Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Τιμητική διάκριση για ξένους χάκερ που επιτίθενται στη Ρωσία

Ουκρανία: Τιμητική διάκριση για ξένους χάκερ που επιτίθενται στη Ρωσία

Η ομάδα χάκερ One Fist, αποτελούμενη από χάκερ σε οκτώ χώρες, τιμάται για σειρά επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων κατά του ρωσικού στρατού.

Τιμητικές πλάκες για την προσφορά τους στον πόλεμο έστειλε η Ουκρανία σε διεθνή ομάδα εθελοντών χάκερ που πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας.

Η ομάδα χάκερ One Fist, αποτελούμενη από χάκερ σε οκτώ χώρες, κέρδισε την ασυνήθιστη διάκριση για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων, στις οποίες μεταξύ άλλων υποκλάπηκαν δεδομένα από ρωσική βιομηχανία όπλων και παραβιάστηκαν κάμερες ασφάλειας ώστε να κατασκοπεύουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ευγνώμων για την τιμητική πλάκα δήλωσε στο BBC ο χάκερ με το ψευδώνυμο Voltage, κατά κόσμο Κρίστοφερ Κόρτραϊτ, 53χρονος προγραμματιστής από το Μίσιγκαν.

«Έχασα τη δουλειά μου και ξόδεψα όλες τις οικονομίες μου παλεύοντας για τη νίκη της Ουκρανίας» δήλωσε ο Κόρτραϊτ από το σπίτι του. «Το βραβείο αυτό ανύψωσε το ηθικό μου» είπε.

Η βράβευση της ομάδας One Fist προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις από ειδικούς που ανησυχούν για τη συμμετοχή πολιτών σε ένοπλες συρράξεις.

O εθελοντής κυβερνοστρατιώτης Κρίστοφερ Κόρτραϊτ αφοσιώθηκε στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Τον Οκτώβριο, εν μέσω συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) τάχθηκε κατά της στρατολόγησης πολιτών για επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο. Παρουσίασε επίσης κατευθυντήριες γραμμές για τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο που βασίζονται στο πλαίσιο των Συνθηκών της Γενεύης.

«Η απονομή βραβείων μπορεί να θολώσει περαιτέρω τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πολεμιστές και πολίτες, ή ακόμα και να υπονομεύσει την πρόσφατη έκκληση της ICRC για τον περιορισμό και τον τερματισμό της εμπλοκής πολιτών σε επιχειρήσεις μάχης» σχολίασε ο δρ Λούκας Ολέινικ, συγγραφέας του βιβλίου Philosophy of Cyber-security («Φιλοσοφία της Κυβερνοασφάλειας»).

Η τιμητική πλακέτα, υπογεγραμμένη από τον αρχηγό της ουκρανικής αεροπορίας», ευχαριστεί τους χάκερ για την «σημαντική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και διατήρηση δραστηριοτήτων ζωτικής σημασίας για τον στρατό».

Κάμερες ασφάλειας στην Κριμαία παραβιάστηκαν για κατασκοπεία κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Κόρτραϊτ, μια από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις της ομάδας πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, όταν οι χάκερ χαρτογράφησαν τις θέσεις εκατοντάδων καμερών ασφαλείας στην Ουκρανία. Η Ρωσία τις χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Ουκρανών, όμως η ομάδα One Fist τις απενεργοποίησε.

Στη συνέχεια χάκαρε κάμερες ασφάλειας στην κατεχόμενη Κριμαία για να κατασκοπεύει τις επιχειρήσεις μεταφοράς τεθωρακισμένων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο.

Πιο πρόσφατα, φέτος τον Ιανουάριο, οι One Fist χάκαραν ρωσική αμυντική βιομηχανία και υπέκλεψαν 100 gigabyte δεδομένων, ένα «σημαντικό πλήγμα» κατά της Ρωσίας, όπως είπε η Ουκρανία.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024