Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταμενίτης: Η εγκατάλειψη του βαμβακιού στη Θεσσαλία δεν είναι στις επιλογές μας

Σταμενίτης: Η εγκατάλειψη του βαμβακιού στη Θεσσαλία δεν είναι στις επιλογές μας

Η Ελλάδα διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων από βαμβακοκαλλιέργειες

«Το ολλανδικό σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης, ένα σύνολο δυνατών παρεμβάσεων για τη διαχείριση του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, από τις άλλες που θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτές που θεωρούμε πιο αποτελεσματικές, αλλά και πιο εναρμονισμένες στο ελληνικό περιβάλλον, στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική οικονομία. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας βαμβακιού δεν είναι μία από τις επιλογές μας».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, που κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις της να υιοθετήσει το ολλανδικό σχέδιο που προτείνει την αντικατάστασή της καλλιέργειας βάμβακος στη Θεσσαλία, με άλλο προϊόν».

«Κατανοώ την ανησυχία» για τους παραγωγούς βαμβακιού της Θεσσαλίας, «όμως έχει εκφραστεί η θέση μας, τόσο δια στόματος πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», ανέφερε ο κ. Σταμενίτης και συμπλήρωσε: «Ειδικότερα, το master plan το οποίο εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία, είναι μία ολιστική πρόταση διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, που ξεπερνά τις 400 σελίδες. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις για τη συνολική ανάλυση της περιοχής, μετά την επεξεργασία των οποίων θα προκύψει μία σειρά μέτρων και παρεμβάσεων που θα συγκρίνει τα μέτρα που θα συμπληρώσουν τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει και εφαρμόζεται ή θα εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι», ανέφερε ο κ. Σταμενίτης

Οι προτάσεις του συγκεκριμένου σχεδίου διαφόρων τομέων, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, προτάσεις που δεν είναι απαραίτητο να εγκριθούν στο σύνολο τους για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ούτε να κάνουμε όλες, αύριο κιόλας. Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της, θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων, των αγροτών, των φορέων, σχετικά με τα προτεινόμενα στο ολλανδικό σχέδιο. Γι’ αυτό ήταν άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και την ανάρτηση του σχετικού σχεδίου προς διαβούλευση» είπε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης διαβεβαίωσε ότι «όλες οι τεκμηριωμένες προτάσεις εισακούονται και θα εισακουστούν ακόμα και μετά το τέλος της διαβούλευσης».

«Το master plan εκπονήθηκε από επιστήμονες με εμπειρία και τεχνογνωσία στο πεδίο, με πραγματικά δεδομένα. Άρα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δουλειά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά, ως οδικός χάρτης όμως που μας δείχνει το δρόμο για να μετατρέψουμε την καταστροφή σε μια ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης. Το Πέραν αυτού δεν είναι δεσμευτικό. Είναι στην ευχέρεια της ελληνικής πολιτείας, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ελληνική πραγματικότητα, να επιλέξει ποιες από τις προτάσεις θα δημιουργήσει. Μαζί με την κυβέρνηση, τους θεσμούς, τους πολίτες, θα συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχήμα του ολλανδικού σχεδίου ή την πρόταση ανασυγκρότησης, με γνώμονα ότι τα περιβαλλοντικά θέματα παραμένουν σταθερά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οχυρώνεται πίσω από το ολλανδικό σχέδιο και τόνισε ότι αμέσως μετά η νέα επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους, ώστε να συνεχιστεί και να στηριχτεί η καλλιέργεια του βαμβακιού στη Θεσσαλία.

Στρατηγικής σημασίας το βαμβάκι

«Το βαμβάκι είναι χωρίς αμφιβολία προϊόντος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με την ιστορία βιομηχανικής και επαγγελματικής παραγωγής.

Η Ελλάδα διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων από βαμβακοκαλλιέργειες. Διεθνώς η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση εξαγωγής βαμβακιού και το ελληνικό βαμβάκι βρίσκεται ανάμεσα στα 10 πιο εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας και στα τρία πιο εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα. Η Θεσσαλία αποτελεί το κέντρο της βαμβακοκαλλιέργειας. Η βιομηχανία βάμβακος είναι το 90% με 95% προσανατολισμένη στις εξαγωγές», ανταπάντησε ο κ. Σταμενίτης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «οι εισάγονται στο νερό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για να κριθεί η ποιότητα μιας καλλιέργειας».

«Το ελληνικό βαμβάκι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα την υψηλή του ποιότητα. Έχουμε αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία γύρω από αυτό, η χώρα μας διαθέτει ιδιαίτερα καλές κλιματολογικές συνθήκες, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από επιχειρήσεις και παραγωγούς, υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και ο απαραίτητος μηχανικός εξοπλισμός, δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια και υπάρχει μια διασφαλισμένη αγορά. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση του νερού που μπορεί και πρέπει να προχωρήσουμε σε συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Το βαμβάκι, για να έχει μεγάλη παραγωγή χρειάζεται απλά επάρκεια νερού όχι υπερκατανάλωση. Είναι λοιπόν να αντιληφθούμε τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές σημαντικές ανάγκες για άρδευση και τη μεγάλη κατανάλωση νερού που πρακτικά λαμβάνει η χώρα τώρα», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ναι, ακούμε και αξιολογούμε πάντοτε όλες τις που φθάνουν σε εμάς, όμως όχι, υποστηρίζουμε αβίαστα προτάσεις για την αντικατάσταση καλλιέργειας. Απαιτείται λοιπόν συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων.

Εν προκειμένω, για το βαμβάκι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσα από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και τις ελληνικές και η ειδική ενίσχυση βάμβακος που χορηγείται σίγουρα μέχρι το 2027 με την ίδια τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα, 73,03 ευρώ το στρέμμα», κατέληξε. ο κ. Σταμενίτης.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Άρης – ΑΕΚ

LIVE: Άρης – ΑΕΚ. Παρακολουθήστε live στις 19:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Άρης – ΑΕΚ για την 6η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024