Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρδιοπάθεια: Το Google Street View αποκαλύπτει τον κίνδυνο ανά γειτονιά

Καρδιοπάθεια: Το Google Street View αποκαλύπτει τον κίνδυνο ανά γειτονιά

Μελέτη που εξέτασε εικόνες αμερικανικών πόλεων δείχνει πώς το δομημένο περιβάλλον επηρεάζει την καρδιακή υγεία.

Μελέτη που ανέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες του Google Street View αποκαλύπτει πώς το περιβάλλον κάθε γειτονιάς επηρεάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μέσω παραγόντων όπως η δόμηση, οι χώροι πρασίνου και η ρύπανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στο European Heart Journal, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από πολεοδόμους και άλλους ειδικούς για τον σχεδιασμό χώρων που επιβαρύνουν λιγότερο την υγεία.

Η επίδραση του αστικού περιβάλλοντος στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ήταν γνωστή από προηγούμενες έρευνες.

Στη νέα μελέτη, χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος όπως η άσφαλτος και το πράσινο διαπιστώθηκε ότι εξηγούν το 63% της διαφοράς στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από γειτονιά σε γειτονιά.

«Εδώ στην Αμερική συνηθίζουμε να λέμε ότι ο ταχυδρομικός κώδικας είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης της καρδιοπάθειας ακόμη και από τις ατομικές μετρήσεις υγείας» σχολίασε στο MedicaXpress ο Σάντζεϊ Ρατζαγκοπαλάν του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο, επικεφαλής της μελέτης.

Για να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στο δομημένο περιβάλλον και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αλγορίθμους μηχανικής όρασης για να αναλύσει περισσότερες από μισό εκατομμύρια εικόνες του Google Steet View από επτά πόλεις (Ντιτρόιτ, Κάνσας Σίτι, Μπράουνσβιλ, Φρίμοντ, Μπέλβιου και Ντένβερ).

Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα της στεφανιαίας νόσου σε επίπεδο γειτονιάς καθεμίας από τις επτά πόλεις.

«Χρησιμοποιήσαμε μια μέθοδο η οποία αναδεικνύει ορισμένες από τις σημαντικές περιοχές στην εικόνα, προκειμένου να παράσχουμε μια ημιποιοτική ερμηνεία ορισμένων από τα χιλιάδες χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι σημαντικά για τη στεφανιαία νόσο» δήλωσε ο Σαντίρ Αλ-Κιντί του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

«Για παράδειγμα, χαρακτηριστικά όπως οι χώροι πρασίνου και οι πεζοδρόμοι συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ άλλα χαρακτηριστικά, όπως οι κακοστρωμένοι δρόμοι, συνδέθηκαν με υψηλότερο» ανέφερε.

Όπως επισήμανε ο δρ Ρατζαγκόπαλαν, «με τις επερχόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της μεταβαλλόμενης δημογραφικής εξέλιξης, όπου σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά περιβάλλοντα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε αυτά τα περιβάλλοντα σε μεγάλη κλίμακα».

Sports in

Ολυμπιακός: Τα θρυλικά κορίτσια έτοιμα να ανεβούν στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να γράψει ιστορία σήμερα (15:00) κόντρα στη Σαμπαντέλ και να γίνει για 4η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024