Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από το εκκενώστε το καταφύγιο ζώων του Δ.Αθηναίων στην κατηγορηματική διάψευση - Τι ακριβώς συμβαίνει;

Από το εκκενώστε το καταφύγιο ζώων του Δ.Αθηναίων στην κατηγορηματική διάψευση – Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πανικός επικράτησε μετά τη διαρροή email του αντιδημάρχου Αθηναίων που ζητούσε άμεση απομάκρυνση των ζώων από το καταφύγιο στον Βοτανικό. Μετά τις αντιδράσεις και όσο το ρεπορτάζ του in βρισκόταν σε εξέλιξη, ήρθε κατηγορηματική διάψευση, αλλά η αίσθηση είναι ότι αποκρύβεται ένα... «μέχρι νεωτέρας». Οψόμεθα...

Συναγερμός σήμανε σε φιλοζωικές οργανώσεις λίγο μετά τις 19:00 της Τετάρτης όταν η ομάδα emptythecages_athens με ανάρτηση γνωστοποιεί ότι πληροφορήθηκε μέσω email του αντιδημάρχου Αθηναίων Γιώργου Αποστολόπουλου, το οποίο διέρρευσε και έπεσε στα χέρια τους, ότι επίκειται άμεση εκκένωση του καταφυγίου ζώων «Σωκράτης» του Δήμου Αθηναίων στο Βοτανικό. Δηλαδή, 100 σκυλιά αρκετά από τα οποία μεγάλα σε ηλικία, ταλαιπωρημένα ή τραυματισμένα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο χωρίς καμία πρόβλεψη για το πού θα πάνε.

Μιλούν, δικαίως, για «ανήθικη και παράλογη απόφαση», που για τα περισσότερα από τα σκυλιά που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, τα οποία σημειωτέον στην πλειοψηφία τους έχουν βρεθεί εκεί μετά από εγκατάλειψη ή μετά από εισαγγελική παρέμβαση λόγω κακοποίησης, ισοδυναμεί είτε με μαρτυρικό θάνατο σε κάποιο δρόμο μετά από χτύπημα από όχημα ή από φόλα, είτε με ζωή σε άθλιες συνθήκες στριμωγμένα και ξεχασμένα σε κάποιο κλουβί ή χωράφι εκτός Αττικής.

Μια τέτοια απόφαση ισοδυναμεί με θάνατο, θα πουν στο in, που, τασσόμενο πάντα και αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των ζώων, αρχίζει να ψάχνει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιος πήρε αυτήν την απόφαση, για ποιους λόγους, αν και πότε θα εφαρμοστεί και κυρίως τι θα απογίνουν τα ζώα, για να μην έχουν την τύχη του «Σωκράτη», του μεγαλόσωμου σκύλου που ζούσε 13 χρόνια Αιόλου και Σοφοκλέους μέχρι το πρωινό που ένα φορτηγό τον χτύπησε και οι κτηνίατροι δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Από αυτόν πήρε το όνομα του το καταφύγιο.

Ο θάνατος του Σωκράτη βύθισε στη θλίψη όλη τη γειτονιά

Μία από τις ξεκάθαρες απαντήσεις των αρμοδίων, ίσως η μόνη, είναι ότι το καταφύγιο δεν πρόκειται να κλείσει και δεν απαιτείται καμία απομάκρυνση των ζώων άμεσα, η λέξη – κλειδί για όσα θα ακολουθήσουν.

Αντίθετα, στις απαντήσεις που κρύβουν αμφιβολία και δισταγμό, κάτι που τους στοιχίζει σε σαφήνεια και πειστικότητα, είναι αυτές που αφορούν τη χρονική ισχύ αυτής της κατηγορηματικής διάψευσης ότι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων «Σωκράτης» δεν θα κλείσει. Και αυτό γιατί γίνεται λόγος για προβλήματα στην άδεια λειτουργίας που πρέπει να λυθούν ή να δρομολογηθεί η λύση τους έως 31/5/2024 και για ψιθύρους ότι το master plan για το έργο της «Διπλής Ανάπλασης» μπορεί να αλλάξει, επηρεάζοντας και το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Προβληματισμό, που απαιτεί, αν μη τι άλλο, εγρήγορση και στενή παρακολούθηση του θέματος -και το in δεσμεύεται για αυτό-, προκαλούν και οι επιφυλάξεις για τις προθέσεις του Δήμου Αθηναίων που εκφράζουν εθελοντές φιλόζωοι, που με προσωπικές θυσίες φροντίζουν τα αδέσποτα στο καταφύγιο, αλλά και τα υπονοούμενα παροικούντων την Ιερουσαλήμ ότι για τους νέους τοπικούς άρχοντες το θέμα των αδέσποτων και της φιλοζωίας εν γένει μάλλον δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των προτεραιοτήτων.

