Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Η σύζυγός μου με εγκατέλειψε αρκετούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών μου»

«Η σύζυγός μου με εγκατέλειψε αρκετούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών μου»

Πώς η αισθητική χειρουργική επηρεάζει τις σχέσεις μας.

Υπάρχει μια κυματοειδής επίδραση όταν ένα άτομο επενδύει σε μια νέα μύτη, μεγαλύτερο στήθος ή μια νέα κόμη με την οικογένεια και τους φίλους του να αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε άγνωστα χαρακτηριστικά.

Ο Oscar B., ένας 36χρονος σχεδιαστής λογισμικού, βρήκε τον εθισμό της συντρόφου του Marta στην αισθητική χειρουργική ως μια αδύνατη πρόκληση: «Χρειαζόταν το είδος της βοήθειας που εγώ δεν ήμουν ποτέ σε θέση να της δώσω», εξηγεί.

Μετά από δύο χρόνια σχέσης και τέσσερα χρόνια γάμου, ο Oscar αποφάσισε να χωρίσει από τη Marta όταν εκείνη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποβληθεί σε μείωση στήθους και ανόρθωση γλουτών, παρά το γεγονός ότι αναγνώριζε ότι η τελευταία επέμβαση – γνωστή ως BBL: Brazilian Butt Lift – θεωρείται υψηλού κινδύνου.

Αμετανόητη

Όπως λέει ο Oscar, το BBL «συνίσταται στην πραγματοποίηση λιποαναρρόφησης στην κοιλιά, τα πλάγια και την πλάτη και στη συνέχεια στην έγχυση του νεκρού λίπους στους γλουτούς με τη χρήση μιας κάνουλας. Προφανώς, πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες αισθητικές επεμβάσεις, καθώς υπάρχει πιθανότητα το λίπος να εγχυθεί στον γλουτιαίο μυ και να καταλήξει στους πνεύμονες ή στην καρδιά μέσω του δικτύου των αιμοφόρων αγγείων που υπάρχουν στην περιοχή».

Όταν ο Oscar εξήγησε στη Marta, αφού διάβασε ένα άρθρο στους New York Times, ότι δύο στις 6.000 ανελκύσεις γλουτών οδηγούν σε θάνατο, η Marta απέρριψε τις ανησυχίες του: «Είπε ότι όλοι θα πεθάνουμε από κάτι, και ότι ακόμη και το να βγούμε στο δρόμο είναι επικίνδυνο».

Ο Oscar αναγνωρίζει ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα, «βραχυπρόθεσμα», να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της συζύγου του και έτσι να αυξηθεί η όρεξή της για σεξ. «Χρειάζεται αυτή την περιοδική ένεση αυτοεκτίμησης», παρατηρεί

Photo: Joeyy Lee / Unsplash

Δυσμορφία του σώματος

Η Marta ήταν μοντέλο εσωρούχων στην εφηβεία της, αλλά, σύμφωνα με τον Oscar, ακόμη και τότε «μισούσε το σώμα της». Στην ηλικία των 20 ετών άρχισε να υποβάλλεται σε μικροεπεμβάσεις, όπως ενέσεις κολλαγόνου στα χείλη.

Στη συνέχεια ήρθε το μπότοξ, μια «περιττή» ρινοπλαστική που δημιούργησε επιπλοκές, όπως η μόνιμη έλλειψη ευαισθησίας και το μούδιασμα και, μόλις έγινε 30 ετών, μια μεγέθυνση στήθους, αν και μερικά χρόνια αργότερα θα επέλεγε να αντιστρέψει αυτή την επέμβαση. Υπήρξε επίσης μια βλεφαροπλαστική που προκάλεσε ερεθισμό στα μάτια και της άφησε ορατές ουλές: «Η Marta ανέχεται όλες αυτές τις αναποδιές σαν να ήταν παράπλευρες απώλειες γι’ αυτό που βλέπει ως μια διαδικασία αυτο-τελειοποίησης, το έργο της ζωής της», λέει ο Oscar. «Αισθάνεται σαν ένα είδος μάρτυρα. Η μόνη μου ελπίδα είναι ότι κάποιος θα την πείσει τελικά ότι πάσχει από οξεία δυσμορφία του σώματος».

