Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Κινήσεις Ερντογάν για προσέλκυση δυσαρεστημένων

Τουρκία: Κινήσεις Ερντογάν για προσέλκυση δυσαρεστημένων

Μετά τη συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προβαίνει σε δραστικές κινήσεις και ανακατατάξεις.

«Το μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες είναι ο οδικός μας χάρτης», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, όπου έγινε αξιολόγηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και λήφθηκαν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Ο Τσελίκ παραδέχτηκε ότι οι Τούρκοι πολίτες μέσω της κάλπης έστειλαν προειδοποίηση στην κυβέρνηση για αποτυχημένες πολιτικές και τόνισε ότι η 31η Μαρτίου ήταν μια καμπή για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα. Ο Τσελίκ είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος και αυτό είναι χρέος μας για τις επόμενες γενιές».

Ο Ομέρ Τσελίκ αποκλείει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της πενταετίας

Παράλληλα απέκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. «Τέτοιες τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης», είπε, «είναι εκτός λογικής. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν μεταξύ 14 Μαΐου και 28 Μαΐου 2023, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο έχουν πενταετή εξουσία και το υπολειπόμενο διάστημα είναι πάνω από 4,5 χρόνια».

Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

Η επόμενη ημέρα για τον πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με τα σημερινά τουρκικά ΜΜΕ, είναι να προχωρήσει σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση της κυβέρνησής του φέρνοντας νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να απομακρυνθούν βασικοί υπουργοί όπως οι Εργασίας, Δικαιοσύνης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υγείας και Εμπορίου.

Ένα από τα ισχυρά μηνύματα που πήρε το ΑΚΡ ήταν ότι σημαντικός αριθμός των θρησκευόμενων ψηφοφόρων του εγκατέλειψαν το ΑΚΡ λόγω της ευνοιοκρατίας, της διαφθοράς και των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ παρά την τραγωδία στη Γάζα. Οι δυσαρεστημένοι προσχώρησαν στο Νέο Κόμμα της Ευημερίας, του γιου του ιστορικού ισλαμιστή ηγέτη Ντεζτμετίν Ερμπακάν, του Φατίχ Ερμπακάν.

Το κόμμα αυτό τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό άνω του 6%. Πρώτο μέλημα λοιπόν του Τούρκου προέδρου είναι να προσεταιριστεί το κόμμα του Ερμπακάν κάνοντας ενδεχομένως και αντίστοιχες κινήσεις προς τα μικρά κόμματα του συντηρητικού χώρου. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο τη μείωση του εκλογικού ορίου κάτω από το έως τώρα 50%.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024