Το SOS από τη φιλοζωική

Με την επικρατούσα αντίληψη λοιπόν να είναι αυτή, η διαρροή του email του αντιδημάρχου Αθηναίων για εκκένωση του καταφυγίου, σήμανε συναγερμό.

Tο επίμαχο email του Αποστολόπουλου, επικαλούμενο την προθεσμία για την άδεια του καταφυγίου και τις εργασίες στον Ελαιώνα στο πλαίσιο της «Διπλής Ανάπλασης» παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές να προβούν «άμεσα στην ομαλή απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων από το καταφύγιο της οδού Αγίου Πολυκάρπου 69 και Χαρτεργατών (Σωκράτης) στο Βοτανικό».

Έντονη και άμεση και η αντίδραση της ομάδας emptythecages_athens. Με σκληρή ανάρτηση καλεί σε στήριξη και βοήθεια, καταγγέλλοντας πως η εκκένωση του καταφυγίου συνεπάγεται την καταδίκη των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται εκεί.

Μιλώντας στο in για το email του αντιδημάρχου, φορτισμένη συναισθηματικά η κυρία Εύη Μαργαρώνη μέλος της ομάδας  emptythecages_athens που φροντίζει τα αδέσποτα στο καταφύγιο και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης κατά της Κακοποίησης Ζώων θα τονίσει «δεν μπορώ να ξαναδώ τραυματισμένα ζώα, δεν θα αντέξω να δω τα σκυλιά μας από το καταφύγιο πατημένα από αμάξια».

Ασκεί δριμεία κριτική στον αντιδήμαρχο, τον οποίο, μάλιστα, καλεί να παραιτηθεί, κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι ο κ. Αποστολόπουλος έχει «βεβαρυμμένο παρελθόν», αφού επί δημαρχίας Καμίνη είχε «κλείσει» και το καταφύγιο ζώων που είχε δωρίσει η Ελένη Ανδρέου Γουίν (H.G Wynne) στα Μέγαρα.

Ο ίδιος βέβαια αρνείται αυτήν την κατηγορία και μιλά για άθλιες συνθήκες στο εν λόγω καταφύγιο, με υπερπληθυσμό αδέσποτων, με περιστατικά αλληλοσπαραγμού σκυλιών και απουσία άδειας λειτουργίας. Πάντως, σημειώνεται, ότι οι απόψεις για το πώς έφτασε σε αυτήν την κατάσταση το καταφύγιο της Wynne και ποιος φέρει την ευθύνη για την δυσλειτουργία του, διίστανται.

«Δεν κλείνει το καταφύγιο ήταν απλώς ένα υπηρεσιακό έγγραφο»

Αντίθετα ο κ. Αποστολόπουλος με τον οποίο επικοινώνησε το in δεν αρνείται ότι έστειλε το επίμαχο email, αλλά υποστηρίζει ότι ήταν ένα υπηρεσιακό έγγραφο, προς τα αρμόδια τμήματα και διευθύνσεις, με το οποίο απλώς επεδίωκε να προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν και να θέσει σε εγρήγορση τους αρμοδίους, ώστε να είναι έτοιμοι αν ποτέ χρειαστεί.

Τη διαρροή του email αποδίδει σε «κακοπροαίρετη ενέργεια ανθρώπου μέσα από τον Δήμο» και διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα λουκέτου στο καταφύγιο ή απομάκρυνσης των φιλοξενούμενων ζώων.

Οι εξηγήσεις όμως αυτές έρχονται σε αντίθεση με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και την αίσθηση του επείγοντος για την οποία μιλά στο email, παρατηρούμε.

«Ναι ήμουν λίγο υπερβολικός στις εκφράσεις μου, γιατί ήθελα να ταρακουνήσω την υπηρεσία, να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, μην βρεθούμε προ απροόπτου, ακόμη και εάν αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να κινδυνεύουμε από κάτι» είναι η απάντηση στην παραπάνω παρατήρηση.