Ο Oscar αναγνωρίζει ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα, «βραχυπρόθεσμα», να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της συζύγου του και έτσι να αυξηθεί η όρεξή της για σεξ. «Χρειάζεται αυτή την περιοδική ένεση αυτοεκτίμησης», παρατηρεί.

«Αλλά είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Το άγχος επανεμφανίζεται ξανά και ξανά και είναι σε θέση να το κατευνάσει μόνο με περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Εν τω μεταξύ, η σεξουαλική μου επιθυμία μειωνόταν. Η Marts είναι μάλλον μικροκαμωμένη και το σώμα της, κατά τη γνώμη μου, έχασε σταδιακά τις αναλογίες του – τη φυσική του αρμονία. Όσο οδυνηρό κι αν είναι να το πω, κατέληξε να μου φαίνεται γκροτέσκο».

Το botox που τον έκανε να χάσει την προαγωγή

Λιγότερο φρικιαστική αλλά όχι λιγότερο ανησυχητική είναι η περίπτωση του Andres, ενός 39χρονου λογιστή που κατηγορεί μια επέμβαση Botox για το γεγονός ότι έχασε «μια άξια προαγωγή». Ο Andres επρόκειτο να πάρει προαγωγή στην εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων που εργάζεται και αποφάσισε να το γιορτάσει ανανεώνοντας την εμφάνισή του με «μια μικρή αισθητική ανανέωση».

Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα ένα αντιαισθητικό πρήξιμο στην περιοχή-στόχο, το οποίο, όπως εξηγεί, «ήταν πολύ ορατό όταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήρθε στα κεντρικά μας γραφεία για να συναντήσει τους υποψηφίους».

Ο επιτυχών υποψήφιος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας συνάδελφος με διακριτικό παρελθόν, ο οποίος δεν είχε προταθεί για να κερδίσει. «Μήνες αργότερα, ο άμεσος προϊστάμενός μου, το άτομο που έφευγε από την εταιρεία και το οποίο υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσα, μου είπε ότι είχα επιλεγεί, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος άλλαξε γνώμη λόγω της σωματικής μου εμφάνισης», εξηγεί ο Andres.

«Προφανώς, έφτασε στο σημείο να πει ότι βρήκε αποκρουστικό το στραβό μου χαμόγελο και ότι η απόφασή μου να κάνω ενέσεις μπότοξ σε τόσο νεαρή ηλικία τον έκανε να πιστεύει ότι ήμουν κάποιος που είτε είχε υπερβολική εμμονή με την εμφάνισή του είτε είχε σοβαρά προβλήματα αυτοπεποίθησης, γεγονός που με απέκλειε για μια ανώτερη θέση».

Τα στοιχεία της ISAPS τοποθετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ψηλά στον κατάλογο των 10 πιο δημοφιλών χωρών για αισθητική χειρουργική με 4.361.000 επεμβάσεις. Η Βραζιλία, το Μεξικό, η Γερμανία και η Ισπανία βρίσκονται επίσης στις 10 πρώτες θέσεις

