Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θεωρεί σημαντική την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ΝΑΤΟ και ΕΕ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θεωρεί σημαντική την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ

«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΝΑΤΟ για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που διαχρονικά έχει συμβάλει θετικά στην ασφάλεια και την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας παγκοσμίως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και προσέθεσε πως ο δεύτερος λόγος είναι η προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Eυρωπαϊκής Ένωσης»

«Χάρηκα που είδα τη σουηδική σημαία στην έδρα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία. Η Ελλάδα υποστήριξε την προσχώρησή της εξ αρχής. Χαιρόμαστε που τα τελευταία 20 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει ουσιαστικά διπλασιάσει τα μέλη του, ένδειξη ιδιαίτερα θετική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ουκρανία, Γάζα και ασφάλεια στην ατζέντα

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, την σύνοδο των ΥΠΕΞ θα απασχολήσει το θέμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως «ανησυχούμε ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση. Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

«Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα  που αφορούν τη Νότια Γειτονία», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για έξαρση της επιθετικότητας στην περιοχή αυτή και τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν η κατάσταση στη Γάζα και, κυρίως, οι τάσεις διάχυσης στη Συρία, στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν μέγιστη σημασία παγκοσμίως».

Παράλληλα, ανέφερε πως θα εξεταστούν ζητήματα όσον αφορά τις σύγχρονες μορφές ασφάλειας, «όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από την παραπληροφόρηση».

«Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η Διατλαντική συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, το διεθνές δίκαιο και προφανώς, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε καταληκτικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024