερίδων.

Ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, προειδοποίησε ότι «αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς μια εκτεταμένη επίθεση στη Ράφα, δεν θα έχει την εντολή να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός». Αυτό το συναίσθημα επαναλήφθηκε από τον ακροδεξιό συνάδελφό του Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος ζήτησε να συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσει την πρόοδο του πολέμου.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024