Photo: Diana Polekhina / Unsplash

Η σταδιακή μείωση του μέσου όρου ηλικίας όσων υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) αποκαλύπτει ότι το 2021 θα σημειωθεί παγκόσμια αύξηση 19,8% στον αριθμό των επεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους πλαστικούς χειρουργούς, φτάνοντας τα 12,8 εκατομμύρια χειρουργικές και 1,5 εκατομμύρια μη χειρουργικές επεμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αύξηση 215% μέσα σε οκτώ χρόνια. Σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού παραδέχεται ότι έχει καταφύγει κάποια στιγμή σε κάποια ιατρική πράξη για να βελτιώσει την εμφάνισή του. Η σταδιακή μείωση του μέσου όρου ηλικίας όσων υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για «φρεσκάρισμα» είναι επίσης σημαντική. Το 2010, μόνο το 22% ήταν κάτω των 29 ετών. Το 2018, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 27,2%. Την τελευταία δεκαετία, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 8.000 επεμβάσεις πραγματοποιούνται ετησίως σε άτομα κάτω των 18 ετών, συνέπεια του αυξανόμενου «ευτελισμού» των μικροεπεμβάσεων, όπως η χρήση βοτουλινικής τοξίνης προσώπου και οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα στοιχεία της ISAPS τοποθετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ψηλά στον κατάλογο των 10 πιο δημοφιλών χωρών για αισθητική χειρουργική με 4.361.000 επεμβάσεις. Η Βραζιλία, το Μεξικό, η Γερμανία και η Ισπανία βρίσκονται επίσης στις 10 πρώτες θέσεις. Όσον αφορά τους διαπιστευμένους επαγγελματίες στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική, οι ΗΠΑ έχουν 7.009, η Κίνα πάνω από 3.000 και αυτή η ατμομηχανή του Νότου που είναι η Βραζιλία, 6.393 – η γωνιά του κόσμου όπου πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός επεμβάσεων ανά κάτοικο.

Ψυχοκοινωνική αγωνία για την εμφάνιση

Επαγγελματίες όπως ο Sergio Fernández, αντιπρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Αισθητικής Ιατρικής (SEME), επισημαίνει παράγοντες όπως η εξάπλωση των φίλτρων για την αλλαγή της εμφάνισης στα κοινωνικά δίκτυα και αλλού, ιδίως μεταξύ των νέων, για να εξηγήσει την εμμονή μας με την αλλαγή της εμφάνισής μας.

Ο βαθμός ικανοποίησης από τις αισθητικές επεμβάσεις είναι πολύ υψηλός στην περίπτωση των διορθωτικών και επανορθωτικών επεμβάσεων, αν και είναι πολύ πιο μεταβλητός σε αυτές που πραγματοποιούνται για καθαρά αισθητικούς λόγους ή σε αυτές που σχετίζονται με ψυχοκοινωνική αγωνία για την εμφάνιση. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν συνολικά ποσοστά ικανοποίησης άνω του 80%, ακόμη και σε ευαίσθητες επεμβάσεις που μπορεί να απαιτούν μακρές περιόδους ανάρρωσης και προσαρμογής όσον αφορά την πληγείσα περιοχή, όπως οι ρινοπλαστικές.

Ένα άλλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα επηρεάζουν τα πιο κοντινά πρόσωπα του ασθενούς. Με άλλα λόγια, πόσο συχνές είναι περιπτώσεις όπως αυτή του Oscar και της συζύγου του Marta;

«Αισθάνομαι πολύ μικροπρεπής που το λέω αυτό, αλλά, ως αποτέλεσμα της επέμβασης, η Sandra έχασε μεγάλο μέρος της σωματικής της έλξης για μένα», λέει η Idoia

Photo; Joel Muniz / Unsplash

Τροποποιημένες αντιλήψεις

Η Idoia, μια 29χρονη ασκούμενη φοιτήτρια, θεωρεί επίσης τον εαυτό της παράπλευρη απώλεια των κακοζυγισμένων χειρουργικών επεμβάσεων άλλων ανθρώπων. Στην περίπτωσή της, πρόκειται για την επέμβαση μείωσης του στήθους που έκανε η σύντροφός της, Sandra, 10 χρόνια μεγαλύτερή της. Σύμφωνα με την Idoia, η Sandra ήταν μια ογκώδης γυναίκα, με μεγάλο στήθος, «ελκυστική και με αυτοπεποίθηση».

Η απόφασή της να υποβληθεί σε μειωτική μαστοπλαστική δεν είχε να κάνει με ψυχοκοινωνικές ανησυχίες, αλλά μάλλον με την επιθυμία της να ανακουφιστεί από τους επαναλαμβανόμενους πόνους στην πλάτη που προκαλούσε το υπερβολικό μέγεθος των μαστών της: «Η Sandra μου είπε ότι σκόπευε να κάνει χειρουργική επέμβαση και μου εξήγησε τους λόγους της λίγο αφότου αρχίσαμε να ζούμε μαζί», λέει η Idoia. «Ξαφνιάστηκα, αλλά έπρεπε να παραδεχτώ ότι ήταν απολύτως λογικό και αποφάσισα να τη στηρίξω και να τη συνοδεύσω στη διαδικασία».

