Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί η υπερβολική ζέστη να οδηγήσει σε υπογεννητικότητα; – Ο κίνδυνος για αδύναμους «κολυμβητές»

Μπορεί η υπερβολική ζέστη να οδηγήσει σε υπογεννητικότητα; – Ο κίνδυνος για αδύναμους «κολυμβητές»

Ο κίνδυνος χαμηλής συγκέντρωσης σπέρματος αυξήθηκε επίσης κατά 40 τοις εκατό και οι «μικροί κολυμβητές» ήταν ιδιαίτερα πιο νωθροί.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων κινδυνεύει να μειωθεί καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων.

Τα αναπαραγωγικά κύτταρα είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζονται από τη θερμότητα, αλλά τα ευρήματα από ερευνητές στη Σιγκαπούρη δίνουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά γονιμότητας.

Οι άνδρες που εκτέθηκαν σε υπερβολική ζέστη τους τρεις μήνες πριν από την παροχή δείγματος σπέρματος είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με το Euronews.

Ο κίνδυνος χαμηλής συγκέντρωσης σπέρματος αυξήθηκε επίσης κατά 40 τοις εκατό και οι «μικροί κολυμβητές» ήταν ιδιαίτερα πιο νωθροί.

Ο Δρ Samuel Gunther, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin που συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι νεαροί άνδρες πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα.

«Συμβατικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται καθώς γερνάει κανείς, αλλά αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη ήταν ότι ήταν οι άνδρες στην [πρώτη] αναπαραγωγική τους περίοδο μεταξύ 25 και 35 ετών που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ζέστη», είπε κατά τη διάρκεια ενός ΜΜΕ. ενημέρωση.

«Επομένως, μόνο και μόνο επειδή είστε σε νεαρή ηλικία, μην νομίζετε ότι είστε ανίκητοι και μην πιστεύετε ότι δεν είστε επίσης ευάλωτοι σε αυτές τις επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Δρ Gunther. «Το κλίμα θα γίνεται όλο και πιο ζεστό. Και αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου».

Πώς μπορούν οι άνδρες να προστατεύσουν το σπέρμα τους κατά τη διάρκεια του καύσωνα;

Ελήφθησαν δείγματα σπέρματος από 818 άνδρες στη Σιγκαπούρη που είχαν προβλήματα σύλληψης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκθεση των ανδρών σε υπερβολική ζέστη – ή όταν η μέση θερμοκρασία της ημέρας ξεπέρασε τους 29,8 βαθμούς Κελσίου – μελετώντας τα μετεωρολογικά αρχεία 90 ημέρες πριν δώσουν τα δείγματα.

Οι άνδρες που σχεδιάζουν να συλλάβουν σε έναν έως τρεις μήνες θα πρέπει να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους τις εξαιρετικά ζεστές μέρες, συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους, θα πρέπει επίσης να κάνουν σάουνα και ζεστά μπάνια, καθώς και στενά εσώρουχα. Συνιστάται επίσης να κοιμάστε σε πιο δροσερά περιβάλλοντα.

Το τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης – με υψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και πιο ήπιες διακυμάνσεις – διαφέρει ουσιαστικά από αυτό των βορειοευρωπαϊκών χωρών, φυσικά.

Αλλά ο Δρ Gunther είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην χρειαστεί μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας για να βλάψει την υγεία του σπέρματος.

Αυτό δεν προμηνύει καλά δεδομένου του αυξημένου θερμικού στρες παγκοσμίως και προστίθεται στη λίστα των πιθανών επιπτώσεων του κλίματος στην ανθρώπινη υγεία , από την καρδιά μας μέχρι τα νεφρά. Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της στειρότητας.

Επηρεάζονται και τα γυναικεία ωάρια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες;

Η υπερβολική ζέστη είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζει τον κύκλο ωορρηξίας και την ποιότητα των ωαρίων των γυναικών.

Η νέα μελέτη στη Σιγκαπούρη αποτελεί μέρος του προγράμματος «HeatSafe» του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, που διερευνά τον αντίκτυπο της υπερβολικής ζέστης στην κοινωνία.

Παρακολουθώντας τα αρχεία γέννησης περισσότερων από 31.000 γυναικών, οι ερευνητές βρήκαν μια θετική σχέση μεταξύ της αποφυγής της υπερβολικής ζέστης κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρων τοκετών.

Οι έγκυες γυναίκες έτειναν να λαμβάνουν περισσότερα προστατευτικά μέτρα όπου μπορούσαν, όπως να ανάβουν κλιματισμό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024