Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Βρούτσης κάνει αθλητικές φιέστες στη Σύρο, αλλά το νησί δεν διαθέτει γήπεδα! (pics)

Ο Βρούτσης κάνει αθλητικές φιέστες στη Σύρο, αλλά το νησί δεν διαθέτει γήπεδα! (pics)

Ο Γιάννης Βρούτσης εκλέγεται στις Κυκλάδες και με αφορμή το γεγονός ότι είναι Ολυμπιακή χρονιά, έχει κατεβάσει στο νησί πολλούς επίσημους και Ολυμπιονίκες ή αθλητές γνωστούς στο ευρύ κοινό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Σύρο η εβδομάδα «Αθλητική, Ολυμπιακή, Παραολυμπιακή Παιδεία, Ιστορία και Αξίες ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η έμπνευση για τις εκδηλώσεις πιστώνεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο οποίος εκλέγεται στις Κυκλάδες και με αφορμή το γεγονός ότι είναι Ολυμπιακή χρονιά, έχει κατεβάσει στο νησί πολλούς επίσημους και Ολυμπιονίκες ή αθλητές γνωστούς στο ευρύ κοινό.

Την ώρα λοιπόν που η πλατεία Μιαούλη έχει μεταμορφωθεί σε έναν μεγάλο αθλητικό χώρο, το νησί υποφέρει από έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν διαθέτει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Το Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης που έχει την ονομασία «Δημήτριος Βικέλας», την ίδια που έδωσε ο Bρούτσης στις αθλητικές εκδηλώσεις, είναι ερημωμένο και δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του παρελθόντος.

Ερήμωση και εγκατάλειψη

Η 1η κλειστή αίθουσα μπάσκετ έχει μετατραπεί σε γιαπί και ο εργολάβος που ανέλαβε να την επισκευάσει, τα παράτησε όλα και αποχώρησε από το έργο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κανείς δε γνωρίζει πότε και αν θα επισκευασθεί ο χώρος και η Σύρος είναι πλέον το μοναδικό μεγάλο νησί των Κυκλάδων το οποίο δεν διαθέτει κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Οι ομάδες, όσες έχουν μείνει, καλούνται να προπονηθούν και να παίξουν στο μικρό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο δεν έχει εξέδρες και κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία αγώνων πρωταθλημάτων.

Η 2η κλειστή αίθουσα που φιλοξενεί τους αγώνες βόλει του Φοίνικα Σύρου αντιμετωπίζει επίσης διάφορα προβλήματα. Το έργο επισκευής που είχε προγραμματιστεί «ναυάγησε» το 2022 και πλέον απαιτείται συνολική παρέμβαση αναβάθμισης χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Κολυμβητήριο ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι

Πολλά προβλήματα έχει και το ανοιχτό κολυμβητήριο του αθλητικού κέντρου, στο οποίο έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, αλλά δεν αρκούν με αποτέλεσμα να λειτουργεί τρεις μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στους υπόλοιπους μήνες, οι αθλητές αναζητούν λύσεις στη… θάλασσα!

Στα γήπεδα τένις του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης, το φθαρμένο ταρτάν αντικαταστάθηκε, ωστόσο ο εργολάβος δεν προέβλεψε κλίση ή σύστημα απορροής των υδάτων και σε κάθε βροχόπτωση, μετατρέπονται σε μικρές λίμνες.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τον κλασικό αθλητισμό καθώς η Σύρος δεν διαθέτει στάδιο για να εξασκήσουν τα νέα παιδιά, τα αγωνίσματα του στίβου και προπονούνται υποτυπωδώς σε όποιους ανοιχτούς χώρους βρουν και μόνο εάν ταξιδέψουν εκτός νησιού, εξασκούνται και αγωνίζονται σε κανονικές συνθήκες.

Η διαμαρτυρία των γονέων/κηδεμόνων των αθλητών της Σύρου

Όλα αυτά αναφέρονται και σε επιστολή περισσότερων από 200 γονέων και κηδεμόνων αθλητών και αθλητριών της Σύρου προς τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, Αλέξανδρο Αθανασίου.

Στην επιστολή που υπέγραψε και η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου Ερμούπολης και έχει περισσότερες από 200 υπογραφές, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ως γονείς αθλητών – μελών σωματείων και ακαδημιών της Σύρου, όπου τα παιδιά μας συμμετέχουν σε έναν ή και περισσότερους αθλητικούς συλλόγους μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου κ.ά., θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να αξιοποιηθεί η εβδομάδα Δημήτριος Βικέλας για να δοθεί ένα τέλος στην απαξίωση του αθλητισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τα παιδιά μας, όπως κάθε παιδί δικαιούται να αθλείται με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες σε πραγματικά γήπεδα, ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό.

Την εβδομάδα που διεξάγεται η γιορτή Δημήτριος Βικέλας στην πλατεία Μιαούλη, που έχει μεταμορφωθεί σε προσομοίωση αθλητικού κέντρου, το αθλητικό κέντρο που φέρει το όνομα του Δημήτριου Βικέλα, είναι κλειστό.»

Είναι σίγουρο ότι εάν ζούσε σήμερα ο Συριανός Δημήτρης Βικέλας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μόνο χαρούμενος δεν θα ήταν από την κατάσταση στη γενέτειρα του, όσες εκδηλώσεις και αν φέρουν το όνομα του.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024