Αλλά δεν αποδείχθηκε ότι ήταν τόσο απλό. Η επέμβαση συνίσταται στην πραγματοποίηση μιας σειράς τομών για την αφαίρεση του ιστού του μαστού, του συσσωρευμένου λίπους και του παρακείμενου δέρματος. Σε ένα δεύτερο στάδιο, ο μαστός, η θηλή και η θηλαία άλω επανατοποθετούνται με όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο και αισθητικό τρόπο. Στη συνέχεια, η χειρουργημένη περιοχή αποστραγγίζεται και επιδεσμεύεται. «Μας είχαν εξηγήσει ότι ήταν σκόπιμο για τη Sandra να φοράει μετεγχειρητικό ένδυμα στήριξης, για να αποτραπεί η μετατόπιση των μαστών, και μας είπαν επίσης ότι θα έχει ουλές και μώλωπες και θα υποστεί προσωρινή απώλεια της αίσθησης στην περιοχή. Όλα αυτά συνέβησαν, αλλά θα έλεγα ότι ήταν περισσότερο άβολα παρά δραματικά».

Η απώλεια της σωματικής έλξης

Το πραγματικό πρόβλημα ήταν η «αφύσικη και σίγουρα όχι επιθυμητή» εμφάνιση του στήθους της Sandra, όταν η περίοδος ανάρρωσης είχε περάσει. «Αισθάνομαι πολύ μικροπρεπής που το λέω αυτό, αλλά, ως αποτέλεσμα της επέμβασης, η Sandra έχασε μεγάλο μέρος της σωματικής της έλξης για μένα», λέει η Idoia. «Δεν μπορούσα να συνηθίσω τη νέα της εμφάνιση. Σταμάτησα να την επιθυμώ και χάσαμε σχεδόν εντελώς αυτή την έντονη σωματική σύνδεση που, όπως συνειδητοποιώ τώρα, ήταν ο πυρήνας της σχέσης μας, ακόμη κι αν υπήρχε επίσης συνενοχή και στοργή».

Η Idoia χρειάστηκε περίπου μισό χρόνο για να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είχε χάσει το ενδιαφέρον της για τη Sandra: «Της το εξήγησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα, αλλά υποθέτω ότι δεν υπάρχει κομψός ή ενσυναισθητικός τρόπος να πεις ότι σταμάτησες να επιθυμείς ένα άτομο επειδή συρρικνώθηκε το στήθος του», λέει.

«Ήμουν αποδέκτης πολλών πικριών. Μου άξιζε, αλλά δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις τα συναισθήματα και την επιθυμία σου. Το πιο λυπηρό απ’ όλα είναι ότι, προς το τέλος, η Sandra ήταν πρόθυμη να μεγαλώσει ξανά το στήθος της, αν αυτό με έκανε να μείνω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπέβαλα άλλο άτομο σε μια τέτοια δοκιμασία».

Η Noe κατέληξε να εγκαταλείψει τον Sergio, «όχι εξαιτίας της φυσικής μου εμφάνισης ή του αποτελέσματος της ίδιας της επέμβασης, αλλά εξαιτίας του βαθύτατου συναισθηματικού αντίκτυπου που είχε όλο αυτό πάνω μου και του πόσο δύσκολο ήταν να ζήσω μαζί του», εξηγεί

Photo: Andrea Dibitonto / Unsplash

Δεν πήγε καλά η μεταμόσχευση

Εν τω μεταξύ, ο Sergio G., ένας 46χρονος δημόσιος υπάλληλος, δέχθηκε παρόμοια απόρριψη: «Η σύζυγός μου, η Noe, με εγκατέλειψε λίγους μήνες μετά το ταξίδι που έκανα στην Τουρκία, την άνοιξη του 2018, για να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών», εξηγεί ο Sergio.

