Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι είδους επιχειρήσεις ανοίγουν η μία μετά την άλλη - Ποιες βάζουν λουκέτο

Τι είδους επιχειρήσεις ανοίγουν η μία μετά την άλλη – Ποιες βάζουν λουκέτο

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΕΒΕΑ για τους κλάδους με τις περισσότερες εγγραφές επιχειρήσεων – Πού μπαίνουν τα περισσότερα λουκέτα

Εγκαίνια αντί για λουκέτα! Σε πανελλαδική κλίμακα, αλλά και στην πρωτεύουσα, το ισοζύγιο στην ίδρυση επιχειρήσεων σε σχέση με τη διακοπή λειτουργίας τους είναι θετικό. Ενδεικτική είναι η καταγραφή του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) για το πρώτο τρίμηνο του 2024, βάσει της οποίας ιδρύθηκαν 2.800 όλων των νομικών μορφών, ενώ έβαλαν λουκέτο 718 επιχειρήσεις. Η αντίστοιχη αναλογία το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν εγγραφή 2.466 επιχειρήσεων και διαγραφή 706.

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα τι είδους επιχειρήσεις ανοίγουν και κατ’ επέκταση ποιες επιχειρήσεις δεν αντέχουν και οδηγούνται στο να κατεβάσουν ρολά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ που έχει στη διάθεσή του ο ΟΤ διαπιστώνεται ότι μέσα στην τελευταία 5ετία έχει επέλθει σημαντική αλλαγή ως προς τις προτιμήσεις όσων εισέρχονται στο πεδίο του επιχειρείν, αποτυπώνοντας την εξέλιξη όχι μόνο στις οικονομικές τάσεις αλλά και στο κατά πόσο αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο.

Ακίνητα αντί για καφετέριες και σουβλατζίδικα

Από τον αριθμό των εγγραφών προκύπτει ότι πλέον οι επίδοξοι επιχειρηματίες ποντάρουν στον κλάδο των ακινήτων σε όλες του τις εκφάνσεις, από τις κατασκευαστικές εργασίες και τις αγοραπωλησίες μέχρι τη διαχείριση και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων και τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής είναι οι ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) που καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε θέσεις στο top5 των εγγραφών νέων επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ. Σε ποσοστό αυτές οι επιχειρήσεις ως προς το σύνολο των 2.800 νέων εγγραφών αντιστοιχούν σε 19,42%. Δηλαδή 1 στις 5 επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα τους πρώτους μήνες του 2024 περιστρέφονται γύρω από τα ακίνητα.

Σχεδόν οι ίδιοι ΚΑΔ κυριάρχησαν και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ, με το ποσοστό των νέων επιχειρήσεων με αντικείμενο τα ακίνητα να φθάνει το 16,3% επί του συνόλου.

Καθώς φαίνεται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο του real estate είναι οι νέες καφετέριες, ψησταριές, αναψυκτήρια και εστιατόρια, δηλαδή ο κλάδος που ήταν το κυρίαρχο business trend κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η αναλογία διαγραφών μέσα σε ένα χρόνο (λίγο πάνω από 11%) δείχνει ότι το ποσοστό της «επιχειρηματικότητας ανάγκης» είναι σημαντικό και στις επιχειρήσεις ακινήτων, όπως συνέβαινε κάποτε με τις καφετέριες και τα σουβλατζίδικα, που άνοιγαν και έκλειναν εν ριπή οφθαλμού.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο ΚΑΔ της εστίασης (Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης) διατηρείται εντός της πρώτης 10άδας νέων εγγραφών τόσο το πρώτο τρίμηνο του 2024 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2023 με σχεδόν ίδιο αριθμό (66 και 67 νέες επιχειρήσεις αντίστοιχα).

Επίσης τον τελευταίο χρόνο σταθερά στη δεύτερη θέση από την κορυφή βρίσκονται οι νέες επιχειρήσεις με δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης.

Ανοιγοκλείνουν οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Την ίδια ώρα αξιοσημείωτες «βουτιές» και «κορυφώσεις» καταγράφει ο κλάδος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα περισσότερα λουκέτα το πρώτο τρίμηνο του 2024 με βάση τα στοιχεία του ΕΒΕΑ ήταν ακριβώς στον εν λόγω ΚΑΔ, καθώς διαγράφησαν 50 εταιρείες. Αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2023 επίσης οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν εκείνες που πρωταγωνίστησαν στα λουκέτα.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 ο ΚΑΔ που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος συγκαταλέγονταν στην πρώτη 5άδα με τις περισσότερες εγγραφές νέων επιχειρήσεων (100 νέες εγγραφές).

«Είναι ώρα να στοχεύσουμε ψηλότερα» λέει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ

«Δεν εφησυχάζουμε»

Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δηλώνει ότι «δεν εφησυχάζουμε». «Σε μια περίοδο, στην οποία το μεγάλο στοίχημα είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, ζητούμενο είναι η δημιουργία όχι μόνο περισσότερων, αλλά και ισχυρότερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων, με εξωστρεφή προσανατολισμό και διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, την κινητοποίηση ποιοτικών επενδύσεων, τη στήριξη της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο της οικονομίας όσο και των επιχειρήσεων. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Είναι ώρα να στοχεύσουμε ψηλότερα», επισημαίνει.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Μέλι: «Ο Μεσίνα με έδιωξε από την Αρμάνι με ένα τηλεφώνημα 45 δευτερολέπτων»

Τον τρόπο που αποχώρησε από την Αρμάνι αποκάλυψε ο Νικολό Μέλι, ο οποίος τόνισε ότι δεν ήταν δική του απόφαση να φύγει απ΄το Μιλάνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024