Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Alessandro Michele είναι ο νέος δημιουργικός διευθυντής του Valentino

Ο Alessandro Michele είναι ο νέος δημιουργικός διευθυντής του Valentino

Η πρώτη μέρα του Ρωμαίου σχεδιαστή -που μέχρι πρότινος ήταν στον οίκο Gucci-, στον αρχέτυπο οίκο υψηλής ραπτικής της Ρώμης θα είναι την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου. Η πρώτη του συλλογή υπό τη σημαία του Valentino θα είναι η Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, ο σχεδιαστής θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε ένα σόου που θα είναι το πιο αναμενόμενο της σεζόν.

«Είναι μια απίστευτη τιμή», δήλωσε ο Michele για τη νέα θέση του σε σημερινή δήλωσή του. Και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι την απέραντη χαρά και την τεράστια ευθύνη να ενταχθώ σε έναν Maison de Couture που έχει χαραγμένη τη λέξη «ομορφιά» σε μια συλλογική ιστορία φτιαγμένη από ξεχωριστή κομψότητα, φινέτσα και εξαιρετική χάρη».

Πρώτη φορά Haute Couture

Θα εργάζεται σε ένα από τα πιο όμορφα γραφεία της μόδας: Το στούντιο του Valentino στο Palazzo Mignanelli, λίγα λεπτά από τα Ισπανικά Σκαλοπάτια. Ανάμεσα στα καθήκοντά του θα είναι και ο σχεδιασμός συλλογών υψηλής ραπτικής για πρώτη φορά.

Μιλώντας για την προοπτική αυτή, δήλωσε: «Ψάχνω να βρω λέξεις για να ορίσω τη χαρά, να την αφομοιώσω, να μεταφέρω πραγματικά αυτό που νιώθω- τα χαμόγελα που κλωτσάνε από το στήθος, την ευτυχία της ευγνωμοσύνης που φωτίζει τα μάτια, εκείνη την πολύτιμη στιγμή που η ανάγκη και η ομορφιά φτάνουν και συναντιούνται. Η χαρά, όμως, είναι τόσο ζωντανό πράγμα που φοβάμαι μήπως την πληγώσω αν τολμήσω να πω το όνομά της».

Στον οίκο Gucci, η ικανότητα του Michele να δημιουργεί «ακαταμάχητα επιθυμητά αντικείμενα» μεταμόρφωσε την τύχη του οίκου, σχεδόν τριπλασιάζοντας τα έσοδα από 3,5 δισ. ευρώ το 2014 σε 9,73 δισ. ευρώ το 2022

Το γνωστό δίδυμο ξανά μαζί

Ο Michele θα συνεργαστεί ξανά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Valentino, Jacopo Venturini. Οι δύο άνδρες είχαν εργαστεί ξανά στο παρελθόν ως συνάδελφοι στον οίκο Gucci, όπου ο Michele πέρασε επτά χρόνια ως δημιουργικός διευθυντής και ο Venturini ήταν αντιπρόεδρος του τμήματος merchandising και των παγκόσμιων αγορών.

Εξαίροντας τη «βαθιά ευφυΐα» και την «υπέροχη ελαφρότητα» του Michele, ο Venturini δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος που επιστρέφω να δουλέψω με τον Alessandro». Και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι η επανερμηνεία των κωδικών υψηλής ραπτικής του Maison και της κληρονομιάς που δημιούργησε ο Valentino Garavani, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό όραμα του Alessandro, θα μας χαρίσει στιγμές μεγάλης συγκίνησης και θα μεταφραστεί σε ακαταμάχητα επιθυμητά αντικείμενα. Ο νέος δημιουργικός διευθυντής περιέγραψε τον Venturini ως εξής: «Εξαιρετικό επαγγελματία, ικανό να συνδυάζει ρεαλισμό και στρατηγικό όραμα, ικανότητα και ευαισθησία».

Το τελευταίο σόου του Michele για τον οίκο Gucci 

Η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του στον Gucci

Στον οίκο Gucci, η ικανότητα του Michele να δημιουργεί «ακαταμάχητα επιθυμητά αντικείμενα» μεταμόρφωσε την τύχη του οίκου, σχεδόν τριπλασιάζοντας τα έσοδα από 3,5 δισ. ευρώ το 2014 σε 9,73 δισ. ευρώ το 2022. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο, από την αποχώρησή του τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι εικασίες για το επόμενο δημιουργικό του σπίτι στροβιλίζονται συνεχώς. Τελικά, όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στη Ρώμη.

