Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παπανδρέου για ευρωεκλογές: Η επικράτηση συντηρητικών δυνάμεων σημαίνει αύξηση ανισότητας και φτωχοποίηση

Παπανδρέου για ευρωεκλογές: Η επικράτηση συντηρητικών δυνάμεων σημαίνει αύξηση ανισότητας και φτωχοποίηση

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε οπως «μια Ευρώπη προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων μπορεί να σηκώσει το ανάστημά της και να επιβάλει δικαιοσύνη, ισότητα και βιώσιμη, αξιοβίωτη ανάπτυξη»

«Η διεθνής συνεργασία για τη ρύθμιση των αγορών και των πολυεθνικών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να σώσουμε το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου και τις δημοκρατίες μας από τη αυθαίρετη ισχύ του μεγάλου πλούτου», τόνισε στην παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, «αφού πράγματι το καπιταλιστικό σύστημα είναι διεθνοποιημένο, ο εξανθρωπισμός του μόνο μέσα από αγώνες διεθνείς και μεταρρυθμίσεις διεθνείς θα προκύψει», καλώντας τους βουλευτές να το έχουν αυτό σοβαρά υπόψη τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

«Η επικράτηση συντηρητικών δυνάμεων σημαίνει συνεχή αύξηση της ανισότητας, μεγαλύτερη φτωχοποίηση των χωρών μας, στέρηση κρίσιμων εσόδων από την ΕΕ και μεγαλύτερη ισχύ για τον πλούτο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Με την ανισότητα του πλούτου, έρχεται και η ανισότητα εξουσίας»

Αντιθέτως, σημείωσε, «μια Ευρώπη προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων μπορεί να σηκώσει το ανάστημά της και να επιβάλει δικαιοσύνη, ισότητα και βιώσιμη, αξιοβίωτη ανάπτυξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε στοιχεία διεθνών οργανισμών για την ανισότητα του πλούτου, μαζί με την «οποία έρχεται και η τεράστια ανισότητα εξουσίας», όπως τόνισε.

«Το διεθνές κεφάλαιο επανέρχεται δριμύτερο στο εθνικό πεδίο με τα λόμπυ ή τη διαφθορά, επηρεάζοντας ή εξαγοράζοντας πολιτικούς, δικαστές, όργανα της τάξης. Αλλά και εξαγοράζοντας ΜΜΕ, τράπεζες, ποδοσφαιρικές ομάδες, κ.λπ., παρεμβαίνοντας καθοριστικά στη δημοκρατική πολιτική ζωή. Αιχμαλωτίζει την πολιτική ζωή. Φαινόμενα δυστυχώς γνωστά, πολύ γνωστά, στη χώρα μας», επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπονομεύει και το κράτος δικαίου, αλλά υπονομεύει και κάθε θεσμό δημοκρατίας και δημοκρατικού ελέγχου».

Κατά τον Γιώργο Παπανδρέου, «αυτή η λαίλαπα ανισότητας σε πλούτο και εξουσία, φτωχοποίησης και υπονόμευσης της δημοκρατίας, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με δύο τρόπους:

– »Ο πρώτος, είναι η ισχύς, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, σε εθνικό επίπεδο. Έλεγχος της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας. Κάτι στο οποίο υπολειπόμαστε ως χώρα και είχαμε την ευκαιρία διεξοδικά να συζητήσουμε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

– «Ο δεύτερο τρόπος, δεν είναι η φυγή στον εθνικισμό, την εύκολη δημαγωγία και στην απομόνωση τύπου Brexit ή Όρμπαν. Είναι το αντίθετο. Είναι η συνεργασία σε διεθνές ή σε περιφερειακό επίπεδο για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή, με σοβαρές ρυθμίσεις στις διεθνείς αγορές και στα πολυεθνικά συγκροτήματα ελέγχοντας τον πλούτο και την ισχύ τους», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024