Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ο Ιμάμογλου γιορτάζει με χορό και ποντιακή λύρα τον θρίαμβο στην Πόλη

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου γιορτάζει με χορό και ποντιακή λύρα τον θρίαμβο στην Πόλη

Βαριά η ήττα Ερντογάν στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας: Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη - Οι λόγοι που ήρθε δεύτερος ύστερα από μία 20ετία

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πετάει το σακάκι και την γραβάτα του και χορεύει υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, γιορτάζοντας τον θρίαμβο του στον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Χιλιάδες υποστηρικτές του πανηγυρίζουν με φόντο την τεράστια εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ μπροστά από το δημαρχείο.

«Οι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή από το έθνος. Η περίοδος της ηγεμονίας ενός ανθρώπου τελειώνει σήμερα. Τελείωσε. Η χώρα και η δημοκρατία θα προχωρήσουν μπροστά από εδώ και πέρα».

Βαριά η ήττα Ερντογάν – Έχασε σε όλους τους μεγάλους δήμους της Τουρκίας

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε τον εκλεκτό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ -με ποσοστό 51% έναντι 39%- και ο Τούρκος πρόεδρος βιώνει τώρα τη βαρύτερη ήττα της πολιτικής του καριέρας. Κι αυτό όχι μόνο γιατί έχασε στην Κωνστατινούπολη, αλλά καιο γιατί οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΑΚΡ ηττήθηκαν και σε Άγκυρα και Σμύρνη, στους 3 μεγάλους δήμους της χώρας.

Θρίαμβος της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άγκυρα

Η τριπλή, μεγάλη ήττα στους σημαντικότερους δήμους της χώρας είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον Ερντογάν, που είδε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να πέφτει στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Η 31η Μαρτίου δεν είναι το τέλος για εμάς. Είναι ένα σημείο καμπής. Θα αναλύσουμε με ειλικρίνεια τα αποτελέσματα των εκλογών μέσα στο κόμμα μας και θα κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος», είπε ο ίδιος.

Στην Άγκυρα, ο υποψήφιος των Κεμαλιστών, Μανσούρ Γιαβάς, βγήκε νικητής με 60% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουργκούτ Αλτινόκ που έμεινε στο 31%.

«Δεν βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα ως νίκη. Δεν υπάρχει κάποιος εχθρός. Καθένας από εμάς είναι ένα επίτιμο μέλος της χώρας μας και του έθνους μας».

Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τζεμίλ Τουτζάι νίκησε με 49% τον υποψήφιο του Ερντογάν Χαμζά Ντάγ που απέσπασε το 37%.

Ιστορική αλλαγή

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή σελίδας. Η νίκη των Κεμαλιστών στους 3 μεγαλύτερους δήμους της χώρας ρίχνει βαριά σκιά στην παντοδυναμία του Ερντογάν.

Καθοριστικός παράγοντας για την ήττα του Ερντογάν φαίνεται να είναι η οικονομική εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοφόρων του.

«Μια εξήγηση είναι πως πολλοί εδώ στην Τουρκία είναι αγανακτισμένοι με την οικονομική κρίση και την αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει τον πληθωρισμό που καλπάζει», μετέδωσε το δελτίο του Deutsche Welle.

Οι προσκείμενες στην αντιπολίτευση εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα με τίτλους όπως «επανάσταση στην κάλπη» ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος γράφει στα πρωτοσέλιδα του ότι «οι δήμοι ενέδωσαν στη βρόμικη συμμαχία» της αντιπολίτευσης.

Μπορεί αυτή η βαριά ήττα να αποτελέσει το τελειωτικό πλήγμα για το πολιτικό μέλλον του Τούρκου Προέδρου;

Η γερμανική Tagesspiegel με τίτλο «η αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν», εκτιμά πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι επόμενος υποψήφιος των Κεμαλιστών στις προεδρικές εκλογές το 2028.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024