Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρεκόρ Γκίνες: Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο αποκαλύπτεται - Η συνήθεια χρόνων και τα μυστικά της μακροζωίας

Ρεκόρ Γκίνες: Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο αποκαλύπτεται – Η συνήθεια χρόνων και τα μυστικά της μακροζωίας

Νέος κάτοχος του Ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο έγινε ο Βρετανός Τζον Τίνισγουντ σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες.

Στα 111 χρόνια του ο Βρετανός,  Τζον Τίνισγουντ έγινε ο γηραιότερος άνδρας εν ζωή στον κόσμο μετά το θάνατο του Χουάν Βισέντε Πέρεθ Μόρα από τη Βενεζουέλα, ο οποίος την Τρίτη άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 114 ετών.

Ο Τίνισγουντ γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 26 Αυγούστου 1912 – την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός –  και η ακριβής του ηλικία είναι 111 έτη και 224 ημερών.

Ο 111χρονος που είναι προπάππους, έχοντας τέσσερα εγγόνια και τρία δισέγγονα, διαμένει σε οίκο ευγηρίας στο Σάουθπορτ.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του

Πλέον είναι κι επίσημα ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας του κόσμου, καθώς η κριτής των Ρεκόρ Γκίνες, Μέγκαν Μπρους αφού επιβεβαίωσε ότι ο 112χρονος Γκισαμπούρο Σονόμπε, από την Ιαπωνία, πέθανε στις 31 Μαρτίου, ταξίδεψε στο Σάουθπορτ για να του παραδώσει το πιστοποιητικό του και να μάθει περισσότερα για τη μακρά ζωή του.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, εξακολουθεί να εκτελεί τις περισσότερες καθημερινές του εργασίες μόνος του, σηκώνεται από το κρεβάτι χωρίς βοήθεια, ακούει ραδιόφωνο για να ενημερώνεται για τις ειδήσεις και εξακολουθεί να διαχειρίζεται μόνος του τα οικονομικά του, ενώ οι εργαζόμενοι στον οίκο ευγηρίας τον περιγράφουν ως «μεγάλο πολυλογά».

Ο ίδιος μιλώντας στην ιστοσελίδα του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας του, το οποίο δεν είναι άλλο από την τύχη.

«Είναι καθαρή τύχη. Είτε ζεις πολύ είτε ζεις λίγο, δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η εβδομαδιαία συνήθεια

Μάλιστα δεν ακολουθεί κάποιον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. «Τρώω ό,τι μου δίνουν, όπως και όλοι οι άλλοι. Δεν έχω ειδική δίαιτα», δήλωσε ακόμα ωστόσο όπως γνωστοποίησε αυτό που δεν μπορεί να αποχωριστεί είναι μία μερίδα από τα παραδοσιακά βρετανικά fish and chips, τα οποία τιμάει μία φορά κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή.

Ο ίδιος δεν καπνίζει και σπάνια πίνει αλκοόλ, ενώ ακολουθώντας τη ρήση των αρχαίων Ελλήνων «παν μέτρον άριστον», η κύρια συμβουλή που στέλνει στους νεότερους για να παραμείνουν υγιείς, είναι να ακολουθείται πάντα το μέτρο. «Αν πίνετε πολύ ή τρώτε πολύ ή περπατάτε πολύ- αν κάνετε πάρα πολλά από οτιδήποτε, θα υποφέρετε τελικά», υπογράμμισε.

Αιώνια πιστός στη Λίβερπουλ

Ισόβια πιστός εδώ και πάνω από έναν αιώνα στη Λίβερπουλ, ο Τζον γεννήθηκε μόλις 20 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου το 1892 και έχει ζήσει και τις οκτώ κατακτήσεις του FA Cup από την ομάδα του και τις 17 από τις 19 κατακτήσεις του πρωταθλήματος.

Ο Τζον έχει ζήσει επίσης και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους- ήταν 27 ετών όταν ξέσπασε ο δεύτερος, και παρά τα προβλήματα όρασης που αντιμετώπιζε, συμμετείχε ενεργά, αναλαμβάνοντας διοικητικό ρόλο για το Σώμα Πληρωμών του Στρατού. Εκτός από τους λογαριασμούς και τον έλεγχο, η δουλειά του περιελάμβανε και λογιστικά καθήκοντα, όπως ο εντοπισμός απομονωμένων στρατιωτών και η οργάνωση προμηθειών τροφίμων. Αυτό καθιστά τον Τζον, τον γηραιότερο επιζώντα βετεράνο άνδρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον κόσμο.

Μετά τον πόλεμο, ο Τζον εργάστηκε σε λογιστήρια εταιρειών μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1972.

Όταν ρωτήθηκε πώς άλλαξε ο κόσμος γύρω του κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Τζον απάντησε: «Ο κόσμος, με τον τρόπο του, αλλάζει πάντα. Είναι ένα είδος συνεχούς εμπειρίας. […] Γίνεται λίγο καλύτερος, αλλά όχι τόσο πολύ ακόμα. Πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Τζον γνώρισε τη σύζυγό του, Μπλόντγουεν, σε έναν χορό στο Λίβερπουλ και μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του είναι ο γάμος τους το 1942, ένα χρόνο πριν αποκτήσουν την κόρη τους, τη Σούζαν. Το ζευγάρι έζησε 44 χρόνια μαζί πριν η Μπλόντγουεν πεθάνει το 1986.

Η συμβουλή στους νέους

Έχοντας γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, ο Τίνισγουντ δεν ανησυχεί από τη νέα του ιδιότητα ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο. «Δεν έχει καμία διαφορά για μένα. Καθόλου. Το αποδέχομαι όπως είναι».

Από τότε που έκλεισε τα 100 το 2012, λάμβανε κάθε χρόνο μια κάρτα γενεθλίων από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν νεότερή του κατά σχεδόν 14 χρόνια.

Η συμβουλή του για τις νεότερες γενιές είναι: «Είτε μαθαίνεις κάτι είτε διδάσκεις κάποιον. Δώστε τα πάντα, διαφορετικά, δεν αξίζει τον κόπο».

Ο προηγούμενος κάτοχος του τίτλου των ρεκόρ Γκίνες ήταν ο Χουάν Βινσέντε Μόρα από τη Βενεζουέλα, ο οποίος πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 114 ετών.

O Τζον Τίνισγουντ (Πηγή: Guinness World Records)

Η Ισπανίδα Μαρία Μπρανίας Μορέρα, η οποία γιόρτασε πρόσφατα τα 117α γενέθλιά της, είναι συνολικά ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο. Ο γηραιότερος άνθρωπος όλων των εποχών ήταν ο Τζιρόεμον Κιμούρα που γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1897 και έζησε 116 χρόνια και 54 ημέρες πριν πεθάνει το 2013.

Η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, γεννημένη το 1875, ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ, πεθαίνοντας το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024