Από την Τρίτη, ο Michele θα ξεκινήσει μια πλήρη εμβάθυνση στο αρχείο και τους κώδικες του νέου του σπιτιού. Ο ίδιος δήλωσε: «Η πρώτη μου σκέψη πηγαίνει σε αυτή την ιστορία, στον πλούτο της πολιτιστικής και συμβολικής κληρονομιάς της, στην αίσθηση του θαύματος που δημιουργεί συνεχώς, στην πολύ πολύτιμη ταυτότητα που έδωσαν με την πιο άγρια αγάπη τους οι ιδρυτές της, ο Valentino Garavani και ο Giancarlo Giammetti. Αυτές οι αναφορές αποτελούσαν πάντα μια ουσιαστική πηγή έμπνευσης για μένα, και θα επαινέσω αυτή την επιρροή μέσα από τη δική μου ερμηνεία και το δικό μου δημιουργικό όραμα».

Η αποχώρηση την περασμένη εβδομάδα του Pierpaolo Piccioli

Ο Garavani εγκαινίασε τον ομώνυμο οίκο του μαζί με τον συνεργάτη του Giammetti το 1960. Μεταξύ της ίδρυσής του και της συνταξιοδότησής του 48 χρόνια αργότερα, ο Garavani δημιούργησε έναν τεράστιο θησαυρό έντονα ρομαντικών γυναικείων ενδυμάτων – και από το 1969 και ανδρικών. Ο σημερινός διορισμός του Michele ακολουθεί την αποχώρηση την περασμένη εβδομάδα του Pierpaolo Piccioli, ο οποίος ηγήθηκε του οίκου με μεγάλη αυτοπεποίθηση και αναγνώριση από το 2008.

Εν μέρει, ο νέος ρόλος του Michele θα τον επανασυνδέσει με τον όμιλο Kering, στον οποίο ανήκει η Gucci. Η Valentino αποκτήθηκε έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ από το επενδυτικό κεφάλαιο Mayhoola το 2012.

Πέρυσι, η Mayhoola πούλησε το 30% του μεριδίου του οίκου στην Kering έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια συμφωνία που φέρεται να επιτρέπει στην Kering να αποκτήσει το υπόλοιπο της μάρκας μέχρι το 2028, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην Mayhoola να αποκτήσει μερίδιο στην Kering. Εάν ο Michele αποδειχθεί τόσο μεταμορφωτικός για τον Valentino όσο ήταν για τον Gucci, αυτή η ευκαιρία θα φανεί ιδιαίτερα ελκυστική και για τις δύο πλευρές.

Μια νέα σελίδα ατέλειωτης ομορφιάς

Ο Rachid Mohamed Rachid, πρόεδρος της Valentino, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εν λόγω συμφωνία, καθώς και στον σημερινό διορισμό του Michele. Σε δήλωσή του σήμερα έλεγε: «Ο διορισμός του Alessandro Michele σηματοδοτεί άλλη μια κομβική στιγμή για το Maison Valentino. Είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο και ο διορισμός του υπογραμμίζει τις μεγάλες φιλοδοξίες μας για το Maison Valentino. Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη μοναδική του δημιουργικότητα και ευαισθησία, ο Alessandro θα συνεχίσει την ανύψωση της παντοτινής κληρονομιάς της μάρκας… μια νέα σελίδα αριστείας και ατελείωτης ομορφιάς είναι έτοιμη να γραφτεί στην ιστορία του Valentino».

Κατά τη στιγμή της επένδυσής του στην Valentino, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kering, François-Henri Pinault, περιέγραψε τον Valentino ως «έναν μοναδικό ιταλικό οίκο που είναι συνώνυμο της ομορφιάς και της κομψότητας».

Όπως έκανε και ο Piccioli πριν από αυτόν, ο Michele είναι τώρα υποχρεωμένος να επαναπροσδιορίσει την πολυτελή κλασική έκφραση της ομορφιάς του Valentino μέσα από το δικό του δημιουργικό φακό και ένστικτο. Ο Michele είπε κάποτε ότι «η ομορφιά δεν έχει όρια, κανόνες, χρώματα» – και η επεκτατική, περιεκτική και έντονα διανοητική φιλοσοφία του τον έχει δει να αμφισβητεί πολλά τέτοια αντιληπτά όρια στην πασαρέλα.

Δέκα λεπτά με τα πόδια από το σπίτι του

Η απόφαση του Michele να παραμείνει στη γενέτειρά του δεν αποτελεί έκπληξη: όπως δήλωσε πρόσφατα στη Vogue: «Η Ρώμη σε μαγεύει. Καλωσορίζει τους πάντες με έναν ατημέλητο τρόπο».

Το νέο και ατμοσφαιρικό γραφείο του απέχει μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι του. Ο Michele αναγνώρισε σήμερα την καλή του τύχη, την ευγνωμοσύνη και τον ενθουσιασμό του για ό,τι έρχεται: «Είθε η υπόκλισή μου με τα χέρια ορθάνοιχτα να μιλήσει από μόνη της και να χαιρετίσει αυτή την πρώιμη άνοιξη την αναγέννηση της ζωής και την υπόσχεση της νέας ανθοφορίας».

Το νεότερο κεφάλαιο στην ιστορία του Valentino – και του Alessandro Michele – μόλις ξεκίνησε.

*Με στοιχεία από vogue.com

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024