Το απρόοπτο, όπως εξηγεί, που φοβάται σχετίζεται με την άδεια λειτουργίας, δεδομένου ότι η προθεσμία να έχει διευθετηθεί το ζήτημα λήγει στις 31/5/2024, αλλά και με τις εργασίες στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, με τις πληροφορίες του να μην αποκλείουν αλλαγές στο master plan. Με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα δεν επηρεάζει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Ειδικά για την άδεια λειτουργίας ο κ. Αποστολόπουλος λέει ότι χρειάζεται κυβερνητική τροπολογία, κάτι που μάλλον αγχώνει λίγο την νέα Αρχή του Δήμου, δεδομένης της σχέσης με την κυβέρνηση. Επίσης διαφωνεί με την ερμηνεία, βάσει της οποίας ο νόμος ορίζει ότι ακόμη και αν υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας, απλώς υποχρεούσαι να μην αυξήσεις τον πληθυσμό των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, αλλά σε καμία περίπτωση να απομακρύνεις τα ζώα που βρίσκονται ήδη εκεί. Ο ίδιος επισημαίνει την πρόβλεψη του νόμου για «επανατοποθέτηση» των ζώων.

Πού θα «επανατοποθετηθούν»; Σε ασφαλές σημείο όπως το πάρκο στου Γουδή, θα δοθούν σε υιοθεσίες, σε ιδιωτικές πανσιόν, είναι μερικές από τις προτάσεις που κάνει για τους τετράποδους ενοίκους του καταφυγίου.

Οι συνθήκες στο καταφύγιο δεν είναι ιδανικές, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολόπουλος, και εστιάζει στις προτάσεις που περιλαμβάνει πάντως και στο «προειδοποιητικό» email με το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήθελε να πει «έσω έτοιμοι» για τη δύσκολη στιγμή.

Οι προτάσεις αφορούν την επιτάχυνση του προγράμματος υιοθεσιών των φιλοξενούμενων ζώων, την εξεύρεση κατάλληλων – φιλόξενων χώρων για να γίνουν οι «επανατοποθετήσεις» (εσκεμμένα σε εισαγωγικά η λέξη για αισθητικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους), η ενεργοποίηση κάθε άλλης νόμιμης δράσης από την υπηρεσία που αφορά την ευζωία των ζώων.

Τα ως άνω αναφέρεται στο email είναι απαραίτητο να γίνουν και για όσα ζώα φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ [Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά], στους τομείς ευθύνης του οποίου είναι και τα αδέσποτα ζωάκια στους Δήμους.

«Μιλάμε για πολλά ζώα που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγα: 100 σκυλιά στο καταφύγιο, 40 στο ΔΙΚΕΠΑΖ [Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων], 20 περίπου σε πανσιόν» είναι πάντως αυτό που «διαβάζει» στο email η κυρία Μαργαρώνη.

Σε κάθε περίπτωση τόσο στο επίμαχο email που διέρρευσε, όσο και επισήμως ο αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες της νέας Δημοτικής Αρχής εντείνονται, ώστε να δοθεί παράταση στη σχετική προθεσμία συμμόρφωσης των εν λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς. Αυτό επιδιώκουμε και προσπαθούμε, τονίζει.

Ωστόσο θα αποτελούσε μάλλον παράλειψη να μην αναφερθεί ότι στο email ως αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί ο στόχος αναφέρεται και η ομαλή απομάκρυνση των φιλοξενούμενων ζώων.

Και η επίσημη κατηγορηματική διάψευση

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πάντως το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, το Τμήμα Αστικής Πανίδας, η διάψευση περί κλεισίματος του καταφυγίου είναι κατηγορηματική.

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με το καταφύγιο και δεν πρόκειται να κλείσει, ούτε τα ζώα να απομακρυνθούν, λέει στο in ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την αστική πανίδα, Βαγγέλης Γιαννόπουλος, που μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα με τη διαρροή του email εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση.

«Ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Αστική Πανίδα δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της δημοτικής αρχής για κλείσιμο του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων “Σωκράτης”. Αντιθέτως, έχουμε προβεί σε μεγάλες παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του Καταφυγίου και την καλύτερη διαβίωση όλων των ζώων που βρίσκονται σε αυτό. Η προστασία τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βαγγέλη Γιαννόπουλου.

Ωστόσο τα όσα προηγήθηκαν της ανακοίνωσης αυτής και η δημιουργική ασάφεια κάποιων διατυπώσεων, μας κάνουν επιφυλακτικούς, αν μη τι άλλο. «Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» προειδοποιεί άλλωστε η λαϊκή θυμοσοφία που ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα έχει διαψευστεί, οπότε με το «ναι μεν, αλλά…» να είναι έντονο σε κάποιες από τις απαντήσεις παραπέμποντας στο άμεσο μέλλον, θα ήταν μάλλον επιπόλαιο να θεωρήσει κάποιος το θέμα λήξαν.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024