Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η τεχνητή νοημοσύνη ως κρίσιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Η τεχνητή νοημοσύνη ως κρίσιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπτύξει τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Πρόσφατα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τεθεί ως πρόβλημα στην επείγουσα, διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας, θα χρειαστεί τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος και αποθήκευσης δεδομένων.

Ως εκ τούτου, το αποτύπωμα άνθρακα της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να επεκταθεί λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή του υλικού της.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πιο απλής, όπως την παρουσιάζει το The Conversation, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να λύσει προβλήματα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

H τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τις προβολές από κλιματικά μοντέλα αλλά και να μειώσει την ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με πιο ακριβείς προβλέψεις ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι τυφώνες ή οι ρυθμοί με τους οποίους μπορούμε να περιμένουμε να λιώσουν οι πάγοι.

Θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την ενεργειακή μας υποδομή, όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το 2012, οι μεγαλύτερες διαδικασίες εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό διπλασιάστηκε κάθε 3,4 μήνες κατά μέσο όρο.

Τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα μετάδοσης συμβάλλουν πάνω από το 1% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας και το 0,6% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Παρά τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. Ένας τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει είναι βελτιώνοντας την κατανόησή μας για την υποκείμενη επιστήμη της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό το θέμα, αλλά ένας μπορεί να είναι μέσω της βελτίωσης των κλιματικών μοντέλων.

Αυτές είναι προσομοιώσεις που βασίζονται σε υπολογιστή για το πώς λειτουργεί το κλίμα της Γης και πώς ανταποκρίνεται, ή είναι πιθανό να ανταποκριθεί στο μέλλον, σε αυξημένες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου.

Τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσομοίωση στοιχείων κλιματικών μοντέλων, όπως το πώς σχηματίζονται σταγόνες βροχής ή σύννεφα, που επί του παρόντος είναι δύσκολο να αναπαραχθούν.

Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τις προβολές από κλιματικά μοντέλα – τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των αποφάσεων πολιτικής – αλλά και να μειώσει την ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για τέτοιες εργασίες.

Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της λειτουργίας αυτών των κλιματικών μοντέλων σε υπερυπολογιστές.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024