Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιωάννινα: Μεγάλη ζημιά από τη φωτιά στη φοιτητική εστία - Δεν χτύπησε ο συναγερμός, δραματική η εκκένωση

Ιωάννινα: Μεγάλη ζημιά από τη φωτιά στη φοιτητική εστία – Δεν χτύπησε ο συναγερμός, δραματική η εκκένωση

Χτυπούσαν πόρτες για να ξυπνήσουν τους φοιτητές - Δωμάτια κάηκαν ολοσχερώς, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άτομα

Παρ’ ολίγον τραγωδία αποφεύχθηκε στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ύστερα από φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης (03/04).

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δωμάτιο φοιτήτριας, η οποία κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους άλλους φοιτητές γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το δωμάτιο.

Ο συναγερμός δεν λειτούργησε ποτέ – Εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο

Ολοσχερώς καταστράφηκε το δωμάτιο της φοιτήτριας, από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά, ενώ ζημιές από τη φωτιά υπήρξαν και στο απέναντι δωμάτιο στον 3ο όροφο.

Οι ζημιές που άφησε η φωτιά στον όροφο είναι εκτεταμένες, ενώ ανέδειξε το περιστατικό ανέδειξε τα σοβαρά κενά στην ασφάλεια, όπως προέκυψε ύστερα από τις καταγγελίες και τη διαμαρτυρία που έγινε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Πιο συγκεκριμένα, ο συναγερμός ήταν εκτός λειοτυργίας και οι φοιτητές αναγκάστηκαν φωνάζοντας και χτυπώντας τις πόρτες δωματίων να ξυπνήσουν τους υπόλοιπους διαμένοντες στην εστία. Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλεται, ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα από τους λαπνούς, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ.

Για καλή τύχη των φοιτητών, η επέμβαση της Πυορσβεστικής ήταν έγκαιρη. Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το ευτύχημα είναι πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί άλλων φοιτητών.

Μετά την περιπετειώδη νύχτα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή νέων ανθρωπων, μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν στο σημείο χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων και χωρίς τα κλειδιά των δωματίων.

«Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί»

Τα αίτια της φωτιάς είναι άγνωστα, όμως για τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών οι ευθύνες είναι γνωστές.

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων.

Ο Σύλλογος από το παρελθόν είχε προειδοποιήσει ότι οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί και συντηρηθεί.

Ο Σύλλογος Εστιακών ζητά την άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφάλειας και αποζημίωση των πυρόπληκτων, ενώ θέτουν και γενικότερα θέματα που αφορούν στην προάσπιση της δημόσιας Παιδείας.

Σε άλλα δωμάτια οι φοιτητές

Από το πρωί η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας ξεκίνησε ενέργειες για τη μεταστέγαση των φοιτητών σε διαθέσιμα δωμάτια των φοιτητικών κατοικιών, ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

«Η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών στα κτίρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ)», τονίζει η πρυτανεία σε ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από epiruspost.gr και ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024