Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα Αριστερά: Αλχημείες Μητσοτάκη - Χατζηδάκη με τον κατώτατο μισθό, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Νέα Αριστερά: Αλχημείες Μητσοτάκη – Χατζηδάκη με τον κατώτατο μισθό, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

«Οι εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι», υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά

Για αλχημείες και λογικά άλματα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό κατηγορεί την κυβέρνηση η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Νέα Αριστερά, «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης προσπαθούν με αλχημείες και με λογικά άλματα να πείσουν τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά ότι ζουν σε μια διαφορετική πραγματικότητα».

«Οι εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι»

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί με επιλεκτικές και αποσπασματικές αναφορές να δικαιολογήσει τους προκλητικούς πανηγυρισμούς της», υπογραμμίζοντας πως «οι εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι».

Παράλληλα τονίζει πως «εξαπάτηση όμως δεν κρατάει για πάντα», διαμηνύοντας ότι «αυτό που απαιτείται εδώ και τώρα είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Σε μια πραγματικότητα όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Μια πραγματικότητα στην οποία οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα δεν μειώθηκαν κατά 9,4%, τη διετία 2022-2023, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2021. Σε μια ιδανική πραγματικότητα όπου οι μισθοί των εργαζομένων δεν μειώνονται ενώ τα κέρδη των πλουσίων αυξάνονται.

Δυστυχώς απέχει πολύ από αυτό που ζει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με επιλεκτικές και αποσπασματικές αναφορές να δικαιολογήσει τους προκλητικούς πανηγυρισμούς της.

Ας θυμίσουμε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών τα εξής:

– Ο γενικός πληθωρισμός μεταξύ 2021 και 2024 θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 17%, σύμφωνα με την πρόβλεψη της κυβέρνησης, ενώ ο μέσος πληθωρισμός τροφίμων μεταξύ 2021-2023 έχει αυξηθεί ήδη κατά 25% και στο δίμηνο του 2024 τρέχει με 7,5%.

– Τα λαϊκά νοικοκυριά και οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό καταναλώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια και οι ανατιμήσεις στους τομείς αυτούς οδηγούν σαφώς σε μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος.

– Η αύξηση των 39 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό δεν καλύπτει επ’ ουδενί την εκτίναξη του κόστους ζωής.

– Η ΝΔ πριν αυξήσει για πρώτη φορά τον κατώτατο μισθό τον κράτησε παγωμένο από το 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

– Η ΝΔ έχει διαλύσει το πλαίσιο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και ο ίδιος κ. Χατζηδάκης θεσμοθέτησε το 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες.

– Τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ, που σταμάτησαν να αναρτώνται επί της θητείας του, δείχνουν τον Φεβρουάριο του 2023 τον μέσο μισθό στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στα 1.038 ευρώ μεικτά –πολύ κάτω από αυτό που ο κ. Χατζηδάκης επικαλείται στην ανάρτησή του- και ειδικά για 640.700 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στα 430,8 ευρώ μεικτά.

Οι εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες της κυβέρνησης δεν αλλάζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η εξαπάτηση όμως δεν κρατάει για πάντα.

Αυτό που απαιτείται εδώ και τώρα είναι μια ριζική αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.

Με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, με φορολόγηση του πλούτου και αναδιανομή, με ουσιαστικά μέτρα και ελέγχους εναντίον των καρτέλ και της αισχροκέρδειας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί, με επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, με Συλλογικές Συμβάσεις, με αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024