«Ένα από τα προβλήματα μεταξύ μας, αν και σε καμία περίπτωση το μοναδικό, ήταν ο βαθμός στον οποίο με ταπείνωνε η σοβαρή αλωπεκία από την οποία υποφέρω από πολύ μικρός. Είναι κάτι για το οποίο άρχισα να έχω εμμονή, όσο παράλογο κι αν ακούγεται. Η τουρκική μεταμόσχευση μαλλιών μου έδωσε ελπίδα, αλλά κατέληξε να είναι μια πικρή απογοήτευση και, κατά κάποιον τρόπο, επηρέασε τη σχέση μου με την Noe».

Η Noe κατέληξε να εγκαταλείψει τον Sergio, «όχι εξαιτίας της φυσικής μου εμφάνισης ή του αποτελέσματος της ίδιας της επέμβασης, αλλά εξαιτίας του βαθύτατου συναισθηματικού αντίκτυπου που είχε όλο αυτό πάνω μου και του πόσο δύσκολο ήταν να ζήσω μαζί του», εξηγεί.

Ο Sergio εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε μια νέα θεραπεία μαλλιών, «αυτή τη φορά, με πιο ρεαλιστικές προσδοκίες και εγγυήσεις, χωρίς να καταφεύγει σε θαυματουργές λύσεις», αλλά κατά βάθος υποψιάζεται ότι η πραγματική λύση περιλαμβάνει «την αποδοχή του εαυτού μας, που είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να σε αποδεχτούν και οι άλλοι».

Χάθηκε η προσωπικότητα

Λιγότερο δραματική είναι η περίπτωση του Daniel, 41 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε σε ωτοπλαστική πριν από μήνες, θεωρητικά μια διαδικασία ρουτίνας, για να επανατοποθετήσει μια για πάντα τα «πεταχτά» αυτιά που τον είχαν τραυματίσει από την εφηβεία του: «Ήμουν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», λέει.

«Αλλά ένας πολύ στενός φίλος μου είπε, όχι με κακό τρόπο, ότι το ρετουσάρισμα είχε αλλάξει την ισορροπία του προσώπου μου, αφαιρώντας από την προσωπικότητά μου». Ο Daniel δεν μπορούσε παρά να πάρει κατάκαρδα τη γνώμη του φίλου του: «Όταν κοίταξα τον εαυτό μου στον καθρέφτη, σκέφτηκα ότι κατάλαβα πολύ καλά τι εννοούσε. Τα νέα μου αυτιά, καλύτερα τοποθετημένα και κάπως μικρότερα, έμοιαζαν να μην ταιριάζουν καθόλου με το πρόσωπό μου, ήταν σαν ένα ξένο σώμα που μου είχαν μπολιάσει. Τα αυτιά κάποιου άλλου».

Ο Daniel είχε την αίσθηση ότι είχε κάνει «ένα ανεπανόρθωτο λάθος λόγω παράλογων συμπλεγμάτων». Άφησε τα μαλλιά του να μεγαλώσουν και άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά του «με τέτοιο τρόπο ώστε τα αυτιά να είναι πάντα καλυμμένα».

Τώρα, έχοντας αφήσει πίσω του τη βαθιά ψυχολογική επίδραση των λόγων του φίλου του, ο Daniel βρήκε έναν τρόπο να συμβιβαστεί με την εμφάνισή του: «Τείνω να πιστεύω ότι τα αυτιά μου ήταν μια χαρά έτσι όπως ήταν, αλλά ούτε τώρα έχουν τίποτα κακό», λέει. «Πάντα θα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, όπως αυτή του φίλου μου, αλλά πρέπει να συνηθίσω να τις αποδέχομαι και να βεβαιωθώ ότι δεν με επηρεάζουν, αν δεν θέλω να γίνω εθισμένος στο νυστέρι ή αιώνια δυσαρεστημένος».

*Με στοιχεία από elpais.com

inSports

Γιώργος Πρίντεζης: Η ώρα της επιστροφής

Η μεγάλη απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024